Trīs veidi, kā acumirklī uzlabot garastāvokli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Pētnieki ir atklājuši dažādas tūlītējas garastāvokļa pārvaldības metodes. Diemžēl neviena no tām nav ilgtermiņa risinājums. Tās neaizstāj tādas lietas kā labs psihoterapeits, draugs vai patīkams darbs. Tomēr, ja jūtaties pārņemts ar skumjām vai trauksmi, izmēģiniet kādu no šīm taktikām, lai pārvaldītu savas emocijas attiecīgajā brīdī, vēsta portāls "PsychologyToday".

1. Izelpojiet.

Šķiet acīmredzami, ka elpošana var mainīties, reaģējot uz emocijām. Piemēram, lasīšana sociālajos medijos par katru šausmīgu lietu, kas var notikt pasaulē, baro jūsu trauksmi, kas var likt jūsu sirdij sacensties un elpošanai kļūt ātrai.

Tomēr saikne starp emocijām un elpošanu nav vienvirziena. Tāpat kā jūsu emocijas ietekmē elpošanu, tas, kā jūs elpojat, var mainīt jūsu emocionālo stāvokli.

Pētnieki ir pierādījuši, ka tikai dažas minūtes dziļa un lēna elpošana var ievērojami samazināt dusmu, depresijas, spriedzes un pat fizisku sāpju sajūtas.

Nav daudz pierādījumu tam, ka konkrēta dziļas un lēnas elpošanas programma, kurai sekojat, ir svarīga - vienkārši izvēlieties sev ērtāko. Dziļai un lēnai elpošanai nav nepieciešams īpašs aprīkojums. To var izdarīt jebkurā laikā un vietā. Kāpēc gan nesākt tūlīt?

2. Izvinginieties.

Ja dziļa elpošana nav jūsu lieta, kā būtu ar ātru pastaigu? Apmēram 30 minūšu mērens vingrinājums ir viss, kas nepieciešams, lai mazliet savaldītu trauksmi. Vēl labāk ir tas, ka pētījumi pastāvīgi atklāj, ka vingrinājumi ir spēcīgs veids, kā palielināt jūsu pozitīvās emocijas. Tikai 30 minūtes mērenas fiziskās aktivitātes var uzlabot jūsu garastāvokli pat vairākas stundas pēc tam.

Vingrojumu ietekme uz pozitīvām emocijām ir tik spēcīga, ka tā pat var palīdzēt garastāvokļa uzlabošanai tiem, kas cīnās ar smagu depresiju.

Protams, ne visi var nodarboties ar šāda veida vingrinājumiem fizisku ierobežojumu, laika vai drošas vietas trūkuma dēļ. Ja tā, tad ātri ķerieties pie nākamā punkta - uzrakstiet visu.

3. Uzrakstiet.

Tas ir briesmīgs dabas triks, ka negatīvās emocijas liek mums koncentrēties uz visu, kas mūsu dzīvē notiek nepareizi, un ka domājot par visu, kas mūsu dzīvē notiek nepareizi, mūsu garastāvoklis kļūst vēl sliktāks. Lai izkļūtu no šī apburtā loka, mums ir jāapšauba negatīvo noskaņojuma stāvokļu tendence, kas mūs liek pārāk koncentrēties uz sevi.

Viens vienkāršs veids, kā novirzīt uzmanību no ciešanām, ir domu novirzīšana uz pateicību.

Darot kaut ko labu kādam citam, ir arī lielisks veids, kā ātri uzlabot garastāvokli. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka, pavadot dažas minūtes, rakstot vēstuli kādam, par kuru esat pateicīgs, var nekavējoties uzlaboties garastāvoklis. Jums nav nepieciešami grezni rakstāmpiederumi vai vārdu krājuma pārbagātība. Vienkārši padomājiet par kādu, kuru novērtējat, un sāciet par to rakstīt. Var rakstīt gan ar roku, gan datorrakstā.

Pēc tam nosūtiet vēstuli pa pastu vai nospiediet "nosūtīt". Atšķirībā no e-pasta, cilvēki bieži turas pie vēstulēm un atkārtoti tās apskata nākotnē - tāpēc fiziska vēstule ir brīnišķīga dāvana. Ja pildspalva un papīrs jums šķiet pārāk novecojusi darbība, derēs jebkurš saziņas veids. Cik skaista dāvana ir dzirdēt, kāpēc kāds tevi novērtē. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu