Kalniņš: ASV prezidenta vēlēšanās Trampam ir labāki rezultāti nekā daudzi gaidīja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

ASV prezidenta vēlēšanās Donaldam Trampam ir labāki rezultāti nekā daudzi sagaidīja, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Viņš uzskata, ka ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti būs zināmi tikai pēc vairākām dienām, jo tiek skaitītas arī tās balsis, kas ir ienākušas pa pastu. Tāpat Kalniņš akcentēja, ka nākamās dienas būs izšķirošas, jo abu kandidātu - Trampa un Džo Baidena - vēlēšanās saņemto balsu skaits ir ļoti tuvs un rezultātu varētu izšķirt divi vai trīs ASV štati.

"Jāsaka, ka situācija ir ļoti saspringta un sarežģīta. Turklāt nevienam nav īsti skaidrības nedz par to, kad varētu būt vēlēšanu rezultāti, nedz, kādi tie varētu būt," pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs.

Runājot par Trampa izteikumiem, ka vēlēšanās viņš ir uzvarējis un iespējamo rezultātu apstrīdēšanu tiešā, Kalniņš norādīja, ka šis atbilst pašreizējā ASV prezidenta stilam.

"Viņš vienmēr uzsver pozitīvo arī tad, ja tam nav pamata. Domāju, ka tas ir daļēji psiholoģisks gājiens, lai pamatotu, kāpēc viņš plāno apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, ja, piemēram, būs kādas šaubas. Tas ir Trampa stils - mazliet pārspīlēt situāciju pirms vēl ir zināmi rezultāti," pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs.

Savukārt, pievēršoties jautājumiem, vai patiesībai varētu atbilst prognozes, ka Baidens varētu uzvarēt ar nelielu balsu pārākumu, Kalniņš pieļāva, ka tas ir iespējams. Runa ir par diviem ASV štatiem - Mičiganu un Viskonsinu, proti, ja balsu vairākums būtu Baidena pusē, tas viņam varētu dot zināmu priekšrocību. Tomēr Kalniņš pauda pārliecību, ka neviens no kandidātiem neiegūs pārliecinošu vairākumu, jo notiek cīņa par štatiem un Elektoru kolēģiju.

Runājot par to, vai šīs iespējamais nelielais balsu vairākums par labu vienam vai otram kandidātam neliecina par to, ka ASV sabiedrība ir sašķelta, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs norādīja, ka sabiedrība ir ne tikai sašķelta uz pusēm, bet arī ļoti polarizēta. Viņš norādīja, ka gan labais, gan kreisais spārns savos izteikumos un darbībā ir daudz ekstrēmāki, par ko liecina šī gada laikā notikušās demonstrācijas ASV.

"Neskatoties uz to, kurš no kandidātiem iegūs balsu vairākumu, sabiedrībā būs liela neapmierinātība. Manuprāt, nākamajās nedēļās ASV varētu notikt dažādi negaidīti pavērsieni, jo neapmierināti ar Trampa ievēlēšanu būs tie, kas par viņu nebalsoja. Savukārt, ja uzvarēs Baidens, neapmierināti būs tie, kas balsoja par Trampu," pauda Kalniņš.

Kā ziņots, Tramps trešdien paziņoja, ka esot uzvarējis otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, lai gan to iznākums vēl nav zināms, kā arī solīja apstrīdēt balsu skaitīšanu Augstākajā tiesā.

"Mēs gatavojāmies uzvarēt šajās vēlēšanās. Godīgi, mēs uzvarējām šajās vēlēšanās," sacīja Tramps žurnālistiem Baltajā namā. "Tā ir amerikāņu sabiedrības krāpšana. (..) Mēs gribam, lai balsošana beidzas," teica ASV prezidents.

Domājams, ka ar teikto par "balsošanu" Tramps gribējis sacīt, ka vēlas, lai netiktu skaitīti tie pa pastu nosūtītie biļeteni, kas saņemti pēc balsošanas laika beigām. Tomēr vēlēšanu komisijām šie biļeteni ir jāņem vērā, ja tie nosūtīti paredzētajā laikā.

Balsu skaitīšana turpinās, un pašlaik demokrātu kandidāts Baidens apsteidz republikāni Trampu iegūto elektoru balsu skaita ziņā, lai gan Trampam vēl ir iespējas uzvarēt Baidenu.

Savukārt Baidena kampaņa paudusi sašutumu par Trampa centieniem ietekmēt balsu skaitīšanu. "Prezidenta paziņojums par mēģinājumu pārtraukt atbilstoši noteikumiem nodoto balsu skaitīšanu bija sašutumu izraisošs, bezprecedenta un nepareizs," uzsvēra Baidena kampaņas menedžere Džena O'Meilija-Dilona.

"Vēl nekad mūsu vēsturē Savienoto Valstu prezidents nav mēģinājis atņemt amerikāņiem balsi nacionālajās vēlēšanās," viņa norādīja.

Baidena kampaņas menedžere piebilda, ka Trampam nav juridisku pilnvaru izlemt pasludināt sevi par uzvarētāju vai ietekmēt balsu skaitīšanu.

"Mūsu juristu komandas ir gatavībā," uzsvērts O'Meilijas-Dilonas izplatītajā paziņojumā.

Savukārt Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere telekanālam ZDF sacījusi, ka 'šādi Trampa izteikumi var izraisīt eksplozīvu situāciju un konstitucionālo krīzi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu