"Jebkurš, kas var to izdarīt labāk, panāciet trīs soļus uz priekšu un parādiet." Pabriks par pavasarī iepirktajiem neatbilstošajiem respiratoriem (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Atbildīgie par pavasarī valsts iestādēm iepirktajiem nekvalitatīvajiem respiratoriem ir zināmi, intervijā raidījumā "900 sekundes" teica aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks norādīja, ka noteikti vērsīšoties pret kompāniju, kas piegādāja respiratorus, saskaņā ar līgumu.

"Bet, ja kāds domā, ka varēja šo iepirkumu veikt labāk, un ka kāds ir pieļāvis kļūdu iepirkumā, tad es to gribu noliegt, jo tos cilvēkus apvainot, kas strādāja tādos apstākļos, man roka neceļas.

Jebkurš cits, kas var to izdarīt labāk, panāciet trīs soļus uz priekšu un parādiet, kā to izdarīt," pauda ministrs.

Video: Raidījuma "900 sekundes" intervija ar Arti Pabriku

Jau ziņots, ka starptautiskā laboratorijā Polijā secināts, ka pavasarī Latvijas iestādēm iepirktie aptuveni miljons respiratoru nav atbilstoši noteiktajām prasībām.

Šos Jelgavā reģistrētā uzņēmuma "Titled" respiratorus aizsardzības resors saņēma pavasarī. "Firmas.lv" informācija liecina, ka "Titled" īpašnieks ir Nauris Grosu. Pērn uzņēmums apgrozīja 624 760 eiro un strādāja ar 34 393 eiro peļņu.

"Titled" īpašnieks aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmums vēl nav saņēmis oficiālu vēstuli par respiratoru neatbilstību, tāpēc neko daudz nevarēšot komentēt. 

Tāpat Grosu nevarēja pateikt, kā uzņēmums rīkosies, ja tiks piemērotas soda sankcijas, vai arī pieprasīts piegādātos respiratorus aizstāt ar atbilstošiem. 

Savukārt vaicāts, vai pavasarī, piegādājot respiratorus, bija pārliecība par to atbilstību prasībām, Grosu atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka ārkārtējās situācijas laikā nācās paļauties uz piegādātāja iesniegtajiem dokumentiem, kā arī laboratorijas slēdzienu.

"Papildus filtrācijas pārbaudei vēl nosūtījām respiratorus uz laboratoriju Igaunijā, jo Latvijā šādas pārbaudes nav iespējamas. Saņēmām apliecinājumu, ka viss atbilst prasībām. Tagad jāsaprot, kāda būs AM un VAMOIC nostāja, tad arī lemsim, kā rīkoties. Pagaidām ir pārāk maz informācijas," sacīja Grosu. 

Jau ziņots, ka, saskaņā ar Ministru kabineta 12.marta rīkojumu VAMOIC sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem pārņēma individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu valsts rezervju pārvaldīšanu un nepieciešamo centralizēto valsts iepirkumu organizēšanu.

Covid-19 pasaules mēroga pandēmija dažu mēnešu laikā burtiski "pārkarsēja" individuālās aizsardzības līdzekļu tirgu. Augstā pieprasījuma dēļ apgrūtināta kļuva ne tikai to ražošana, bet arī piegādes.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu