Ukrainā sieviete nejauši uzvārījusi boršču, kas tumsā spīd! Eksperti skaidro neparasto parādību (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
''Spīdīgais borščs".
''Spīdīgais borščs". Foto: Facebook/Olena Zaslavska

Aizvadītā mēneša nogalē Ukrainas pilsētā Ivanfrankovskā kāda vietējā iedzīvotāja iegādājusies tumsā "spīdošu" vistas gaļu un to izmantojusi boršča gatavošanā, vēsta Ukrainas televīzijas kanāls "24tv".

Oļena savu "gastronomisko šedevru" publicējusi kādā sociālā tīkla "Facebook" grupā.

"Es pamostos naktī un tā zupa spīd!" brīnījusies sieviete, lūdzot zinošiem cilvēkiem skaidrot šo situāciju. 

Sieviete izmēģinājusi unikālo boršču un viņai tas ļoti garšoja. Viņa arī piebilda, ka palikušie vistas tauki uz pirkstiem kvēloja arī pēc tam, kad gaļas gabals tika izmests miskastē. 

Viņa stāsta, ka "spīdīgo vistas gabalu" piedāvājusi savam kaķim, taču viņš no tā atteicies. 

Oļena stāsta, ka ir sazinājusies ar ražotāju, kuri paziņoja, ka nav pārkāptas nekādas normas. Ražotāji piedāvāja atgriezt naudu, taču zupas gatavotāja atteikusies. Viņa nekādas pretenzijas nerakstīs, jo borščs bija garšīgs un pašsajūta laba.

Eksperti Ukrainas televīzijas kanālā "24tv" nākuši klajā ar savām versijām. 

Diezgan bieži, lai pagarinātu dažādu produktu uzglabāšanas laiku, izmanto fosfātu maisījumus, kas satur fosforskābju sāļus. Šī iemesla dēļ gaļa patiešām var mirdzēt tumsā. Ja tā spīd spoži, tas nozīmē, ka apstrādes laikā tika izmantots nepareizs fosfātu sastāvs. Tās ir sliktas ziņas, jo regulāra fosfātu lietošana var izraisīt svara pieaugumu, garīgus traucējumus, osteoporozi un sirds un asinsvadu problēmas. Bērniem bieža fosfātu lietošana izraisa zobu bojāšanos un krasas garastāvokļa un uzvedības traucējumu izmaiņas.

Ja dzīvnieks bija slims vai tā gaļa bija nepietiekami atdzesēta, vai nepareizi uzglabāta, tā varētu kļūt par pseudomonas baktēriju vairošanās vietu. Viņiem ir spēja izraisīt zilganzaļu bioluminiscējošu mirdzumu. Labā ziņa ir tā, ka šīs baktērijas tiek iznīcinātas, pienācīgi termiski apstrādājot, un neizraisot saindēšanos ar pārtiku. Mikrobiologi neiesaka ēst šādu gaļu, jo nepareiza gaļas produktu uzglabāšana var izraisīt citu neredzamu baktēriju reprodukciju.  

Dažreiz gaļas fosforescenci var izraisīt fotobaktērijas un citi līdzīgi mikroorganismi. Tie ir bieži sastopami dabā, piemēram, jāņtārpiņi un dziļjūras zivis. Gaļas inficēšana ar fotobaktērijām notiek dzesēšanas vai dzesēšanas kamerās. To attīstības iemesls ir augsts mitruma daudzums, temperatūrai esot no 5 līdz 30 grādiem pēc Celsija un gaļas pH virs 5,6 līmeņa. Šīm baktērijām nav toksisku īpašību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu