VIDEO "Ja vajadzēs nošaut, būsi labi pamanāma." Latviete atklāti par savu pieredzi ar vajātāju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Solvitas stāsts ir skarbs - viņas bijušais draugs sievieti veajāja un izteica draudus dzīvībai, turklāt šajā situācijā policija nav spējusi uzreiz pāridarītāju saukt pie atbildības. Labdarības akcijas "Dod pieci!" ietvaros Latvijas Radio stāsta par vardarbību ģimenē un par to, kā to novērst. Vajāšana ir viena no vardarbības pazīmēm, par kuru bieži vien klusē.

"Tie bija aptuveni četri vai pieci gadi, kuru laikā dienu dienā baidījos par savu dzīvību, veselību un saviem tuviniekiem," intervijā Latvijas Radio 1 (LR1) atklāj Solvita. Sieviete pirms vairākiem gadiem ir bijusi attiecībās ar vīrieti - brīdi, kad Solvita paziņojusi, ka attiecības vēlas šķirt, ir kļuvis skaidrs, ka viņas tābrīža partneris nav gatavs "palaist vaļā".

Pirmoreiz sieviete pamanījusi izsekotāju savā darbavietā - viņa caur logu manījusi bijušā partnera stāvu netālu esošajā parkā. No sākuma Solvita to ir norakstījusi uz pārskatīšanos vai sakritību. Pazīstamais tēls parādījies vēl vairākas reizes, līdz sieviete ir saņēmusi e-pastu, kas apstiprinājis aizdomas.

"Tev tas zaļais mētelis īsti nepiestāv, bet man būs viegli tevi pamanīt, ja gadījumā vajadzēs tēmēt tavā virzienā ar ieroci," satraucošo vēsti LR1 žurnālistei atstāsta sižeta varone.

Vajātājs ar laiku savus draudus vērsis arī pret Solvitas dzīvesbiedru, mēģinot izdarīt psiholoģisku spiedienu - bijušas ziņas, kurās vīrietis detalizēti aprakstījis viņas esošā partnera bēres. Ar laiku vārdiem sekojuši arī darbi - izsisti māju un automašīnas stikli, durvju notraupīšana ar asinīm līdzīgu vielu un pastkastītē atstātas patronu čaulītes.

Šīm darbībām parasti sekojuši arī e-pasti, taču to saturs bijis gana mīklains, lai to nevarētu tieši sasaistīt ar notikušo. 

Sieviete vērsusies policijā, taču krimināllieta nav uzsākta, jo izmeklētāji to uzskatījuši par sadzīvisku skandālu. Ar laiku policija vīrietim ir piemērojusi aizliegumu sazināties telefoniski un elektroniski, kā arī aizliegumu tuvoties sievietes darbavietai un dzīvesvietai. Vajātājs visus šos ierobežojumus ir pārkāpis, taču tam tulītējs sods tā arī nav sekojis. Galu galā lieta pēc gada ir nonākusi līdz tiesai, kur vīrietim ir piespriedusi probācijas uzraudzību un piespiedu darbus.

Solvita vērsās policijā pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tolaik nebija vēl pieņemts krimināllikums par vajāšanu, kas paredz vajātājiem sodu pat ar īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Video: Noskaties sižetu!

Latvijai pievienojoties Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu, no 2018. gada vajātāji tiek saukti pie kriminālatbildības.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu