Gaļas mazgāšana, "aizsargājošā miza" un citi mīti, kuru dēļ var draudēt saindēšanās ar ēdienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Saindēšanās ar ēdienu ir apveltīta ar daudziem mītiem - bieži vien, gatavojot vai uzglabājot maltīti, mēs neapzināti veicam darbības, kas var rezultēties ar smagām  vēdergraizēm, vēsta portāls "The Healthy".

Saindēšanās ar tikko baudītu maltīti

Patiesībā, lai baktērija, kas izraisa saindēšanos, attīstītos, ir nepieciešams ilgāks laiks; ar dažām stundām nebūs īsti gana. Tāpēc nesteidzies vainot nupat apēsto suši pusdienās. Pie vainas var būt arī iepriekšējā vakarā apēstais burgers vai olu salāti, ko pats gatavoji pirms divām dienām, bet nolēmi apēst vakar.

Jo vairāk tīrīšanas līdzekļa, jo mazāk baktēriju

Galvenā loma ir nevis izmantotajam līdzekļa daudzumam, bet gan pareizai tā izmantošanai. Tev jābūt drošam, ka līdzeklis ir ticis uz visām virsmas vietām, kuru tīri, lai nav tā, ka no nenotīrītās platības baktērijas pārnes uz tīrajām, tikai tāpēc, ka esi ko aizmirsis. 

No dārzeņiem un augļiem, kurus pasargā miza, nav iespējams saindēties

Gan apelsīns, gan gurķis, kuru ieskauj miza, pat pēc tā notīrīšanas var kaitēt tavam organismam. Svarīgi ir gan augļus, gan dārzeņus iepriekš rūpīgi  nomazgāt, jo, ja tas netiek izdarīts, brīdī, kad tu mizo augli vai dārzeni, ar rokām un nazi baktērijas tiek pārnestas uz ēdamo daļu. Uzmanību - nemazgā augļus ar ziepēm, tās nav tam paredzētas. 

Gaļas nomazgāšana atbrīvo to no baktērijām

Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka vistas gaļas noskalošana pirms gatavošanas atbrīvos to no baktērijām, ir gluži pretēji! Šļakatas mazgāšanas brīdī izplata baktērijas.

Ja pēc tam apšļakstītās un nopilinātās vietas nedezinficē, risks, ka baktērijas nokļūs uz kāda cita ēdiena vai šķīvja, ir augsts.

Atkārtoti uzsildot ēdienu, tiek iznīcinātas visas tajā esošās baktērijas

Ir vairākas baktērijas, kuras, ja reiz ir saradušās uz ēdiena, jo tas pēc pagatavošanas uzglabāts nepareizi, vairs nevar ar karstumu iznīcināt. Esi piesardzīgs - pagatavoto ēdienu uzglabā ledusskapī, slēgtos traukos, un, ja kaut kas ir aizmirsies uz galda un tur bijis pārāk ilgi, visprātīgāk būtu to nogādāt miskastē - veselība ir svarīgāka!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu