ReTV: Pēc Covid-19 inficētā Jelgavas cietumā ieslodzījumu vietās izstrādāts rīcības plāns

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brasas cietums četri mēneši pēc tā slēgšanas
Brasas cietums četri mēneši pēc tā slēgšanas Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Jelgavas cietumā no šodienas izsludināta karantīna, jo tajā atklāts viens Covid-19 inficētais. Kā ReTV Ziņām pavēstīja Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure, šobrīd inficētais nogādāts Latvijas cietuma slimnīcā, kur plānots nepieciešamības gadījumā izvietot šāda veida pacientus vai arī ieslodzītos, kuri ir inficēti.

Jelgavas cietumā šobrīd ieviesti vēl stingrāki ierobežojumi. “Šodien izdots mans rīkojums par šajā cietumā noteiktu karantīnu uz turpmākām divām nedēļām. Vakar un šodien veicam pilnīgi visu ieslodzīto un nodarbināto testēšanu. Mēģinām arī saprast to izcelsmes avotu, jo nav noslēpums, ka cietums nav gluži pilnīgi slēgta iestāde. Mums notiek nodarbības skolā, notiek nodarbināšana pie komersantiem,” atzīst Spure.

Tikmēr Valmieras cietumā ReTV Ziņām tā priekšnieks Andris Bašķis skaidro – ir gatavs rīcības plāns gadījumā, ja kāds no ieslodzītajiem vai notiesātajiem jānogādā pie mediķiem. Ja kāda no apcietinājumā esošajām personām sasirgst ar Covid-19, tad pacients jebkurā diennakts laikā tiek pārvests un uzņemts slimnīcā. “Ja tiek konstatēts, ka mums ir pozitīvs rādītājs, mēs ar spectransportu vedam nekavējoties uz Olaines slimnīcas speciālo nodaļu, nodrošinot visus piesardzības pasākumus, nodrošinot savus darbiniekus ar spectērpu,” precizē Bašķis.

Tuvākajā laikā cietuma medicīnas personāls tiks apmācīts veikt Covid-19 testus. Tikmēr personas ar aizdomām par Covid-19 saslimšanu tiek vestas uz laboratoriju. Valmieras cietuma priekšnieks stāsta par gadījumiem, ja saslimšana ir smagā formā: “Ja viņš tiek ārstēts Vidzemes slimnīcā, mēs nodrošinām apsardzi. Ja viņš ir “pozitīvs” un simptomi nav tik lieli, mēs viņu vedam uz Olaines slimnīcas speciālo nodaļu.”

Tā kā ikdienā šeit uzturas aptuveni 190 darbinieku, regulāri tiek piegādāta pārtika ēdnīcai un citas preces cietumniekiem. Jau šobrīd ir virkne dažādu ierobežojumu, lai izvairītos no Covid-19. “Mums ir gan ēdnīca, kur ved produktus nepārtraukti, komersanti, kas strādā. Mums ir veikals, kas ved produktus notiesātiem. Mēs visiem prasām vilkt sejas aizsarglīdzekļus,” saka Bašķis.

Valmieras cietumā pašreiz atrodas 230 ieslodzītie, tostarp 53 apcietinātie. Šis ir slēgtā tipa cietums, kurā sodu izcieš par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem. Šogad brīvībā devušies 95 cilvēki, bet cietuma nonākušas vairāk nekā 200 personas. Runājot par plānu B, visi Latvijas cietumi šobrīd tam ir gatavi, tajā skaitā precīzi atstrādāta shēma – kā tiek pārbaudīti visi darbinieki un ieslodzītie; kurš organizē testēšanu; kā rīkoties, ja atklājas infekcija.

“8.oktobrī mēs jau vairāk ierobežojumus ieviesām visās ieslodzījuma vietās,” saka Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. “Arī īslaicīgās satikšanās, kas līdz šim notika – satikšanās telpās, kur ir atdalošais stikls, tādā veidā pasargājot apmeklētāju veselību, gan ieslodzīto veselību, kas tomēr atrodas ļoti augsta riska vidē.”

Īpaša uzmanība vērsta ieslodzījuma vietā nodarbināto epidemioloģiskai drošībai, jo cietums ir darba vieta, kurā bez personāla nav iespējams pildīt funkcijas. “Protams, neviens kopš pavasara nav atcēlis

cietumā visus tos pretepidemioloģiskos pasākumus – dezinfekcijas līdzekļi, sejas, deguna aizsargmaskas, un tamlīdzīgi. Tas viss tā arī tiek īstenots,” precizē Spure.

Ieslodzītā atļauto klātienes tikšanās reižu skaits ir atkarīgs no piemērotā soda. To nav daudz, bet arī tās tagad uz laiku ir apturētas. Tā vietā cietumniekiem ir iespēja veikt telefona sarunas un video zvanus. Plašāk par šo tematu šovakar ReTV Ziņās 19.00 un 21.00.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu