FOTO ⟩ Neziņa par rītdienu, bailes zaudēt tuvu cilvēku vai būt vīrusa pārnēsātājam. Kādā Rīgas skolā izgaismojas jauniešu rūpes pandēmijas laikā

Foto: Facebook/Aija Melle/"Apollo" kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pazaudēt mīļoto cilvēku. Pandēmija, necilvēciska izturēšanās. Bail, ka šis vēl ilgi turpināsies. Šīs ir tikai dažas no bažām, ko Juglas vidusskolēni pauduši skaļi, un kas šobrīd rotājas skolas priekšnamā. Kas ir instalācija "Rūpju kamols" un kā tā radās, noskaidroja portāls "Apollo".

Ar fotogrāfijām no rūpju piepildītajiem gaiteņiem sociālajā tīklā "Facebook" dalījās Juglas vidusskolas direktore Aija Melle. Ieraksts dienas laikā guvis plašu rezonansi, ar to dalījušies vairāk kā 440 cilvēki.

"Skolā šobrīd esmu es, dežurante, apkopējas un kaut kur, iespējams, vēl kāds. Taču kāds te ir bijis - vestibilā apstādina šis baiļu, neziņas, šaubu kamols, kas tinas uz augšu pa skolas kāpnēm," raksta direktore.

"Tagad sēžu savā kabinetā, darbi pusratā, kamols nu jau pašai kaklā... Tie ir viņi, mūsu skolēni - tik patiesi un atklāti par sevi šajā ārkārtas laikā," raksta Melle un dalās ar atziņu, ka "kaut strādājam attālināti, tik ļoti jādomā par to, vai mēs, pieaugušie, katrs apzināmies, cik atbildīgi esam savu bērnu priekšā, ne tikai mācot un audzinot, bet paši dzīvojot mūsu katra vienīgo dzīvi..."

Portāls "Apollo" sazinājās ar ieraksta autori, lai noskaidrotu par notikušo ko vairāk. Direktore norādīja, ka projekta autore ir kādas vidusskolas klases audzinātāja. Idejas autore piekrita pastāstīt vairāk par instalāciju ar norunu, ka viņa un viņas audzēkņi paliks anonīmi: "Zem direktores ieraksta "Facebook" ir ļoti daudz negāciju un nevēlos, lai tās tiktu rakstītas man vai maniem audzēkņiem privāti."

Katru nedēļu audzēkņi skolotājai sūta atgriezenisko saiti par attālināto mācību nedēļu. Atgriezeniskās saites aptaujā ir vairāki jautājumi un viens no tiem ir - kā tu jūties?

"Tā kā pēdējā laikā daļā atbilžu figurēja - slikti, viduvēji. Es pagājušās nedēļas aptaujā nolēmu iekļaut jautājumu "Ja juties slikti vai viduvēji, kādēļ?" Ne visi skolēni atbildēja, bet to, kuri to bija izdarījuši, atbildes lika man aizdomāties par aktuālajām problēmām," atklāj audzinātāja.

Tā par godu skolas ikgadējam gaismas objektu pasākumam, pavisam spontāni radās ideja par objektu "Rūpju kamols".

"Instalācijas mērķis ir likt skatītājam aizdomāties par skaudro realitāti, kurā, tomēr visbiežāk, cilvēki izvēlas dzīvot noliegumā par rūpēm un savu mentālo veselību, kā arī just līdzi un, iespējams, ieraudzīt kādu no aktuālajām problēmām sevī," par instalāciju raksta autore.

Foto: Foto no personīgā arhīva.

"Lai īstenotu konceptu, tika izveidota aptauja ar sešiem jautājumiem, un aptaujā piedalījās ne tikai skolēni, bet arī jau pieauguši cilvēki. Aptauju aizpildīja samērā neliels skaits cilvēku - 22, bet ar to pietika, lai tiktu īstenota objekta tekstuālā puse," stāsta audzinātāja, kurai objektu izveidot palīdzēja neliela grupiņa viņas audzēkņu.

Uz saburzītajām A4 lapām tiek atklātas dziļas bailes, kas atsaucas uz pašreizējo Covid-19 situāciju valstī un pasaulē, kā arī ar to nesaistītas reizes.

Foto: "Rūpju kamols" Juglas vidusskolā

Instalācija veidota "Staro Jugla" ietvaros un ir apskatāma Juglas vidusskolas "Facebook" lapā.

Portāls "Apollo" lūdz, ja tevi nomāc depresīvas domas vai tieksme uz pašnāvību, zvanīt uz krīžu un konsultāciju centru "Skalbes". Diennakts krīzes telefona numurs ir 67222922, 27722292.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu