VIDEO ⟩ "2020. gadā tas šķiet pilnīgi nereāli." Igaunijā neredzīgs vīrs teju pusgadsimtu dzīvo alā un nevēlas to pamest

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šis stāsts atklājās septembra beigās, kad kāds Peltasamā iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms, sazinājās ar laikraksta "Postimees" redakciju. Šis vīrietis aicināja žurnālistus uz tikšanos un apgalvoja, ka viņa stāsts varētu šokēt visu Igauniju.

(Video no igauņu valodas pārtulkots krieviski.)

Vīrietis, kurš sazinājās ar redakciju, pastāstīja, ka vietējā mežā jau daudzus gadus dzīvo pilnīgi neredzīgs vīrs, kurš neko neredz un pārvietojas ar pie kokiem piesietu virvju palīdzību.

"2020. gadā tas šķiet pilnīgi nereāli," sacīja Poltamā iedzīvotājs.

Saskaņā ar viņa teikto, sirmgalvja dzīvesvieta atrodas piecus kilometrus no Tartu un Jegevas šosejas krustojuma. "Šķiet, ka tur kādreiz bija zemnieku saimniecība. Šī māja ir pilnībā sabrukusi, un cilvēks dzīvo alā," viņš teica.

"Vecais vīrietis nevēlējās ar mani runāt. Es jautāju: kā es varu jums palīdzēt? Un viņš saka, ka viss ir kārtībā."

"Es domāju, ka, ja cilvēks šādi dzīvo mežā, tad varbūt labāk viņu personīgi neuzrunāt, bet gan vērsties pie atbildīgajiem dienestiem," saka anonīmais ziņotājs.

Vīrietis par neredzīgo kungu esot pastāstījis arī pagasta domei, un visneticamākais šajā stāstā esot tas, ka sociālie darbinieki ļoti labi zinot par šo neredzīgo meža iemītnieku.

"Pirms nedēļas es devos tur, skatījos, kas tur notiek, un viss bija tieši tāpat.

Ir pienācis rudens, tuvojas ziema. Un pagasts neko nav iesācis, lai atrastu šim cilvēkam cienīgu dzīvesvietu, kur viņš varētu mierīgi pavadīt savas vecumdienas," šausmās ir vietējais iedzīvotājs.

Pagasta sociālais darbinieks viņam reizi nedēļā atnesot ēdienu un ūdeni. Turklāt laiku pa laikam sirmgalvim no pagasta tiek atvests siens, lai siltinātu viņa mājvietu.

Jau nākamajā dienā "Postimees" žurnāliste Katrīna Lusta devās uz norādīto vietu, lai uzzinātu, vai tas tiešām tā ir. Viņa patiešām atrada meža ieskautus gruvešus, no kuriem izkāpa vecs vīrs noplukušā mētelī.

Pārsteidzoši ir tas, ka viņš visu lieliski saprotot, neskatoties uz to, ka vairākus gadu desmitus nav pametis mežu.

"Alu cilvēka" vārds ir Jāks Eliass. Pēc viņa teiktā, viņš ir dzimis un audzis Lustiverē, kas nav tālu no Tartu. Jāks stāsta, ka dzimis 1943. gadā. Pēc viņa teiktā, viņš mežā dzīvo kopš 70. gadu sākuma, tas ir, gandrīz 50 gadus.

Pēc Jāka teiktā, vecs ar baterijām darbināms radio palīdz viņam sekot līdzi notiekošajam pasaulē. Tas ir vienīgais veids, kā viņš zina, kas šobrīd ir par gadu.

Priekš cilvēka tādā vecumā, kurš dzīvo tik sliktos apstākļos, viņš patiesībā joprojām izskatās ļoti labi. Vīrs ir ģērbies vecā, gadu gaitā noplukušā mētelī, un uz pleca viņam ir piesiets nazis, ar kuru, pēc viņa teiktā, viņš griežot ēdienu. Jāks neesot mazgājies jau daudzus gadus.

Pēc sarunas ar Jāku žurnāliste piezvanīja pagasta padomei un lūdza amatpersonas palīdzēt neredzīgajam sirmgalvim. Pašvaldības pārstāvis Raivo Suni solīja atbraukt un nekavējoties pārbaudīt situāciju.

Vecais "alu cilvēks" amatpersonu klātbūtnē vēlreiz apstiprina, ka viņš vēlētos pārcelties pirms ziemas, jo nevēlas palikt šeit aukstumā. Raivo Suni apliecināja, ka pagasta valdība ir gatava nekavējoties sākt nodrošināt Jākam pienācīgāku dzīves telpu.

"Mēs par to zinājām ilgu laiku, vairākas reizes apmeklējām viņu un piedāvājām mainīt dzīvesvietu, taču līdz šim diemžēl Jāks atteicās, un mums nav tiesību viņu ar varu izvest no viņa mājas," teica Suni.

Domes darbinieki apsolīja darīt visu iespējamo, lai Jāks pēc iespējas ātrāk tiktu ārā no meža.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu