"Cik ilgi vēl tas spēs izturēt?" Vanšu tilta stāvoklis biedē rīdziniekus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kājāmgājēju acīm paveras ekskluzīvs skats, ko, par laimi, neredz tiltu šķērsojošie autovadītāji. Daudzviet betons no armatūras ir atdalījies. Lai maskētu caurumus trotuārā, piemetinātas metāla plāksnes, kas neizskatās ne estētiski, ne arī 21. gadsimta galvaspilsētai atbilstoši, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vanšu tilts atklāts 1981. gadā, un kopš tā brīža ne reizi tilts nav piedzīvojis būtisku renovāciju. Tiltu Daugavas šķērsošanai ik dienu izmanto desmitiem tūkstoši autovadītāju, kā arī gājēji un riteņbraucēji. Visa tilta garumā gar margām izvietotas metāla barjeras, lai nevarētu piekļūt pie tilta margām.

Tiesa, ne visi ir pievērsuši uzmanību tilta sliktajam stāvoklim. Uz tilta sastaptā Ksenija norāda, ka līdz šim nav pamanījusi margu slikto stāvokli. Turpretī Rīgas Tehniskās universitātes studentes Lauma un Alīna Vanšu tiltu šķērso katru piektdienu un jau iepriekš pamanījušas nepilnības tilta konstrukcijā.

"Kad vēl uz tilta nebija norobežojumu, mans draugs vienā no caurumiem varēja ielikt kāju. Tiltam nav veikti nekādi uzlabojumi, īsti droši uz tā nejūtos," sacīja Alīna.

Līdz šim Rīgas dome vairākkārt solījusi beidzot pieķerties tilta stāvokļa uzlabošanai, taču visi mēģinājumi beigušies bez rezultāta. Kā norāda Rīgas Tehniskās universitātes profesors, nu ir pienācis pēdējā brīža pēdējais brīdis.

"Vanšu tilts, protams, nav īsti labā stāvoklī. Tā nestspēja šobrīd tiek nodrošināta, taču jautājums ir par to, cik ilgi tas vēl tā būs. Tilta margas ir korodējušas, nav labā stāvoklī, bet šobrīd nekas nevarētu nokrist. Tās margas bieži vien piestiprinātas tikai pie stiegrojuma. Ja uzmanīgi skatīsieties augšā, tad pamanīsiet, ka daļai vanšu aizsargparklājums ir bojāts, tur noteikti iet iekšā ūdens, tas nav labi šāda tipa konstrukcijām. Arī laiduma vidū, kur vantis piestiprinātas pie tilta laiduma konstrukcijas, tās vietas ir tādas, kur laiž garām ūdeni," skaidroja RTU Transportbūvju institūta direktors Ainārs Paeglītis.

Paeglītis piecas reizes pieaicināts novērtēt tilta stāvokli, un viņš norāda, ka iedzīvotājiem tilts ir drošs. Barjeras uzstādītas, lai, piemēram, salūtu laikā cilvēki neizdarītu spiedienu uz margām.

"Mēs gatavojam dokumentāciju un drīz izsludināsim konkursu. Projektēšana gaidām līdz 2022. gada sākumam, līdz 2025. gadam mēs noteikti šo tiltu saremontēsim. Droši vien, ka izsludināsim konkursu pēc principa, kur viens uzņēmums gan projektēs, gan būvēs, lai izvairītos no nesaprašanām starp būvnieku un projektētāju," atklāja Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītājs Vitālijs Reinbahs.

Departamentā noskaņojums ir optimistisks un tiešām cer, ka šoreiz izdosies uzlabot tilta stāvokli.

Video: "Degpunktā" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu