Ģirģens: Nedrīkstam pieļaut Covid-19 otro vai trešo vilni, kuru prognozē starptautiskie eksperti (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Sintija Zandersone/LETA

Patlaban lielāks uzsvars epidemioloģiskās situācijas uzlabošanā būtu jāliek uz stratēģisko komunikāciju ar sabiedrību, tādējādi uzlabojot sabiedrības kolektīvo un individuālo atbildību mājās un darbā, uzskata iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Tieši mājas un darbavietas saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informāciju ir galvenās inficēšanās vietas, tāpēc nav pareizi uzlikt papildu ierobežojumus sabiedriskās ēdināšanas sektoram, kur jau šobrīd šie ierobežojumi ir ieviesti un saprotami, paziņojumā presei norāda ministrs.

"Tikpat svarīga kā epidemioloģiskās situācijas kontrole ir arī atstāt "dzīvu" ēdināšanas sektoru. Mans viedoklis, ka daudz vairāk ir jāstrādā ar izglītošanas jautājumiem, lai samazinātu saslimstības riskus mājās un darbavietās, kur galvenokārt inficējas cilvēki. Šobrīd sabiedriskajā ēdināšanā jau ir ieviesti stingri spēles noteikumi. Katra komersanta un valsts interesēs ir nepieļaut komersantu bankrotu, bezdarba vilni, kam būs blakus efekti - depresija, atkarības, agresija ģimenē," norāda ministrs.

Uzņēmēju interesēs ir pašiem veikt pasākumu kopumu, lai nepieļautu atsevišķu neapzinīgu subjektus ienākšanu iekštelpās bez individuālās aizsardzības līdzekļiem.

Ministrs uzskata, ka jābūt pašpietiekamiem un sava uzņēmuma saglabāšanas nolūkā jāizvēlas informēt, aizrādīt vai neapkalpot apmeklētājus bez maskām.

"Mums visiem kopā jāsamazina masveida inficēšanās un vēlams bez ārkārtas situācijas izsludināšanas. Mēs nedrīkstam pieļaut Covid-19 otro vai trešo vilni, kuru prognozē starptautiskie eksperti. Mums jāiemācās ar savu personisko atbildību sadzīvot ar šo vīrusu, maksimāli saglabājot savu, tuvinieku veselību un ekonomisko aktivitāti," atzīst Ģirģens.

Ministra redzējumā viens no virzieniem, uz ko būtu vairāk jāstrādā, ir ātrāku testu rezultātu iegūšana. Tas samazinātu riskus, ko rada cilvēku ar pirmajiem simptomiem kontaktēšanās sabiedrībā, darbā un ģimenēs.

Atsaucoties uz infektologa Ugas Dumpja publiskajiem izteikumiem par valdības iepriekš noteiktajiem "maigajiem ierobežojumiem", ministrs norāda, ka valdība vienmēr balstījusies uz epidemiologu rekomendācijām.

Jau pavasarī ministrs vairākkārtīgi uzstājis uz stingrākiem ierobežojumiem - piemēram, testēšanu uz robežas un tiem, kas atgriežas no ārvalstīm, kā arī ārvalstniekiem uzlikt par pienākumu individuālo sejas aizsargmasku lietošanu publiskās vietās.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien plāno lemt par ārkārtējās situācijas atkārtotu izsludināšanu, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu