Slovākija diennakts laikā veikusi Covid-19 testus 2,58 miljoniem iedzīvotāju (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: VLADIMIR SIMICEK

Slovākijā sestdien Covid-19 testi tika veikti 2,58 miljoniem cilvēku jeb gandrīz pusei iedzīvotāju. Lai apkarotu slimības izplatību, Slovākijas valdība divās dienās bija apņēmusies veikt nacionāla mēroga testēšanu.

Tas ir pirmais gadījums, kad masveida testēšana veikta Slovākijas lieluma valstī, vēsta portāls "The Guardian". Tās mērķis ir atklāt esošos inficēšanās gadījumus, lai ierobežotu slimības izplatību bez stingru ierobežojumu ieviešanas. 

No sestdien testētajiem 2,58 miljoniem cilvēku pozitīvu rezultātu uzrādīja 25 850 jeb 1%. Inficētajiem cilvēkiem jāievēro karantīna.

Slovākija, kurā dzīvo 5,5 miljoni cilvēku, apņēmusies testēt pēc iespējas vairāk iedzīvotāju. Izņēmums ir bērni, kuri vēl nav sasnieguši desmit gadu vecumu.

Slovākijā tika izveidoti apmēram 5000 analīžu pieņemšanas punkti, kuros strādāja vairāk nekā 40 000 mediķu un palīgu, kuru vidū bija karavīri, policisti, administratīvie darbinieki un brīvprātīgie.

Testēšana bija bezmaksas un brīvprātīga, taču valdība ir norādījusi, ka pret tiem, kuri testēšanā nepiedalīsies, tikšot vērsti ierobežojumi, piemēram, liegts apmeklēt darbu.

Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs atvainojies par spiediena izdarīšanu, taču sacīja, ka prasība esot pamatota. "Brīvība ir cieši saistīta ar atbildību pret tiem mūsu vidū, kuri ir visvājākie, onkoloģijas pacientiem, veciem cilvēkiem, cilvēkiem ar citām slimībām," viņš teica preses konferencē.

Slovākija pavasarī salīdzinoši ātri ieviesa ierobežojumus, tāpēc līdz rudenim inficēšanās gadījumu skaits bija neliels. Taču pēdējās nedēļās tas strauji pieaudzis, radot bažas, ka valsti varētu piemeklēt  Čehijas liktenis, kur reģistrēts Eiropā augstākais mirušo skaits divu nedēļu periodā.

Slovākijas valdības stratēģiju kritizējuši vairāki eksperti. Daži pārmet, ka neesot jēgas no vienreizējas masu testēšanas, savukārt citi norāda, ka Slovākijā izmantotie ātrie testi esot mazāk precīzi par PCR testiem.

Otrais masveida testēšanas posms paredzēts šajā nedēļas nogalē.

Līdz šim Slovākijā reģistrēti gandrīz 60 000 inficēšanās gadījumi, kā arī 219 nāves gadījumi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu