Raidījums: Haotiskie lēmumi par Covid-19 ierobežošanas plāniem atspoguļo domstarpības par atbildību sadali valdībā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja

Covid-19 ierobežošanas stratēģisko plānu valdība pieņēma tikai pagājušajā nedēļā - pēc tam, kad runas par haotiskajiem lēmumiem sākās gan pašā Ministru kabinetā (MK), gan arī par tā nepieciešamību norādīja Valsts prezidents Egils Levits. Novēlotā rīcība atgādinājusi par valdības atslābumu zemākas saslimstības laikā, kā arī izgaismojusi ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) atšķirīgo nostāju par to, kuram ir kāda atbildība, svētdien, 1. novembrī, vēstīja Latvija Televīzijas raidījums "de facto".

Līdz šim ar Covid-19 saistītie drošības pasākumi mainīti vairakkārt. "de facto" izpētījis, ka oktobrī vien MK noteikumiem, kuros tie aprakstīti, bijušas desmit redakcijas. Viena no šādām noteikumu grozīšanas reizēm 23. oktobra ārkārtas sēdē arī bija tā, kurā atšķirīgais redzējums bija dzirdams diskusijās.

Kariņš sacīja, ka pat viņam plāns vairs nav saprotams, un tas uztrauc. Premjeram pievienojās iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ("KPV LV"), kurš norādīja, ka izmaiņas bijušas jau dažas dienas iepriekš, un tas neveicina prognozējamību no valdības puses.

Šie pārmetumi tika raidīti Veselības ministrijas (VM) virzienā, kas ierobežojumus plāno un piedāvā un likumā noteikta kā koordinators epidēmijās. Tam, ka ministrija savu darbu nedarītu, Viņķele nepiekrīt, norādot, ka  attīstības scenāriji līdzīgā formā tam plānam, kuru pieņēma un publiskoja šonedēļ, visiem ministriem valdībā bija zināms jau no pavasara.

"Tā sarežģītība ir tā, ka nereti tiek pārprasts, ka epidemioloģiskais plāns, kas pasaka, ka mums būs jāierobežo cilvēku kopā būšanu, kaut kā fokusējas tikai uz Veselības ministriju," raidījumā sacīja Viņķele.

"Veselības ministrija nevarētu nekādi izdomāt, kā specifiski to ierobežot izglītības iestādēs, kā specifiski sniegt atbalstu nozarēm, kuras cieš no ierobežojumiem."

Tomēr par līdz šim zaudēto laiku atbildību īsti neviens neuzņemas, vēstīja "de facto". Arī par to, vai un kā maksāt dīkstāves pabalstus, lemj tikai tagad. Taču ierobežojumi, kas atkal samazināja darba apjomu gan restorāniem un izklaides vietām, gan, piemēram, pedagogiem interešu izglītībā, stājās spēkā jau pirms vairākām nedēļām.

Iepriekšējās darba grupas Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas paspārne, kas ar šādiem jautājumiem strādāja, pārtrauca lemšanu pēc pirmā Covid-19 uzliesmojuma, kad situācija uzlabojās. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") tagad atzīst, ka, raugoties no šīs dienas pozīcijām, darbu pārtraukt nevajadzēja nevajadzēja. Vitenbergs raidījumā norādīja, ka rosinājis atjaunot šādu formātu, jo atbalsta sadaļas iztrūkst arī nupat pieņemtajā stratēģiskajā plānā.

"Šai tabulā pietrūkts viena ailīte: kādi būs atbalsta mehānismi konkrētai iedzīvotāju grupai vai konkrētiem uzņēmējiem, kuru darbība tiks ierobežota. 

Un pie tā mums ir jāstrādā, pēc iespējas ātrāk, lai šādu ailīti izveidotu," sacīja ministrs.

"de facto" norādīja, ka tā nav vienīgā nesagatavotā lieta. Skolās kavējas mācību materiāli, projekts "Tava klase" un datoru iegāde. Pavasarī, ārkārtas situācijas laikā, ministrijai esot spējusi rīkoties ātrāk.

"[Projektu "Tava klase"] mēs šobrīd to nevaram noorganizēt no augusta mēneša! Tāpēc -  kamēr specifikācija, kamēr ar vieniem saskaņo, kamēr viena, kamēr vienkārši… tas ir ļoti lēni," raidījumā sacīja izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP). Arī to atrisināt valdībai līdz šim nav izdevies.

Valdībā no Ģirģena izskanējis piedāvājums izveidot jaunu Krīzes vadības centru ar visu nozaru ekspertiem, tomēr ideja atbalstu nav guvusi, jo nav līdz galam skaidrs, ar ko tas atšķirtos no Krīzes vadības padomes premjera vadībā.

Kariņš gan atzīst, ka pietrūcis savlaicīgas gatavošanās, bet joprojām vairāk rāda VM virzienā.

"Es sasaucu  krīzes vadības sēdes, jo es pats biju ļoti noraizējies, es nesapratu, kas tad īsti tas plāns mums ir. Jau kopš vasaras redzēju un vairākās sapulcēs to cēlu, (..) un veselības sistēma, kā lai to saka, nav jau arī vienkāršs viņiem tas uzdevums, tur pagāja ilgāks laiks," "de facto" sacīja premjers.

Savukārt gatavot kompensējošos pasākumus varot tikai tad, ja ir zināms, kādiem ierobežojumiem gatavoties.

"Ja viss būt ideāli, es būtu pilnīgi priecīgs, es uztveru kritiku un nevaru pretoties kritikai,"

pauda Kariņš, vienlaikus norādot, ka ir bijuši dažādi faktori, kas ietekmējuši skaidru plānu trūkumu. Arī Stratēģiskā plāna esamība pati par sevi turklāt nenozīmējot, ka tagad sekos tikai saslimstības kritērijiem, un neparedzētas izmaiņas tajā tāpat varot būt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu