Raidījums: No "KPV LV" izslēdz biedrus, kuri prasījuši par tēriņiem. KNAB partijai pieprasa atmaksāt nepamatotu ziedojumu (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"KPV LV" kopsapulce
"KPV LV" kopsapulce Foto: Ieva Leiniša / LETA

No partijas "KPV LV" izslēgti vairāki biedri, kuri uzdevuši jautājumus par lielajiem tēriņiem Rīgas domes priekšvēlēšanu kampaņā, turklāt partijai ir jaunas nedienas ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), šovakar, 1. novembrī, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Valdības koalīcijas partija "KPV LV" izslēgusi no savām rindām  biedrus, kuri kritizējuši partijas slikto menedžmentu valsts naudas tērēšanā un aicināja  sasaukt ārkārtas  biedru sapulci, lai, iespējams, lemtu arī par vadības maiņu. Izslēgto vidū ir arī valdes loceklis Lauris Zīverts, kurš pirms divām nedēļām sniedza interviju "Nekā personīga". Necaurpīdīgi iepirkumi, neizskaidrojami lēmumi un ietekmes dalīšanas bija tas, pret ko partija iestājās, bet tagad šīs pašas problēmas piemeklē "KPV LV" pašu, savā paziņojumā pēc izslēgšanas norādījis Zīverts.

Raidījumā arī vēstīja, ka partijai ir jaunas nepatikšanas. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prasa atmaksāt nepamatotu ziedojumu, taču partijas  konts ir tukšs.

Šis ir pirmais gads, kad partijas saņem  seškārt lielāku valsts finansējums. Par to balsoja šī Saeima, tajā skaitā "KPV LV" deputāti. Parlamentāriešu dāsnā rīcība, kas, "KPV LV" līdera Ata Zakatistova vārdiem, demonstrē politisko briedumu, partijai šogad ienesa 640 000 eiro. Lielāko daļu valsts naudas tā izlietoja Rīgas domes vēlēšanu kampaņā. Mandātus pašvaldībā "KPV LV" neieguva. Kampaņā visdārgākā bija mēra kandidāta Ralfa Nemiro aicinātā firma "Thumbs up Media line" . 

Partijas valdes loceklis un Jelgavas domes deputāts Lauris Zīverts iepriekš "Nekā personīga" sacīja: "Ralfs Nemiro teica, ka ir jāiet uz pilnu banku un viņš personīgi uzņemas atbildību par šiem tēriņiem.

Pēc vēlēšanām es viņam jautāju, vai viņš ir gatavs uzņemties atbildību, kā viņš solīja, viņš no skaidras atbildes izvairījās."

26. oktobrī viņš tika izslēgts no partijas. Labklājības ministre Ramona Petraviča raidījumā sacīja, ka sēdē piedalījās, bet balsojumu nekomentēs. To atteicās darīt arī Ralfs Nemiro un Ēriks Pucens, kurš parakstīja līgumus ar šaubīgo firmu.

Partijas priekšsēdētājs Zakatistovs "Nekā personīga" atklāja, ka "Tas lēmums ir par neslavas celšanu, par kūdīšanu, un par nepārbaudītas informācijas izplatīšanu". 

Viņš gan piebilda, ka intervijas sniegšana "Nekā personīga" ir "tikai viena epizode no daudzajām".

"Tas nav par TV3 vai runāšanu ar žurnālistiem. Mūsu domstarpībām ir bārda, teiksim tā," pauda politiķis.

Lai gan "KPV LV" par pakalpojumiem maksā sabiedrisko attiecību uzņēmumam, un ne mazu algu par partijas reklamēšanu saņem arī Salvis Petriks un Uvis Leskavnieks, priekšvēlēšanu kampaņā vēl vairāki tūkstoši mazzināmajai firmai tika maksāti par ierakstu rediģēšanu sociālajos tīklos. Raidījumā norādīja, ka zem konsultācijām, stratēģijas izstrādes ir viegli paslēpt fiktīvus darījumus. 

"Jautājumi tiek uzdoti regulāri, taču uz tiem netiek saņemtas atbildes. Manā skatījumā ir jāveic valdes nomaiņa un pēc tam ar regresa prasību ir jāpiedzen šie te izdevumi no atbildīgajām personām," pauda Zīverts.

Līdz ar Zīvertu, partija pirmdien izslēgusi vēl duci biedru. Arī no vēlētām struktūrām, piemēram, revīzijas komisijas. 

"KPV LV" Revīzijas komisijas locekle Agnese Zaļakmentiņa, kura arī izslēgta no partijas, sacīja, ka pirmais ziņojums izveidots jau vasarā, taču atbildes uz to nav saņemtas.

"Ziņojumā jau bija norādīts uz to, ka revīzijai ir bažas par tēriņiem, it sevišķi no valsts finansējuma, kur norādījām uz pozīcijām un šo te firmu, kura nomainījusi statusu tikai šā gada 1.jūlijā, Un prasījām valdei, vai tā ir tik pieredzējusi [reklāmas jomā]," viņa sacīja raidījumā. "Jāapzinās, ka partiju veido biedri, ja tie ir neapmierināti, tad kaut kas nav pareizi.

Tā vietā, lai novērstu to, kas nav pareizi, tiek īstenotas kaut kādas sankcijas, tāds kā totalitārais režīms. Lai saglabātu savu ietekmi, no pārējiem ir jāatbrīvojas."

Par valsts naudas izlietojumu runāts arī "KPV LV" domes sēdēs. Līdz šai pirmdienai to vadīja nu jau izslēgtais Roberts Millers. Viņš apzināja vairāk nekā 70 biedru, kuri aicināja sasaukt partijas kopsapulci, lai iespējams veiktu izmaiņas valdē.

"Par šiem izdevumiem Zakatistovs vispār negrib runāt. Viņš uzskata, ka tas ir Ralfa [Nemiro] jautājums, un tas neattiecas uz viņu," raidījumā sacīja Millers.

"Es uzskatu, ka tas ir negodīgi. Viens pret partijas biedriem, otrs - pret nodokļu maksātājiem," viņš piebilda.

Vēlēšanu kampaņas izlietojumu visās partijās pārbauda KNAB. Par rezultātiem ziņos gan ne ātrāk kā nākamgad.

Raidījumam esot zināms, ka KNAB apšauba Beates Jonites ziedotos 10 000 eiro.  Maksājums neatbilst viņas ienākumiem un tāpēc gandrīz visu summu prasa atmaksāt. Partija nedrīkst šim mērķim izmantot valsts finansējumu, bet tās konts ir tukšs. 

Zakatistovs "Nekā personīga" sacīja, ka "esam likumpaklausīgi pilsoņi un atmaksāsim visu, ko no mums pieprasa", ja KNAB konstatējis pārkāpumus.

Vaicāts, vai partijai ir pietiekami līdzekļu, politiķis pauda, ka tas ir "ļoti privāts jautājumus un ka "būtu neprātīgi sagaidīt, ka es privātas lietas par partiju stāstu kameras priekšā"." 

No partijas konta šā gada jūnijā 730 eiro ir skaitīti Jāņa Pļaviņa brīnumūdens uzņēmumam "Memory water". Tas jau iepriekš izpelnījies Ramonas Petravičas vadītās ministrijas pretimnākšanu. Nemiro intervijā raidījumam skaidroja, ka nauda šogad maksāta par ūdeni. Tas nozīmētu, ka partijas birojam vajadzētu būt piekrautam ar šo preci.

"Tur bija rakstīts, ka ir iepirkts ūdens un uzstādīts aparāts. Es kā revīzijas locekle esmu biežs viesis ofisa telpās. Un es pievērsu uzmanību, gribēju padzerties, aparātu redzēju, bet ūdeni ne.

Ja tas arī ir, man nav skaidrs, kur tas atrodas," "Nekā personīga" sacīja Zaļakmentiņa.

Raidījuma rīcībā ir gada sākumā rakstīta Pļaviņa e-pasta vēstule, kurā viņš "KPV LV" prasa  atmaksāt  parādu, kas radies, atbalstot partiju Saeimas vēlēšanās. Prasītā summa ir gandrīz tikpat liela, cik partija šovasar ieskaitīja uzņēmumam. Vēstule datēta ar šī gada 10. janvāri.

"Sveiki!

Ralfs Nemiro lūdza rakstīt partijai:

Mūsu ģimene atbalstīja jūsu partiju pirms vēlēšanām dēļ svarīgajām idejām, kuras jūsu partija bija izvirzījusi.(…) 

Atbalsta korektu juridisko noformēšanu toreiz uzņēmās Ralfs Nemiro.(..) Diemžēl vēlāk KNAB man uzlika sodu 600 EUR, jo atzina, ka izvēlētā atbalsta noformēšana nav bijusi korekta. (..)

Ņemot vērā mūsu norunu un Ralfa personīgo atbildību, es lūdzu Ralfam atmaksāt man 600 EUR, jo viņš bija atbildīgs par juridisko noformējumu. Viņš man atsūtīja ziņu, lai kompensācijas jautājumu risina partija. 

Tādēļ rakstu jums un lūdzu man kompensēt 600 EUR zaudējumus. Man tā ir liela nauda.

Ļoti ceru, ka mēs varēsim šo jautājumu taisnīgi nokārtot bez nevajadzīgiem saasinājumiem.

Sirsnībā, Jānis"

Zakatistovs raidījumā par šo tēmu bija izvairīgs, sakot, ka "tas ir tāds liels apgalvojums", un paužot, ka "tad jautājums ir, kādā veidā pie "Nekā personīga" nonākusi šī informācija".

Nemiro, vaicāts, kā viņš traktē šo vēstuli un vai partija nav norēķinājusies ar Pļaviņu, raidījumā sacīja, ka viņam atbildes uz šo jautājumu nav.

"Lai viņš uzskata, ko viņš vēlas. Ja viņam ir materiāla rakstura pretenzijas pret mūsu partiju, lai viņš attiecīgi griežas tiesā. Mēs nekādā gadījumā šādi jautājumus nekārtosim," viņš pauda.

No  "KPV LV" rindām izslēgtie bija parakstījuši iesniegumu valdei par  ārkārtas sapulces sasaukšanu. Ierosinājumu Zakatistovs noraidīja, aizbildinoties ar pulcēšanās ierobežojumiem. Neskatoties uz ziņām, ka pirmdien valde plāno izslēgt vēl vairākus biedrus, sapulci jaunnedēļ ar partijas menedžmentu neapmierinātie vienalga centīsies noorganizēt. Likums neļauj izslēgt no partijas vairākuma ievēlētos pārstāvjus, piemēram, valdē, domes vadībā un revīzijas komisijā. Tāpēc izraidītie lēmumu par izslēgšanu apstrīdēs. 

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu