Pašmāju izgudrotāju radītais Venēras visurgājēja prototips, ko jau paguvuši augstu novērtēt NASA zinātnieki, saņem Magelāna balvu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas izgudrotāju radītais planētai Venēra paredzētais visurgājējs, kuru jau paguvuši augstu novērtēt NASA zinātnieki, saņēmis jaunu starptautisku balvu. Tā ir Čīles iedibināta balva, kas tiek pasniegta par godu 500. gadadienai kopš Fernāns Magelāns atklāja jūras ceļu no Atlantijas uz Kluso okeānu, vēstī TV3 raidījums "900 sekundes".

Balvu dizaineriem un izgudrotājiem Oskaram un Kristīnei Bērziem pasniedza Čīles goda konsuls Latvijā Marks Feders.

"Mūsdienās joprojām pastāv globālas problēmas, kas prasa orientēties nezināmās teritorijās, lai rastu jaunus risinājumus. Tiem, kas uzdrošinās viņus meklēt ir šī atzinība," viņš sacīja.

Pašmāju izgudrotāji jau guvuši īpašu atzinību NASA izsludinātā konkursā. Tā mērķis bija radīt atjautīgus, mehāniskus sensorus visurgājējam, kas dosies uz visai skarbo planētu Venēra.

Čīles goda konsuls Latvijā Marks Feders norāda, ka 500. Magelāna ceļojuma gadadienai radītā balva šogad pirmo reizi tiek pasniegta katrā valstī, kur vien tiek pārstāvēta Čīles valsts. Balvas saņēmēji saņēma arī Čīles prezidenta Sebastjana Pinjeras uzrunu.

"Šī taustīšanās kā Fernāns Magelāns izbrauca cauri tam šaurumam, burtiski šādi te atrada. Tā arī šis sasniegums, tas ir pat vēl kosmiskā līmenī, interplanetārā līmenī. Tā ir ļoti smuka paralēle tam ko toreiz Magelāns sasniedza," skaidroja Čīles goda konsuls Latvijā.

Čīles konsula pasniegtais kompass ir kā patīkams papildinājums NASA zinātnieku novērtējumam. ASV darbs pie Venēras visurgājēja turpinās un nākamais solis ir konkursa nominantu, tai skaitā arī Latvijas izgudrotāju, radīto sensoru pārbaude reālos apstākļos.

"Jā, tiks testēts dzīvē, kā teicāt lauka apstākļos. Protams, tas lēnām virzās uz priekšu, kopš vasaras nav daudz pavirzījies, bet, tomēr, iet uz priekšu. Ja viņiem radīsies problēmas, tad viņiem plāns "B", viņiem ir plāns "C". Tam arī tas konkurss bija vajadzīgs, lai iegūtu materiālu ar kuru strādāt."

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu