Armēnijas premjers parakstījis "sāpīgu" vienošanos par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti pēc vienošanās parakstīšanas.
Protesti pēc vienošanās parakstīšanas. Foto: AP/Scanpix

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans otrdien, 10. novembrī, paziņoja, ka ir parakstījis "sāpīgu" vienošanos ar Azerbaidžānu un Krieviju par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā.

"Es esmu parakstījis paziņojumu ar Krievijas un Azerbaidžānas prezidentiem [Vladimiru Putinu un Ilhamu Alijevu] par Karabahas kara izbeigšanu" no plkst.1.00 otrdien, Pašinjans rakstīja savā "Facebook" lapā.

"Paziņojuma teksts ir ļoti sāpīgs personīgi man un mūsu tautai. Es pieņēmu šo lēmumu pēc militārās situācijas dziļas analīzes un situāciju labāk saprotošu cilvēku veikta novērtējuma," rakstīja Pašinjans.

Viņš atzīmēja, ka parakstījis šo paziņojumu, "balstoties arī uz pārliecību, ka esošajā situācijā tas ir kabākais iespējamais risinājums".

"Tā nav uzvara, bet sakāves nav, kamēr pats sevi neesi atzinis par uzvarētu. Mēs nekad neatzīsim sevi par uzvarētiem, un tam jākļūst par sākumu mūsu nacionālās saliedētības, atdzimšanas laikmetam. Mums vajag analizēt mūsu neatkarības gadus, lai izplānotu mūsu nākotni un neatkārtotu pagātnes kļūdas," rakstīja Pašinjans.

Otrdienas rītā Erevānā pie Armēnijas valdības ēkas sākās protesta akcija pret premjera parakstīto vienošanos. Lai gan valdības ēku bija ielenkusi policija, vairāki desmiti demonstrantu ieņēma šo ēku un sarīkoja tajā grautiņu, kā arī norāva tāfelīti ar uzrakstu no premjera kabineta durvīm.

"Mēs aicinām jūs visus sapulcēties šeit. Mēs nepiekrītam lēmumam. Mūsu dzimteni atdod ienaidniekam. Nikol, tu esi tautas ienaidnieks, nodevējs," paziņoja viens no protesta akcijas dalībniekiem.

Parakstītā vienošanās paredz, ka gar karojošo pušu kontakta līniju Kalnu Karabahā un gar Lačinas koridoru, kas savieno Kalnu Karabahu ar Armēniju, tiks izvietoti Krievijas miera spēki, televīzijas uzrunā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Šajos miera spēkos būs 1960 karavīri, 90 bruņutransportieri, 380 automobiļu un īpašās tehnikas vienības, pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija. Krievijas miera spēku operācijas štābs būs bāzēts Stepanakertā.

Armēnija un Azerbaidžāna ir vienojušās par gūstekņu, citu aizturētu personu un bojāgājušo cilvēku līķu apmaiņu. Kalnu Karabahā un tai blakus esošajos rajonos varēs atgriezties bēgļi un iekšēji pārvietotas personas, un šo atgriešanos kontrolēs ANO augstais komisārs bēgļu lietās, paziņoja Putins. 

Vienošanās paredz pilnīgu uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfikta zonā no plkst.1.00 otrdien. Azerbaidžānas un Armēnijas spēki ir apstājušies to ieņemtajās pozīcijās.

Saskaņā ar šo vienošanos arī tiks atbloķēti visi ekonomiskie un transporta sakari. Transporta sakaru kontroli veiks Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Robežsardzes dienesta iestādes, teikts Putina paziņojumā.

Neatzītās Kalnu Karabahas Republikas prezidents Araiks Arutjunjans paziņoja, ka piekritis karadarbības izbeigšanai, lai novērstu vēl lielākus cilvēku upurus un pilnīgu Arcahas (Kalnu Karabahas) zaudēšanu.  

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu