Zinātnieki Covid-19 vīrusa ģenētiskajā kodā atklājuši noslēpumainu gēnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SARS-CoV-2 vīrusa daļiņas.
SARS-CoV-2 vīrusa daļiņas. Foto: AFP / Scanpix

Pētnieki SARS-CoV-2 vīrusa ģenētiskajā kodā atklājuši kādu noslēpumainu gēnu, kas iepriekš nav pamanīts.

Kā vēstīts vietnē "Science Alert", identificētais gēns "ORF3d" ir tā saucamā pārklāšanās gēna piemērs. Tas ir gēna veids, kas principā ir paslēpts nukleotīdu virknē un pārklājas ar citu gēnu sekvencēm.

"Genoma izmēra ziņā SARS-CoV-2 un tā radinieki ir garāko RNS vīrusu vidū, kas pastāv. Tiem var biežāk būt dažādas dīvainības genomā nekā citiem RNS vīrusiem," skaidroja pētnieks Čeiss Nelsons.

Vīrusi patiesībā bieži mēdz sevī nest šos pārklāšanās gēnus, tāpēc šis nav ļoti pārsteidzošs atklājums, tomēr tas joprojām ir interesanti. Pārklāšanās gēnus ir grūti identificēt tāpēc, ka genomu skenēšanas sistēmas tos nereti nepamana.

Zinātnieki pašlaik cenšas uzzināt pēc iespējas vairāk par SARS-CoV-2 vīrusu un, lai arī daudzas lietas par tā ģenētisko uzbūvi jau ir noskaidrotas – piemēram, tas, ka šis vīruss netika radīts laboratorijā, – vēl joprojām pietiek neskaidrību. Vēl arī jānoskaidro, kāpēc šajā gadījumā vīrusā atrodas "ORF3d" gēns.

Pētot genomu datubāzes, zinātnieki noskaidroja, ka šis gēns ir redzēts arī iepriekš, tiesa, tikai viena koronavīrusa variantā, kas var skart tikai zvīņnešus. Tas arī iepriekš ir sajaukts ar tam līdzīgu gēnu, tomēr tie gluži nav viens un tas pats.

Viena lieta, kas ir zināma par šo mistisko gēnu, ir tāda, ka tas izraisa spēcīgu antivielu reakciju.

"Pagaidām mēs nezinām tā funkcijas, kā arī to, vai šim gēnam ir kāda klīniska nozīme," piebilda Nelsons.

Viena lieta gan ir skaidra. Vīrusam, kuram ir tikai 15 zināmi gēni, vēl viena gēna atklāšana ir ļoti nozīmīgs panākums. Tomēr, cik ļoti tas ir nozīmīgs, zinātniekiem vēl jānoskaidro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu