Vai bērna piedzimšana uzlabo ģimenes labklājību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Vai cilvēki ar bērniem ir laimīgāki nekā pāri, kuriem bērnu nav? Uz šo jautājumu rast atbildi palīdzēs portāls "PsychologyToday".

Intuitīvi daudzi cilvēki atbildētu uz šo jautājumu ar "jā", taču zinātniskie pētījumi liecina, ka realitāte ir noteikti sarežģītāka nekā šis vienkāršais pieņēmums.

Jauns pētījums analizēja vairāk nekā viena miljona cilvēku datus, kas savākti 11 gadu laikā, lai identificētu faktorus, kas ietekmē to, kā bērnu klātbūtne ietekmē vecāku labklājību.

Pirmā analīze, neņemot vērā papildu faktorus, atklāja pārsteidzošu secinājumu: vidēji bērnu piedzimšana bija saistīta ar zemāku vecāku labklājību nekā bērnu neesamība.

Šis atklājums bija statistiski nozīmīgs gan vīriešiem, gan sievietēm. Kā varētu izskaidrot šo jaunatklājumu? Lai to uzzinātu, zinātnieki sīkāk analizēja datus. Pirmkārt, viņi modelī iekļāva mājsaimniecības ienākumus, pamatojot, ka bērna audzināšana ir dārga. Nabadzīgākās ģimenēs šī finansiālā spriedze var mazināt laimi.

Pat šajā analīzē bērnu radīšana bija saistīta ar vecāku zemāku labklājību nekā bērnu neesamība. Tomēr mājsaimniecību ienākumi var nebūt labs finansiālā stresa rādītājs.

Ģimene ar zemiem ienākumiem, kas dzīvo apgabalā ar zemākiem dzīves izdevumiem, var piedzīvot mazāk finansiālu stresu nekā ģimene ar lielākiem ienākumiem, kas dzīvo apgabalā ar daudz augstākām dzīves izmaksām.

Pētnieki veica papildu analīzi, kurā viņi ietvēra tiešu mērījumu par to, vai ģimenei pēdējā gada laikā ir vai nav bijušas grūtības nomaksāt rēķinus. Šī analīze parādīja, ka rēķinu apmaksas grūtības bija galvenais vecāku labklājības ietekmes faktors.

Pēc tam pētnieki savās analīzēs turpināja iekļaut arī bērnu vecumu. Šeit tika novērots vēl viens interesants fakts. Pusaudžiem šī attiecība bija daudz mazāk spēcīga, iespējams, atspoguļojot pieaugošos konfliktus starp vecākiem un bērniem, kad bērni kļūst vecāki. 

Kopsakarība starp bērnu radīšanu un vecāku labklājību nav tik vienkārša, kā varētu domāt, un finansiālajām grūtībām ir liela nozīme tajā, vai bērnu radīšana rada lielāku laimi. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu