Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Mīklaini apstākļi un vismaz 20 durtas brūces. Viena no vardarbīgākajām slepkavībām Igaunijas vēsturē

Foto: Politseileht
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad 2002. gada decembra beigās operatīvie dienesti atvēra Linnamē ielas 79. daudzdzīvokļu nama durvis Tallinā, redzētā aina bija šokējoša. Dzīvojamajā istabā atradās kails vīrieša līķis ar vismaz 20 durtām brūcēm. Tajā brīdī to varēja uzskatīt par vienu no nežēlīgākajām slepkavībām Igaunijas vēsturē, vēsta laikraksts "Postimees".

2002. gada 29. decembrī nogalinātā Aleksandra (vīrieša vārds ir mainīts) māsa, kura dzīvoja viņam kaimiņos, bija ievērojusi, ka brāļa dzīvokļa durvis palikušas vaļā. 

Ielūkojoties pa durvju spraugu, viņa ieraudzīja, ka dīvānā nekustīgi un pilnīgi kails guļ Aleksandrs. Sieviete nekavējoties par notikušo ziņoja policijai.

Foto: Igaunijas policija/Postimees

Kad Linnamē ielā 79 ieradās likumsargi, viņi slepkavības vietu aplūkoja vien caur atvērtajām durvīm, jo saskaņā ar Igaunijas likumiem iekšā doties varēja tikai pēc tam, kad slepkavības vietu bija aplūkojusi speciālā darba grupa.

Noslepkavotais vīrietis strādāja Tallinas cietumā.

Emocionālā slepkavība

Izmeklētājus visvairāk piesaistīja dzīvojamā istaba - līķis gulēja dīvānā ar seju pret to. Likumsargi uzreiz sajuta spēcīgu alkohola smaku.

Nāves cēlonis bija acīmredzams - vismaz 20 durtas brūces (pēc citiem datiem pat 37).

Foto: Igaunijas policija/Postimees

"Tik liels dūrienu skaits liecināja par emocionālu slepkavību," laikrakstam "Postimees" stāstīja izmeklētājs Reimo Reisbergs.

Tas nozīmēja, ka slepkavības motīvs varēja būt saistīts ar mīlas lietām, mantas dalīšanu vai kaut ko citu, kas spēja slepkavā izraisīt emocionalitāti.

Dzīvoklī slepkavības ierocis atrasts netika. Vienīgais, kas par kaut ko liecināja, bija televizors. Izmeklētājiem izdevās noskaidrot, ko savas dzīves pēdējos mirkļos bija skatījies noslepkavotais vīrietis.

Aleksandra īpašumā tolaik bija viens no modernākajiem televizoriem, kurš spēja ierakstīt programmu, kuru skatītājs pēdējo bija skatījies. Šajā gadījumā mirušais vīrietis bija skatījies pornogrāfiju.

Balstoties uz šo atklājumu, izmeklētāji izvirzīja versiju, ka slepkava varētu būt bijusi kāda tuva sieviete, kura strīda laikā nespēja savaldīt emocijas.

Šo versiju arī pastiprināja fakts, ka guļamistabā valdīja nekārtība - sega mētājās uz grīdas, bet uz spilveniem tika atrastas asins pēdas.

Izmeklējot lietu sīkāk, likumsargi secināja, ka slepkava bijis labrocis, jo durtās brūces atradušās tikai vienā ķermeņa pusē.

Rokas nospiedums uz ledusskapja

Vannasistabas un tualetes pārmeklēšana rezultātus nedeva, taču virtuvē uz ledusskapja tika atrasts asiņains plaukstas nospiedums. Tiesa, tas bija izsmērēts, kas apgrūtināja pirkstu nospiedumu noņemšanu.

Vēlāk izmeklētāji secināja, ka ledusskapis ticis pārvietots, jo slepkava aiz tā bija centies kaut ko atvienot no rozetes. Par to liecināja arī fakts, ka uz ledusskapja virspuses vietām nebija putekļu.

Foto: Igaunijas policija/Postimees

Tika noskaidrots arī tas, ka slepkava bija atvienojis mājas telefonu. Gadījumam, ja sadurtais vīrietis tomēr izdzīvo. Tāpat slepkava bija aiznesis arī vīrieša maku, telefonu, sudraba krustiņu, ķēdīti un cietuma darbinieka apliecību.

Jauna versija - vai slepkava ir prostitūta?

Nozagto mantu dēļ izmeklētājiem radās jauna versija.

Pētot līdzīgus gadījumus, kas notikuši jau iepriekš, izmeklētājiem radās aizdomas, ka slepkava varēja būt prostitūta.

Izmeklētāji norādīja, ka, iespējams, prostitūtas mērķis bija vīrieti piedzirdīt un, kamēr Aleksandrs gulētu, viņas palīgi "iztīrītu" visu dzīvokli. Taču kaut kas nogāja greizi, jo viss beidzās ar slepkavību.

Likumsargiem neskaidrību radīja fakts, ka uz Aleksandra galvas bija uzlikts spilvens. Vēlāk gan apstiprinājās, ka tas tika izmantos, lai apslāpētu viņa kliedzienus.

Mirušā vīrieša tuvinieki atklāja, ka viņš bijis ļoti kārtīgs cilvēks - drēbes vienmēr salocītas stāvēja skapī, grīdas bija izmazgātas un tīras. Pēc māsas teiktā, noslepkavotais brālis nebija no tiem vīriešiem, kurš uz dzīvokli aicināja svešas sievietes.

Aleksandra māsa izmeklētājiem atklāja, ka brālis no dzīvokļa izgājis iepriekšējā vakarā pulksten 19, durvis noteikti aizslēdzis, bet pēc tam iegājis pie viņas un sacījis, ka dodas pie draugiem uz dzimšanas dienas svinībām. No rīta viņa savu brāli atrada mirušu.

Bankas karte

30. decembrī policija ieguva informāciju, ka Aleksandra bankas karte tikusi izmantota kādā netālu esošā veikalā. Izmeklētājiem parādījās cerība, ka šis varētu būt pavediens, kas palīdzēs atrast slepkavu. Turklāt bija pagājis pārāk maz laika, lai bankas karte nonāktu pie kāda cita.

Tikmēr slepkavas piedāvāja atdot bankas karti Aleksandra paziņam. Vīrietim tas šķita aizdomīgi, tāpēc viņš vērsās policijā. Ar Aleksandra paziņas palīdzību tika iegūti pirmie pierādījumi.

Pirms pāris nedēļām Aleksandrs pie šī paziņas atvedis divus homoseksuālus jauniešus un lūdzis tiem sniegt pagaidu mājas. Vēlāk noskaidrojies, ka homoseksuāls bijis arī pats Aleksandrs. Nogalinātā vīrieša paziņas dzīvoklī jauniešiem piešķirta atsevišķa istaba. Abi iekļāvušies jauno paziņu sabiedrībā.

Aleksandra paziņa atklāja, ka 28. decembrī Aleksandram vajadzēja doties ar jauniešiem uz veikalu, lai sagādātu vairākas lietas svinībām. Tiesa, pēc iepirkšanās mājās pārradušies tikai jaunieši.

Vīrietim radušās aizdomas, jo puišiem nepārtraukti pietrūcis naudas, bet pēkšņi tā uzradusies. Kad pēc divām dienām, 30. decembrī, abi iedevuši vīrietim Aleksandra bankas karti, viņš nobijies. Abi paskaidrojuši, ka Aleksandrs palicis mājās un abiem uzticas, tāpēc iedevis karti.

Foto: Igaunijas policija/Postimees

Jaunieši bija paspējuši veikt desmitiem pirkumus vienā no Mustamē veikaliem. Pārdevēju abi pierunājuši pieņemt bankas karti bez personu apliecinošiem dokumentiem.

No mīlas rotaļām līdz brutālai slepkavībai

Traģiskie notikumi risinājušies 28. decembrī. Kad Aleksandrs devās uz veikalu, viņš piedāvāja jauniešiem pirms svinībām iegriezties pie viņa, lai nodotos mīlas priekiem.

Viss bijis labi līdz brīdim, kad daļa no seksa rotaļas kļuvusi nepieņemama Aleksandram un viņš atteicies turpināt tajā piedalīties. Ar to bijis gana, lai abi jaunieši aizsviltos. Ar no virtuves atnestu nazi Aleksandrs tika sadurts 20 reizes (citi likumsargu ieraksti liecina – 37).

Dūruši abi puiši. Spilvens tika izmantots seksa rotaļās – ar to vīrieši slāpējuši kliedzienus.

Aleksandra atteikšanos turpināt abi jaunieši uztvēruši kā nodevību.

Atrisinājums

31. decembrī, svinot gadu miju, Aleksandra paziņas dzīvoklī pulcējušies homoseksuāli vīrieši. Starp viņiem bijuši arī slepkavas. Turpat bija jābūt arī Aleksandram, kurš tika noslepkavots pirms trīs dienām.

Dažas minūtes pirms pusnakts dzīvoklī iekļuva policijas operatīvā grupa un specvienība. Tobrīd likumsargi jau zināja, ka viņi meklē Kirilu un Dmitriju (vārdi mainīti). Pretoties bija bezjēdzīgi.

Abi atzina savu vainu. Abiem jauniešiem tika piespriesti 10 gadi cietumā.

Nopratināšanā viņi atklājuši, ka noziegumu veikuši, jo vēlējušies līdzināties Jurijam Ustimenko – sērijveida slepkavam, kurš mūža ieslodzījumā atrodas kopš 2004. gada. Ustimenko noziegumi saistīti arī ar Latviju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu