ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs varētu noskaidroties šonakt Pensilvānijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdien, 5. novembrī, ASV turpinās otrdien notikušo prezidenta vēlēšanu balsu skaitīšana dažos atlikušajos štatos, kur atstarpe starp kandidātiem Džo Baidenu un Donaldu Trampu ir pārāk maza, lai kādu no viņiem šajos štatos pasludinātu par uzvarētāju. 

Vēlēšanu liktenis varētu izšķirties jau šonakt pēc Latvijas laika Pensilvānijas štatā, jo štata amatpersonas ceturtdien paziņoja, ka līdz ceturtdienas beigām plānots saskaitīt lielāko daļu balsu. 

Donaldam Trampam Pensilvānijā jāuzvar obligāti, jo zaudējot šajā štatā Trampam būs zudušas iespējas nodrošināt 270 elektoru balsis, kas nepieciešamas, lai kļūtu par ASV prezidentu. 

Uzvara Pensilvānijā kandidātam nodrošinās 20 elektoru balsis.

Trampa Pārsvars Pensilvānijā turpina samazināties - šobrīd tas veido aptuveni 100 000. Trešdienas rītā šis pārsvars veidoja aptuveni pusmiljonu balsu. 

Pensilvānijā vēl jāsaskaita 370 000 balsu, no kuriem 100 000 balsu atdotas Filadelfijā, kur dzīvo daudz Baidena atbalstītāji. 

Uzvarētājs nav pasludināts piecos vēl četros štatos - Džordžijā, Ziemeļkarolīnā, Nevadā un Aļaskā. 

Aļaskā un Ziemeļkarolīnā vadībā ir Tramps, Džordžijā arī vadībā ir Tramps, tomēr tur viņa pārsvars rūk līdzīgi kā Pensilvānijā.

Savukārt Baidens ir vadībā Nevadā.

Neskaidra situācija ir Arizonā - daži mediji jau izteikuši aplēses, ka tur uzvarējis Baidens, bet citi uzskata, ka to ir vēl pāragri apgalvot. 

Baidenu par uzvarētāju Arizonā līdz šim pasludinājusi aģentūra AP un medijs “Fox News”. 

Ieskaitot Arizonas 11 elektoru balsis, Baidens līdz šim ieguvis 264 elektoru balsis, bet  Tramps - 214 elektoru balsis. 

Savukārt mediji ABC News, CNN, NBC News, kas Baidenam uzvaru Arizonā vēl nav prognozējuši, lēš, ka Baidens līdz šim ieguvis 253 balsis. 

Pensilvānijas 20 elektoru balsu iegūšana nozīmētu Baidena uzvaru ASV vēlēšanās, neskatoties uz to, kā attīstās situācija pārējos štatos, kur vēl tiek skaitītas balsis. 

Kāpēc atšķiras mediju aplēses? 

ASV nav centralizētas vēlēšanu sistēmas, tāpēc tā ir kļuvusi par tradīciju, ka prognozes par to, kas uzvarējis katrā konkrētā štatā, izsaka mediji, balstoties uz balsu skaitīšanas gaitā saņemto informāciju. 

Medijiem ir dažādas datu analīzes metodes, tāpēc arī atšķiras to veiktās aplēses. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu