Francijā "karstais" telefons saņēmis 6500 zvanus par katoļu baznīcas seksuālajiem noziegumiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Francijas katoļu baznīcas izveidotā neatkarīgā komisija priesteru seksuālo noziegumu izmeklēšanai saņēmusi 6500 zvanus par iespējamajiem pārkāpumiem.

Telefona līnija, kas tika izveidota speciāli šim mērķim, darbojās 17 mēnešus un tika slēgta 31.oktobrī. Uz to zvanījuši gan cietušie, gan liecinieki.

Komisijas vadītājs Žans Marks Sovē reliģisko organizāciju videokonferencē atklāja, ka 62% zvanītāju bija vīrieši un gandrīz 90% ziņojumu saistīti ar noziegumiem pret nepilngadīgajiem.

Aptuveni trešdaļa zvanītāju apgalvoja, ka bijuši sešus līdz desmit gadus veci, kad kļuvuši par upuriem, un tikpat daudzi apgalvoja, ka bijuši 11 līdz 15 gadus veci.

Puse no gadījumiem, par kuriem ziņots, notikuši pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados, 18% notikuši pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, 12% notikuši pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, 7% pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un 5,7% notikuši desmit gados, sākot no 2010.gada.

Aptuveni trešdaļa gadījumu, par ko ziņots, notikuši skolās un 12% jauniešu programmās un vasaras nometnēs.

Sovē sacīja, ka pastāv nepieciešamība "individuāli un kolektīvi atzīt upurus", un norādīja, ka situāciju nevar atrisināt ar kompensācijas izmaksāšanu, sevišķi, ja līdz ar to cietušajam jāparaksta dokuments par klusēšanu.

Pagājušā gada novembrī Francijas bīskapi apstiprināja programmu kompensāciju izmaksāšanai priesteru upuriem.

Pagājušā gada maijā pāvests Francisks noteica, ka visiem katoļu baznīcā, kas zinājuši par seksuāliem noziegumiem, ir obligāti jāziņo par to augstākstāvošajiem.

Katoļu baznīcu ir satricinājuši vairāki skaļi seksuālo noziegumu skandāli. Lielākajā daļā gadījumu garīdznieku upuri bijuši nepilngadīgie.

Pāvesta Franciska bijušais sūtnis Francijā 75 gadus vecais Luidži Ventura otrdien Parīzē stājās tiesas priekšā par seksuālu uzbrukumu. Viņš apsūdzēts par uzmākšanos pieciem vīriešiem publisku ceremoniju laikā.

Martā Francijas tiesa piesprieda piecu gadu cietumsodu bijušajam katoļu baznīcas priesterim Bernāram Preinam par nepilngadīgu zēnu seksuālu izmantošanu pirms vairākām desmitgadēm.

Taču janvārī apelācijas tiesa anulēja notiesājošo spriedumu bijušajam Lionas arhibīskapam Filipam Barbarēnam, kurš bija apsūdzēts par Preinas noziegumu piesegšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu