"Bertāns būs daudzu komandu prioritāte." NBA apskatnieks nosauc iemeslus, kāpēc latvietis ir viens no NBA top snaiperiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: AFP / Scanpix

Apskatnieks Skots Rafertijs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mājas lapā ir nosaucis četrus argumentus, kāpēc Dāvis Bertāns ir labākais snaiperis šīs starpsezonas brīvo aģentu tirgū, kā arī viens no bīstamākajiem vīriem aiz tālmetiena līnijas visā līgā.

Bertāns gaidāmajā starpsezonā būs neierobežoti brīvais aģents, un paredzams, ka latviešu uzbrucējs tiks pie ievērojama algas paaugstinājuma. Komandas Bertānu galvenokārt centīsies piesaistīt viņa snaipera reputācijas dēļ. 

Statistika liecina, ka tikai pieci vīri visā NBA vēsturē tālmetienus ir realizējuši tik augstā līmenī kā Bertāns šosezon (vidēji 42,4% no 8,7 izpildītajiem tālmetieniem spēlē). Tikai Stefans Karijs, Klejs Tompsons, Rejs Alens, Dankans Robinsons un Damjans Lilards ir spējuši realizēt vismaz 40% tālmetienu, vidēji mačā izdarot vismaz astoņus šādus raidījumus.

Turpinājumā četri NBA apskatnieka piedāvātie argumenti, kāpēc Bertāns ir ne tikai labākais pieejamais tālmetienu speciālists brīvo aģentu tirgū, bet arī viens no spilgtākajiem snaiperiem visā līgā.

"Bertāns būs daudzu komandu prioritāte," ievadā raksta apskatnieks

Spēj realizēt tālus trīspunktu metienus

Aizvadītajā sezonā Bertāns izdarīja 24 metienus no 30-34 pēdu distances (9,1 metrs līdz 10,3 metri) un realizēja 18 no šiem raidījumiem.

Tikai diviem basketbolistiem izdevās no šādas distances trāpīt vairāk tālmetienu - Tre Jangam (21) un jau pieminētajam Lilardam (43). Tiesa, abi basketbolisti ir izdarījuši ievērojami vairāk šādu metienu - 67 raidījumi Jangam un 105 Lilardam.

Tāpat statistika liecina, ka tikai divi no Bertāna tālajiem trīspunktniekiem ir bijuši tā saucamie izmisuma metieni, uzbrukuma laikam tuvojoties izskaņai.

Atšķirīga opcija ātrajā uzbrukumā

Latviešu uzbrucējs aizvadītajā sezonā vidēji spēlē izcēlās ar 15,4 punktiem. 4,1 no tiem viņš guva ātrajos uzbrukumos. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem līgā un ierindo Bertānu priekšā tādām zvaigznēm kā Entonijs Deiviss, Temetriuss Morants un Džeisons Teitams.

Rafertijs, vērtējot latvieša spēli ātrajos uzbrukumos, nāca klajā ar visai savdabīgu salīdzinājumu: "Bertāna sprints uz pretinieku tālmetiena līniju pēc kļūdas, precīza vai neprecīza pretinieku uzbrukuma ir pielīdzināms Jaņņa Adetokunbo "eurostep" kustībai groza virzienā. Tas padara Bertānu par ļoti grūti nosedzamu spēlētāju, jo uzbrucēji ātrajā uzbrukumā ir raduši atkāpties uz soda laukumu."

"Viņš ir spējīgs trāpīt no distances, kas ir vairākus metrus aiz tālmetienu līnijas, un viņam ir ļoti ātrs metiens. Ielieciet Bertānu sastāvā, kam patīk skriet, un viņš uzplauks," raksta apskatnieks.

Vienmēr kustībā

Nav noslēpums, ka viena no lieliska snaipera galvenajām kvalitātēm ir spēja izmantot komandas biedru veidotos blokus, lai tiktu pie brīva tālmetiena. Bertāns aizvadītajā sezonā bijis arī viens no līderiem gūtajos punktos, atraujoties pēc komandas biedru blokiem.

"Tas nozīmē, ka Bertāns nav tikai statisks metienu izpildītājs. Komandas ik pa laikam varēs speciāli veidot uzbrukumus ap Bertānu. Viņam vajag pavisam maz vietas, lai izdarītu metienu. Bertāns var izdarīt metienus ne tikai pēc kustības, bet arī tad, kad ir cieši nosegts," raksta apskatnieks.

Rafertijs arī norāda, ka spēlētāji ar Bertāna augumu parasti uzbrukumā tik ātri un daudz nepārvietojas pa laukumu, kā arī nav apdāvināti ar tik labām snaipera dotībām.

Metiens pēc dribla

Kad runājam par meistariem tālmetienu izdarīšanā pēc dribla, pirmie vārdi, kas nāk prātā, ir Luka Dončičs un Džeimss Hārdens. Tomēr statistika, lai gan ar ierobežotu apjomu, rāda, ka arī Bertānam ir potenciāls kā tālmetienu izpildītājam pēc dribla.

Aizvadītajā sezonā latvietis pēc dribla trāpīja 27 no 70 trīspunktniekiem. Visas iepriekšējās karjeras laikā, ko Bertāns pavadīja Sanantonio "Spurs" sistēmā, viņam bija tikai 20 precīzi tālmetieni, kurus viņš sev izkārtojis pats.

Nobeigumā Raterfijs norāda, ka Bertānam šajā elementā vēl ir vieta izaugsmei: "Šis ir vēl viens viņa spēles aspekts, kas nākotnē turpinās augt. Protams, nesasniedzot tādus apjomus kā, piemēram, Džeimsam Hārdenam, bet pietiekami, lai viņš varētu uzbrukumu veidot arī pats. Ja Bertāns attīstīs šo savas spēles elementu... Uzmanieties!"

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu