Dumpis kritizē valdību par nenopietnu izturēšanos pret ārējiem Covid-19 ievešanas draudiem (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijas valdība iepriekš nepietiekami nopietni izturējās pret Covid-19 ievešanas draudiem no ārvalstīm, bet patlaban nepieciešams ieviest visus līdzekļus inficēšanās rādītāju samazināšanai, šovakar Latvijas Televīzijā vērtēja Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Eksperts skaidroja, ka Latvijai ir nepieciešams mazināt saslimšanu ar Covid-19, bet tas, ar kādiem līdzekļiem to sasniedz, esot "juridisks jautājums".

"No sava viedokļa varu teikt, ka ārkārtas situācija jau ir tagad, ja runājam par slimības izplatību. Protams, varam paredzēt no esošajiem rādītājiem, ka radīsies arvien vairāk pacientu slimnīcās un būs milzīga noslodze veselības aprūpes sistēmai. Tomēr pats galvenais, ko redzam, ir notiekošais kaimiņvalstīs un visā Eiropā," norādīja Dumpis.

Dumpis uzskata, ka ārvalstīs notiekošais liek nopietni Latvijai padomāt un nebūt pārdrošai, lai arī Latvijas rādītāji uz Eiropas fona vēl izskatās pieklājīgi. Latvijai ir ļoti, ļoti jāuzmanās, lai nenokļūtu tādā situācijā kā, piemēram, Čehijā vai Slovēnijā.

"Es balsotu par to, ka mums visiem līdzekļiem jāpanāk, lai šo līkni salauztu un inficēšanās gadījumu skaits ir jāmazina. Ja tam nepieciešama ārkārtējā situācija, tad es par to balsotu," uzsvēra Dumpis.

Runājot par valdības noteikto ierobežojumu efektivitāti, Dumpis skaidroja, ka nevarot precīzi pateikt, vai ierobežojumi bija nepietiekami vai arī tie vienkārši netika pietiekami ievēroti. "Es domāju, ka šie ierobežojumi bija maigi un niecīgi salīdzinot ar citām valstīm, bet arī tie paši kā zinām ne pārāk centīgi tika ievēroti. Ja Latvijas iedzīvotāji ievērotu šos ierobežojumus un distancēšanās pamatprincipus, tad mums nevajadzētu domāt par citiem ierobežojumiem," norādīja speciālists.

Dumpis arī uzskata, ka Latvijas valdība pārāk nenopietni izturējusies pret ārējiem draudiem - "visu vasaru pret lidojumiem un robežām". Tas darīts ekonomisku apsvērumu dēļ, lai arī veselības ekspertu nostāja vienmēr bijusi konservatīva, norādīja infektologs. Eiropa tagad ir sapratusi, ka sabiedrības mobilitāte un ceļošana bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Eiropa ir patreizējā situācijā, norādīja Dumpis.

Papildinot Dumpja teikto, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule norādīja, ka Latvija, iespējams, rēķinājusies ar ilgstošu zemas saslimstības līknes saglabāšanos un paļāvusies, ka sabiedrība iesaistīsies infekcijas mazināšanā. Taču vērtējot slimnīcu kapacitāti, iespējams, daudz ātrāk un agresīvāk bija jāstrādā ar prognozēm vasarā. 

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 367 Covid-19 gadījumi, kas ir līdz šim lielākais vienā diennaktī konstatētais sasirgušo skaits, liecina SPKC apkopotie dati. Līdz šim saslimšana ar Covid-19 Latvijā ir apstiprināta kopumā 7119 personām/

Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valdība varētu lemt piektdien.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu