Lietuva nosūtījusi Baltkrievijai protesta notu par elektroenerģijas ražošanas uzsākšanu Astravjecas AES (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Lietuvas Ārlietu ministrija trešdien nosūtījusi Baltkrievijai protesta notu, kurā nosoda Minsku saistībā ar elektroenerģijas ražošanas uzsākšanu netālu no abu valstu robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES), norādot, ka šī rīcība rada kodolapdraudējumu un draudus videi ne tikai pašā Baltkrievijā un Lietuvā, bet arī visā Eiropā.

Kā norādīts ministrijas paziņojumā, Baltkrievija tiek aicināta apturēt tālāku AES darbību līdz laikam, kamēr nebūs izpildījusi augstākos kodoldrošības standartus un vides aizsardzības prasības.

Notā arī atgādināts, ka Minska pārkāpusi starptautiskās Espo un Orhūsas konvencijas un nav ņēmusi vērā Eiropas Savienības (ES) stresa testu laikā sniegtos ieteikumus attiecībā uz Astravjecas AES drošību.

Kā ziņots, Lietuvas elektropārvades sistēmas operators "Litgrid" otrdien konstatēja, ka Baltkrievija sākusi elektroenerģijas ražošanu Astravjecas atomelektrostacijā, un Lietuva nekavējoties noteica nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas saskaņā ar likumu, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no šīs un citām nedrošām kodolspēkstacijām trešajās valstīs, taču fiziski elektroenerģija joprojām turpina plūst uz Baltijas valstu tirgu.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Lietuva pagaidām nav apstiprinājusi Baltijas valstu vienoto trīspusējo metodiku attiecībā uz elektroenerģijas tirdzniecību ar Krieviju jaunajā situācijā, un Latvija paziņojusi, ka, nodrošinot elektroenerģijas tirgus stabilitāti, ceturtdien tiks atvērta Latvijas-Krievijas elektroenerģijas tirdzniecības robeža importam no Krievijas uz Baltiju.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu