VIDEO ⟩ CSDD drošības kampaņā vēršas pie telefonu "nozombētajiem" autovadītājiem (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) turpina pērn sākto drošības kampaņu "Stūrē? Izkāp no telefona!" un aicina autovadītājus iestāties pret mobilā telefona lietošanu pie stūres, informēja CSDD Komunikācijas departamentā.

CSDD norādīja, ka autovadītāji, kuri pie stūres lieto mobilās ierīces, apdraud gan sevi, gan pārējos satiksmes dalībniekus.

Šogad kampaņā "Stūrē? Izkāp no telefona!" autobraucēji aicināti vienoties kopīgam mērķim - stingri iestāties pret mobilā telefona lietošanu pie stūres un "izkāpt" no telefona, kā arī parakstīt memorandu pret "tālruņu zombijiem". Kampaņa noritēs sociālajos tīklos, kā arī klipi tiks izvietoti televīzijās. Paredzēts, ka kampaņa ilgs līdz 18. novembrim.

Direkcijā norādīja, ka atbilstoši satiksmes drošības ekspertu apkopotajiem datiem apmēram 20-30% no visiem satiksmes negadījumiem saistīti ar mobilā telefona lietošanu automašīnas vadīšanas laikā.

Tāpat pērn jūnijā, pēc CSDD pasūtījuma, veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka tendence lietot mobilo telefonu pie automašīnas stūres gadu no gada turpina pieaugt.

Divas trešdaļas aptaujāto autobraucēju atzinuši, ka braukšanas laikā runā pa telefonu bez brīvroku sistēmas. Lielākā daļa autovadītāju norādījuši, ka telefona lietošana pie stūres ir problēma, taču tā ir kļuvusi par ieradumu, no kura grūti atturēties. Tāpēc kampaņas rīkotāji rosina parakstīt sadarbības memorandu, aicinot Latvijas autobraucējus apņemties paust rūpes ne tikai par sevi, bet arī par apkārtējiem.

CSDD pārstāve Ieva Bērziņa norādīja, lai izrādītu atbalstu iniciatīvai un atturētos no mobilā telefona lietošanas automašīnas vadīšanas laikā, CSDD aicina visus braucējus Latvijā ar parakstu apliecināt labo gribu mainīt bīstamo paradumu.

"Aicinām ar šo informāciju dalīties un mudināt parakstīties arī apkārtējos - draugus, radus un kolēģus," pauda Bērziņa.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Juris Jančevskis atzīmēja, ka 2020. gada deviņos mēnešos ir pieķerti vairāk nekā 3000 autobraucēju, kuri lietojuši viedierīces automašīnas vadīšanas laikā, tādējādi ignorējot ceļu satiksmes noteikumus un kopējo drošību uz ceļa. Tāpat no 2019. gada 21. oktobra līdz šā gada 30.jūnijam ar policijas 360 grādu kameru sistēmu ir fiksēti 108 šādi pārkāpumi.

2019. gadā veiktās aptaujas dati liecina, ka teju puse autovadītāju lasa ziņas telefonā, bet 25% apmeklē sociālos tīklus un citas interneta platformas. Tie, kuri runā pa telefonu bez brīvroku sistēmas, atzinuši, ka šis ieradums rosina arī uz citu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, visbiežāk - steigas, nevērības un izkliedētas uzmanības dēļ. Kopumā 75% autovadītāju Latvijā piekrituši, ka mobilā telefona lietošana novērš uzmanību no ceļu satiksmes.

Parakstīt sadarbības memorandu iespējams "izkapnotelefona.lv".

Video: CSDD kampaņa "Stūrē? Izkāp no telefona!"

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu