"Tik apjomīga vakcinācija kā Latvijā, tā pasaulē notiks pirmo reizi." Viņķele par Covid-19 (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Edijs Pālens/LETA

"Tā būs nebijuša apmēra vakcinācija Latvijā," TVNET raidījumā "Nedēļas fokusā" pauda veselības ministre Ilze Viņķele.

Ministre norādīja, ka Veselības ministrija kopā ar Vakcinācijas padomi un infektologiem izstrādājusi primāri vakcinējamo grupu sarakstu. Šajā sarakstā iekļauti mediķi, seniori, cilvēki, kas cieš no hroniskām kaitēm, sociālo aprūpes centru darbinieki un izglītības darbinieki.

"Ir jāņem vērā, ka tik apjomīga vakcinācija kā Latvijā, tā pasaulē notiks pirmo reizi," rezumēja ministre.

Tāpat Viņķele pauda, ka "striktāki ierobežojumi ir divu mēnešu realitāte."

Lai varētu runāt par situācijas uzlabojumiem saistībā ar Covid-19 inficēšanās ierobežošanu, pirmkārt, jāsagaida inficēšanās līknes stabilizēšanās, kas varētu notikt ne ātrāk kā pēc četrām nedēļām, pauda veselības ministre.

"Situāciju par kontrolētu varētu uzskatīt, ja tiekam līdz rādītājam 50 inficēšanās gadījumi uz 100 000 cilvēkiem 14 dienu laikā," skaidroja ministre.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka "Pfizer" un "BioNTech" pirmdien paziņoja, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19.

Abas kompānijas norādīja, ka nākamajā nedēļā varētu lūgt ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) atļauju vakcīnas ārkārtas izmantošanai.

27 ES dalībvalstis saņems devas atbilstoši to iedzīvotāju skaitam, lai arī Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns bija paziņojis, ka Vācijai būs pieejami 100 miljoni vakcīnas devu. Vācijā ir tikai 19% bloka iedzīvotāju.

ES jau ir noslēgusi vienošanās ar kompānijām "AstraZeneca", "Sanofi" un "Johnson & Johnson" par to eksperimentālo Covid-19 vakcīnu piegādi un risina sarunas ar kompānijām "Moderna", "CureVac" un "Novavax".

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu