Covid-19 ⟩ Stājas spēkā ārkārtējā situācija. Viss, kas par to jāzina

Foto: Unsplash
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Piektdien, 6. novembrī, Covid-19 ierobežošanas nolūkos Latvijas valdība lēma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Tā spēkā stājas pirmdien, 9. novembrī. Portāls "Apollo" piedāvā ierobežojumu apkopojumu.

Aizliegti visi publiskie pasākumi klātienē

Ārkārtējās situācijas laikā būs atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi klātienē. Minētais aizliegums neattieksies uz ārtelpās organizētām sapulcēm, gājieniem un piketiem.

Tiks arī aizliegti un atcelti visi sporta pasākumi, piemēram, sacensības, paraugdemonstrējumi, priekšnesumi, izņemot starptautisko olimpisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības pieaugušo izlašu sportistiem, ja tās norisinās bez skatītājiem.

Ierobežojums arī neattieksies uz komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensībām, kurās piedalās tikai pilngadīgi profesionāli sportisti.

Samazināts privātajos pasākumos atļautais cilvēku skaits

Arī no pirmdienas, 9. novembra, privātos pasākumos drīkstēs atrasties 10 cilvēki, taču ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, izņemot bēres. Bērēs būs atļauts pulcēties ne vairāk kā desmit cilvēkiem vienlaikus.

Slēgtas izklaides iestādes un ierobežoti ēdinātāji

Valdības lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka uz četrām nedēļām Latvijā būs aizliegta izklaides pakalpojumu sniegšana bāros, naktsklubos, diskotēkās, akvaparkos, pirtīs, SPA, slidotavās, spēļu zālēs, bērnu viesību organizēšanas vietās, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos, bērnu rotaļu istabās, bērnu pieskatīšanas istabās. Minētais aizliegums neattieksies uz atpūtu dabas takās.

Sabiedriskās ēdināšanas vietās būs atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Saīsināts iestāžu darbalaiks

Kultūrvietās, izstāžu norises vietās, sporta, reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu varēs sākt ne agrāk kā plkst. 6 un beigt ne vēlāk kā plkst. 20, izņemot sporta centrus, kas darbību varēs beigt ne vēlāk kā plkst. 22.

Ierobežojumi veikalos

Ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās ierobežos tirdzniecības centru darbu.

Laikā no 9. novembra līdz 6. decembrim (ieskaitot) brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros strādās tikai pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas, dzīvnieku barības veikali, grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, optikas veikali, higiēnas un saimniecības preču veikali, telekomunikāciju preču pakalpojumu vietas.

Tirdzniecības vietās būs jānodrošina desmit kvadrātmetri uz vienu apmeklētāju un jāvalkā maska. Maska jāvalkā arī atklātā tirgus teritorijā un ielu tirdzniecības vietās.

Ar tirdzniecības centriem tiek saprastas ēkas, kas iekārtotas pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 kavdrātmetru vai kurās atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz desmit tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji.

Lielāko mazumtirdzniecības tīklu veikali vienam apmeklētājam nepieciešamo platību tirdzniecības vietā nodrošinās, ierobežojot pieejamo iepirkšanās grozu un ratu skaitu.

Nelielos "Rimi" veikalos desmit kvadrātmetru nodrošināšanai uz vienu apmeklētāju tiks izmantoti iepirkumu grozi. Proti, pie ieejas veikalā tiks izvietots tikai tāds grozu vai iepirkumu ratu skaits, kāds apmeklētāju skaits atļauts veikalā, aģentūrai LETA pastāstīja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala. Ja grozu vai ratu pie ieejas nav, tas nozīmē, ka jaunu pircēju ienākšana pašlaik nav iespējama.

Savukārt par papildu drošības risinājumiem lielākos veikalos vēl tiek domāts, skaidroja Ikala.

Visos "Rimi" tiks arī izvietoti informatīvi materiāli klientiem par nepieciešamajiem drošības pasākumiem.

Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, kas vēl vairāk samazinās pieļaujamo cilvēku skaitu veikalos, pie katra "Maxima" veikala tiks izvietota informācija, cik cilvēki var atrasties veikala telpās, ņemot vērā tā platību. Veikalu darbinieki iespēju robežās sekos līdz cilvēku skaitam, solīja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. To plānots darīt, ierobežojot ratiņu un groziņu apjomu veikalā, kā arī nepieciešamības gadījumā plānots periodiski slēgt arī veikala durvis.

Vecāko klašu skolēni un studenti turpinās mācības attālināti

Ļaujot turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu, Ministru kabinets lēma ārkārtējās situācijas laikā pārtraukt mācību procesa norisi klātienē visās izglītības iestādēs un nodrošināt mācības attālināti, vienlaikus ļaujot klātienē mācīties mazāko klašu skolēniem un tiem izglītojamajiem, kuru izglītības programmu apguve saistīta ar praktisku darbību.

Tas nozīmē, ka lēmums pārtraukt klātienes mācības neattieksies uz pirmsskolas izglītības programmas apguvi, vispārējās izglītības programmas apguvi no 1. līdz 6. klasei, profesionālās un augstākās izglītības programmu praktiskās daļas apguvi, kura nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un kuru nav iespējams veikt attālināti, un klīnisko praksi rezidentūrā, kā arī programmas apguvi sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni", speciālās izglītības iestādēs un tādās izglītības iestāžu speciālās izglītības klasēs, kurās īsteno speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem, kā arī speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar garīgās attīstības traucējumiem.

Pieaugušo profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmu apguve tiks nodrošināta attālināti, izņemot tādas praktiskās daļas apguvi, kura nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un kuru nav iespējams veikt attālināti.

Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguve tiks nodrošināta attālināti, bet klātienē iekštelpās - tikai individuāli (izņemot personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā) vai tikai vienas izglītības iestādes grupas vai klases izglītojamiem, kuri vienlaikus nav citu grupu vai klašu izglītojamie (izņemot izglītības iestādes, kurās vienlaikus ar vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu īsteno arī profesionālās ievirzes izglītības programmu). Klātienē nav atļauti koru un pūšamo instrumentu kolektīvu mēģinājumi.

Ja izglītības iestādei, izglītības iestādes izglītojamam vai nodarbinātajam Slimību profilakses un kontroles centrs noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus, izglītības iestādei par šo faktu un turpmāko rīcību nekavējoties informēt Izglītības kvalitātes valsts dienestu.

Jau ziņots, ka Covid-19 ierobežošanai no pirmdienas, 9. novembra, līdz 6. decembrim (ieskaitot) Latvijā izsludinās ārkārtējo situāciju.

Šāds lēmums piektdien pieņemts valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē.

Ārkārtējo situāciju izsludina Ministru kabinets uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku par trim mēnešiem. Ārkārtējo situāciju valdība var atcelt pirms noteiktā laika, ja valsts apdraudējums ir novērsts vai pārvarēts. Atkarībā no apdraudējuma veida un intensitātes valdība ārkārtējo situāciju var izsludināt visā valstī, valsts daļā, administratīvās teritorijas daļā.

Par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu likums paredz piemērot naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz 2000 eiro, bet bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.

Saskaņā ar likumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu lemj Ministru kabinets. Savukārt Saeimas Prezidijam šāds lēmums nekavējoties jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā un par to ir jābalso parlamentāriešiem.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu