Liepājas slimnīcā ievieš 3D printēšanu, kas palīdzēs kakla daļas diska nomaiņas operācijām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Liepājas Reģionālā slimnīca turpina attīstīt savus pakalpojumus – ķirurģijas nodaļā sāk pielietot 3D printēšanas tehnoloģijas. Izmantojot drukātus implantus, kakla daļas diska nomaiņas operācijas kļūst arvien drošākas, arī to rezultāti ir arvien labāki, ziņo Liepājas pašvaldība.  

Mugurkaula ķirurgs Agris Mertens uzsver, ka šī tehnoloģija medicīnā ir tuvākās desmitgades nākotne, tāpēc ir ļoti svarīgi sākt tās praktiski pielietot jau tagad.

3D printēšana lielākoties asociējas ar plastmasas detaļu izgatavošanu, bet šajā gadījumā tiek izmantots metāls – speciāls medicīniskais titāns. Implantu printē, ar pulveri klājot vienu kārtiņu virs citas, tiek izveidots strukturēts režģis, kurā ļoti viegli ieaug kaulu daļiņas un nogulsnējas asins šūnas, līdz ar to tiek veicināta kaulu ļoti laba saaugšana.

Tieši porainajā struktūrā esot lielākais noslēpums. Tā ļaujot materiālam arī nedaudz deformēties, un, cilvēkam kustoties, tiek absorbēts trieciena spēks, tādēļ iegrimšanas iespējamība kaulā ir krietni mazāka.

"Šādi implanti tirgū parādījušies pēdējo piecu gadu laikā, un to popularitāte strauji pieaug, jo rezultāti pacientiem ir tiešām labi," stāsta A. Mertens.

Jaunajiem implantiem pieejami dažādi augstumi un platumi, kas nozīmē, ka tos var pielāgot katram individuāli. Tiem var arī mainīt leņķi, tādējādi pacientiem, kuriem diski ar gadiem nosēdušies, ir iespēja atgūt iepriekšējo stāju un pareizo kakla formu.

“Ar šiem implantiem strādājam jau vairākus mēnešus. Operācijas taisām regulāri, līdz ar to ķirurgs labi orientējas,” stāsta Mertens.

Bieži vien mugurkaula ķirurģija asociējas ar bīstamību, taču A. Mertens uzsver, ka ar katru gadu tā kļūst arvien drošāka. Pirms gadiem trīsdesmit, četrdesmit kakla operācijas taisīja samērā reti, un tiešām uzskatīja, ka tās ir grūtas un sarežģītas.

Ar iepriekšējiem implantiem ieaugšana varēja būt ilgstoša, pat pusgadu, un tie varēja arī neieaugt, un tā bija lielākā problēma.

“Jaunie implanti ieaug tik ātri, ka bieži vien pacients, atnākot uz pieņemšanu, saka: “Ja es būtu agrāk zinājis, ka būs tik labs rezultāts, es to būtu izdarījis jau pirms gada!”

Ķirurgs stāsta, ka pēc 6–8 nedēļām pacienti jūtas praktiski veseli un sūdzības ir pazudušas. Ja vajag mainīt tikai vienu implantu, operācija esot ļoti īsa. Griezumam pēc tam tiekot uzliktas arī kosmētiskās šuvītes, lai izskatās glītāk. Pēc pusgada griezuma vietu praktiski vairs nevarot redzēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu