Kazakevičs: Izsaukums uz izlasi apliecina, ka mēs ar Ontužānu rēķināmies un ticam viņa spējām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dainis Kazakevičs
Dainis Kazakevičs Foto: Latvijas Futbola federācija

Pussarga Daniela Ontužāna izsaukums uz Latvijas vīriešu futbola izlasi liecina, ka treneru kolektīvs ar futbolistu rēķinās un tic viņa spējām, ceturtdien attālināti notikušajā preses konferencē uzsvēra valstsvienības stūrmanis Dainis Kazakevičs.

Latvijas izlases galvenais treneris ceturtdien paziņoja valstsvienības kandidātus trim novembra spēlēm. Tāpat kā iepriekšējās divās nometnēs jautājumus raisīja virslīgā sekmīgi spēlējošā uzbrucēja Artūra Karašauska neizsaukšana.

"Tajā brīdī, kad es kā izlases galvenais treneris uzskatīšu, ka viņš ir jāizsauc, to varēs redzēt kandidātu sarakstā. Nenoliegšu, ka Karašausks šobrīd demonstrē labu sniegumu kluba rindās un aizvada kvalitatīvas spēles, taču katras pozīcijas spēlētājam ir vairāki komponenti, kā mēs viņus vērtējam. Manuprāt, Artūra sniegums ir pietiekami spilgts, tas uzlabojas un vienā sadaļā ir atbilstošs. Tomēr stilā, kādu piekopj nacionālā izlase - ar augstu presingu un aktīvu, fizisku spēli - viņu sastāvā neredzam," lēmumu komentēja Kazakevičs.

Valstsvienības stūrmanis aicina cienīt tos futbolistus, kuri tika izsaukti uz valstsvienību. 

"Kā treneri uzskatam, ka šī brīža situācijā un šajā izlases modelī šie futbolisti iederas vislabāk. Pēc iepriekšējās nometnes neesam atrisinājuši malējā pussarga jautājumu. Meklējām iespēju piesaistīt kādu šīs pozīcijas spēlētāju. No tiem kandidātiem, kurus izvērtējām, Vladimira Kameša kandidatūra bija vispiemērotākā. Viņš jau iepriekš bija manā redzeslokā," stāstīja Kazakevičs.

Vairāki Latvijas izlases futbolisti pēdējo nedēļu laikā ir bijuši pašizolācijā, starp viņiem arī uzbrucējs Roberts Uldriķis.

"Roberts ir atsācis trenēties un viņam nav bijis pozitīvu testu. Rēķināmies ar to, ka viņš būs izlases rīcībā," teica Kazakevičs.

Savainojuma dēļ valstsvienībai nevarēs palīdzēt pēdējo gadu pamatvārtsargs Pāvels Šteinbors. Pirmā numura loma UEFA Nāciju līgā paredzēta Robertam Ozolam, bet vēl uz izlasi izsaukti pieredzējušais Kaspars Ikstens un jaunais vārtsargs Dāvis Ošs.

"Ikstena izvēlē ļoti būtiski ir tas, ka gribējām, lai starp trim vārtsargiem viens būtu pieredzējis. Neizskatījām opciju, kurā trešais vārtsargs būtu kāds jaunais spēlētājs. Ošam pieredze izlases rindās nav tik liela, tāpēc šādā situācijā kā trešais tika izsaukts Isktens. Viņš ir  pietiekami pieredzējis vārtsargs klubu līmenī, kā arī ilgstoši bijis izlasē," skaidroja Kazakevičs.

Kā iepriekšējo spēļu lielāko klupšanas akmeni Kazakevičs minēja spēli pie standartsituācijām un nespēju kvalitatīvi un rezultatīvi nospēlēt atslēgas epizodēs abos laukuma galos.

"Iepriekšējā nometnē pirmo reizi izjutām, kad septiņās dienās aizvadījām trīs spēlēs. Sanmarīno izmantosim spēli, lai labāk sagatavotos un veiktu iestrādes mačam ar Fēru salām. Spēlētājiem ir dažādi funkcionālie stāvokļi, jo daži ir bijuši pašizolācijā un nav trenējušies, bet citiem vēl būs spēles kausā un čempionātos. Futbolistu izmantošanas ziņā ir stratēģija visām trim spēlēm," stāstīja Kazakevičs.

Kā visproblemātiskāko zonu Kazakevičs minēja to, kurā spēlē centra pussargi un balsta pussargi.

"Artūrs Zjuzins noteikti nespēlēs pret Sanmarīno, tāpēc būs iespēja šajā pozīcijā spēlēt Ingaram Stuglim. Varam izmantot arī kādu citu futbolistu, kurš ir līdzīgā pozīcijā, vai arī spēlēt ar citādu izvietojumu laukuma vidusdaļā," atzina Kazakevičs.

Bažas rada fakts, ka joprojām bez spēļu prakses ir Vācijas kluba Minhenes "Bayern" paspārnē esošais Ontužāns. Mēneša vidū viņš pirmās komandas sastāvā spēlēja dažas minūtes Vācijas kausā, taču pie šīs izdevības futbolists tika, jo pāris dienas vēlāk vienībai bija jau nākamais mačs.

"Izdarot izvēli par labu kādam spēlētajam, tiek vērtēta ne tikai viņa iespēja iziet laukumā, bet arī tas, ka viņš ir izlases kodolā un piedalās visos procesos. Ontužānam iepriekšēja nometne bija pirmā, kurā es ar viņu kopā strādāju. Ar to, ko redzēju treniņprocesā, viņš neizpelnījās iespēju iziet laukumā oficiālajās spēlēs, savukārt mačs Melnkalnē nevirzījās pēc tāda scenārija, lai viņš tādā cīņā un uz tāda laukuma varētu parādīt savas labākās kvalitātes un stiprākās īpašības. Taču nacionālās izlases kontekstā viņš ir pietiekami kvalificēts spēlētājs ar nosacījumu, ja viņš tiek pie regulāras spēļu prakses klubā. Man nebija šaubu par viņu uzaicināšanu uz izlasi, un viņa izredzes tikt laukumā šajā nometnē ir lielākas. Izsaukums apliecina, ka mēs ar viņu rēķināmies un ticam viņa spējām," stāstīja Kazakevičs.

Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, izlases kandidātu sarakstā atgriezušies aizsargi Kaspars Dubra un Antonijs Černomordijs, pussargi Ingars Sarmis Stuglis un Vladimirs Kamešs, kā arī vārtsargs Kaspars Ikstens.

Latvijas izlase vispirms 11.novembrī aizvadīs pārbaudes maču ar Sanmarīno, pēc tam atgriezīsies Latvijā, kur 14.novembrī būs UEFA Nāciju līgas duelis ar Fēru salām, bet noslēgumā pašmāju futbolistiem 17.novembrī viesos būs spēkošanās ar Andoru.

Latvieši UEFA Nāciju D līgas pirmajā grupā septembrī mājās spēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru un viesos cīnījās 1:1 ar Maltu. Vēl viens neizšķirts tika fiksēts oktobrī Touršhavnā, kur vēlreiz tika spēlēts neizšķirti - 1:1 ar Fēru salu futbolistiem. Savukārt nākamajā spēlē Latvija ar 0:1 piekāpās Maltai.

Pēc četrām spēlēm grupas vadībā ar desmit punktiem ir Fēru salas, pieci punkti ir Maltai, Latvijas izlase iekrājusi trīs punktus, bet Andorai ir divi punkti.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Latvijas vīriešu futbola izlases kandidāti novembra spēlēm:

vārtsargi - Roberts Ozols ("Riga"), Kaspars Ikstens (RFS), Dāvis Ošs (Jūrmalas "Spartaks");

aizsargi - Igors Tarasovs (Kuopio "Palloseura", Somija), Elvis Stuglis, Ritvars Rugins, Antonijs Černomordijs (visi - "Riga"), Roberts Savaļnieks, Vladislavs Sorokins (abi - RFS), Mārcis Ošs ("Lugano", Šveice), Krišs Kārkliņš ("Valmiera"), Raivis Jurkovskis ("Liepāja"), Kaspars Dubra ("Oleksandriya", Ukraina);

pussargi - Artūrs Zjuzins, Jānis Ikaunieks (abi - RFS), Eduards Emsis ("Noah", Armēnija), Andrejs Cigaņiks (Luhanskas "Zorja", Ukraina), Vladislavs Fjodorovs, Vladimirs Kamešs (abi - "Riga"), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Eduards Tīdenbergs, Mārtiņš Ķigurs, Ingars Sarmis Stuglis (visi - "Liepāja"), Daniels Ontužāns (Minhenes "Bayern", Vācija)

uzbrucēji - Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Dāvis Ikaunieks ("Mlada Boleslav", Čehija), Raimonds Krollis ("Metta").

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu