Virslīgas čempionāts hokejā līdz 6.decembrim noritēs bez HS "Rīga" līdzdalības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artūrs Šilovs
Artūrs Šilovs Foto: Guntis Lazdāns

"Optibet" hokeja līgas (OHL) čempionāts noritēs pēc iepriekšējā plāna, taču līdz 6.decembrim spēles neaizvadīs Hokeja skolas "Rīga" komanda, kuras sastāva kodolu veido nepilngadīgi hokejisti, pirmdien sarunā ar aģentūru LETA atklāja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

No šodienas uz ārkārtējās situācijas laiku Latvijā ir aizliegti visi amatieru sporta pasākumi, kā arī būtiski ierobežots kultūras vietu darbs, piektdien lēma valdība.

Minētais darba laika ierobežojums neattieksies uz starptautisko olimpisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautajām sporta sacensībām un pirms sacensībām paredzētajiem oficiālajiem treniņiem pieaugušo izlašu sportistiem, ja tās norisinās bez skatītājiem, kā arī uz komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensībām, kurās piedalās tikai pilngadīgi profesionāli sportisti, ja tās norisinās bez skatītājiem.

Ministru kabineta (MK) rīkojuma Nr.655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" anotācijā atrunāts, ka profesionāli sportisti ir personas, kuras uz līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās. Minētais izņēmums attiecas tikai uz profesionāliem sporta klubiem, kuru pilnvērtīgas darbības profesionālo pienākumu izpildes neatņemama sastāvdaļa ir dalība augstākā līmeņa sporta sacensībās.

Uz jaunajiem ierobežojumiem reaģējusi arī LHF, kas pirmdien vienkopus pulcēja visus septiņus OHL klubus, lai vienotos par turpmāko rīcību. Visas komandas vienbalsīgi paziņoja, ka noteikumi tiks ievēroti, tāpēc čempionāta turpmākā norise nav apdraudēta.

MK rīkojums arī paredz, ka sacensībās piedalīties nedrīkst nepilngadīgas personas, kas nozīmē, ka Hokeja skolas "Rīga" spēlētājiem līdz 6.decembrim spēles nav paredzētas. LHF publicētā informācija liecina, ka Hokeja skola "Rīga" sastāvā ir vismaz 20 hokejisti, kuri nav sasnieguši pilngadību.

"Sanāksmē izrunājām šo jautājumu un vienojāmies, ka noteikumu izpilde ir klubu atbildība," skaidro LHF ģenerālsekretārs Koziols. "Pilnīgi visas komandas to ļoti labi saprot un apņēmās noteikumus ievērot, lai arī man nemaz nebija šaubu par pretējo."

Koziols pauda pārliecību, ka lielākajā daļā komandu līgumi ar spēlētājiem jau bijuši līdz šim, taču federācijas uzdevums nav kontrolēt to esamību vai neesamību. 

"Tā ir klubu individuālā atbildība, kādās darba attiecībās tas ir ar spēlētāju. Esmu pārliecināts, ka lielākajai daļai klubu un spēlētāju šie līgumi ir kārtībā," uzsver Koziols, norādot, ka nav būtiski vai hokejists par atlīdzību saņem iespēju aizvadīt treniņus, vai atlagojumu naudas izteiksmē.

"Pie manis paša savulaik "Rīga 2000" komandā jaunie hokejisti spēlēja, atlīdzībā saņemot iespēju trenēties ar meistariem, tāpat nodrošinājām ēdināšanu un labus apstākļus. Uzskatu, ka tas ir pilnīgi normāli. Ja tā ir kādā klubā, neuzskatu to par šmaukšanos vai mānīšanos."

LHF amatpersona aicināja būt saprotošākiem un palīdzēt klubiem, kuri jau gadiem uztur sporta dzīvi un sniedz spēlētājiem iespēju doties laukumā. 

"Būtu labi, ja mēs viņiem [klubiem un spēlētājiem] nāktu pretim un palīdzētu, nevis meklētu noteikumos "robus"," piebilst Koziols. "Jāsaka "paldies" šīm komandām, kas turpina fanātiski atbalstīt Latvijas sportu un sniedz iespēju cilvēkiem sportot."

Latvijā sporta tirgus Eiropas un pasaules mērogā ir salīdzinoši mazs. Proti, sporta veidu vadošās līgas nav ienesīgas nedz komandām, nedz federācijām, tāpēc klubi nereti izvēlas neslēgt profesionālus līgumus. Piemēram, futbolā pastāv amatieru līgumi, bet vairākās basketbola komandās sportisti atlagojuma vietā saņem bezmaksas studijas vai nodrošinātu dzīvesvietu. Līdzīga situācija vērojama arī vēl citos sporta veidos.

"Tāda veida kontrole notiek tur, kur ir daudz lielāki budžeti, ir interese spēlētāju aizmainīt, pārdot, izīrēt... Tad ir vērts iedibināt striktus noteikumus, kontrolēt un ieviest reģistrus," skaidro LHF ģenerālsekretārs. "Pie mums liela daļa līgu ir pusprofesionālas. Sportisti, kuri spēlē šajos čempionātos, brīvajā laikā nereti kaut kur strādā vai mācās."

"Domāju, ka Latvijas ekonomika to nespētu pavilkt. Īpaši šajā krīzes laikā."

Nākamā spēle OHL čempionātā paredzēta otrdien, kad savā starpā tiksies "Prizma"/IHS un Daugavpils "Dinaburga" vienības.

OHL turnīra tabulas vadībā ar 21 punktu 12 mačos ir "Olimp"/"Venta 2002", kurai ar 17 punktiem seko "Liepāja". Vadošo trijnieku ar 13 punktiem 11 mačos noslēdz "Mogo"/LSPA, kurai ar desmit punktiem sešos dueļos seko "Zemgale"/LLU. Septiņi punkti 11 spēlēs ir "Prizma"/IHS, par vienu mazāk deviņos mačos iekrājusi Hokeja skola "Rīga", bet "Dinaburga" septiņos dueļos pie punktiem nav tikusi.

2020./2021.gada sezonā OHL spēlē "Mogo"/LSPA, "Olimp"/"Venta 2002", "Zemgale"/LLU, Hokeja skola "Rīga", Daugavpils "Dinaburga", "Prizma"/IHS un "Liepājas".

Pagājušajā sezonā Latvijas virslīgā spēlēja astoņas komandas, taču 2020./21.gada sezonā būs par vienu komandu mazāk, jo turnīrā nespēlē "Kurbads".

Aizvadītajā sezonā izslēgšanas spēles netika aizvadītas, bet par vietējā čempionāta uzvarētāju tika pasludināta "Olimp". Turnīra jaunpienācēja izšķirošos punktus ieguva pēc tam, kad "Rīga" neieradās uz sezonas pēdējo maču ar "Kurbads" vienību.

"Olimp" līdz ar panākumu OHL nopelnīja iespēju startēt Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) rīkotajā Kontinentālajā kausā, taču starptautiskās sacensības tika atceltas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu