Politoloģe: Pūce ar autostāvvietu caurlaidi izdarīja to pašu, par ko atlaida Ušakovu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ar gājienu sagādāt sev Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi izdarīja to pašu, par ko viņš atlaida galvaspilsētas iepriekšējo mēru Nilu Ušakovu (S), uzskata Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore Lelde Metla-Rozentāle.

Viņa aģentūrai LETA pauda viedokli, ka politiķis parādīja dubulto morāli - tad tas bija slikti, bet, kad pats rīkojas, tad tas vairs nav slikti. Pūces atkāpšanos politoloģe vērtē pozitīvi, jo, viņasprāt, Pūcem nebija citas izejas, citādi pazūd jebkāda vērtību sistēma, par ko partija iestājas.

RSU lektore norādīja, ka Ušakova atlaišana ir apliecinājums tam, ka tas bija politisks lēmums. "Redzams, ka Pūce nebija gaišais tēls, kurš sēž mājās un domā, cik slikti rīkojies bijušais Rīgas mērs. Viņš izdarīja to pašu," teica politoloģe, piebilstot, ka viņa atlaišanas lēmums pieņemts ne aiz vērtību pārliecības, bet politiskā uzstādījuma.

Vienlaikus viņa atzina, ka valstiski šī situācija ir slikta, jo ātri jāatrod kāds Pūces vietā, ņemot vērā, ka turpinās administratīvi teritoriālās reformas īstenošana, kur Pūce bija galvenais virzītājspēks.

Viņasprāt, ātri atrast kādu Pūces vietā būs līdzīgs stāsts, kā bija ar ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) aiziešanu. 

"Kaut ko atradīs, bet cik tas būs kvalificēts cilvēks tai brīdī, lai iekļautos un spētu atbalstīt pašvaldības cīņā ar Covid-19, un zināt, kur, kas notiek. Tas radīs zināmu apdraudējumu," pauda eksperte.

Tā kā Pūce ir "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs un apvienību veidojošās partijas "Latvijas attīstībai" vadītājs, vaicāta, vai viņam nevajadzētu aiziet arī no šiem vadošajiem amatiem, politoloģe norādīja, ka "principā jā".

Viņasprāt, no morāles un ētikas viedokļa Pūcem būtu jādomā par atkāpšanos no šiem augstajiem amatiem, jo viņš ir parādījis savu izpratni par lietām. 

"Partijas valde ir institūcija, kas nodarbojas ar ideoloģisko un organizatorisko pusi. Ja ar to nodarbojas cilvēks, kura reputāciju cilvēki apšauba, tad man ir bažas, ko un kā tieši viņš organizē partijas darbā," teica eksperte.

Lūgta komentēt, kādu ietekmi šis notikums atstās uz partiju un tās reitingiem, Metla-Rozentāle uzsvēra, ka to šobrīd grūti komentēt. Ja Pūce atkāpsies no visiem posteņiem, un uzņemsies visu vainu uz sevi, kā arī "izpirks partijas vārdu", tad reitingi vairs nebūs tik apdraudēti.

Savukārt, ja viņš saglabās pozīciju partijas valdē, tad ir saskatāms risks, jo sabiedrība apšaubīs partijas politiku. Arī pretinieki to varētu izmantot, kā spēcīgu priekšvēlēšanu kārti, lai apšaubītu partijas tēlu un reputāciju. Vienlaikus Metla-Rozentāle akcentēja, ka, apzinoties to, cik ilgi Pūce bijis politikā, vienas caurlaides dēļ viņam būtu grūti atteikties no politiskās karjeras.

Viņasprāt, šis gadījums parāda, cik katrs solis politikā var daudz maksāt.

Atbildot uz jautājumu, kādas izredzes Pūcem ir vēl kādreiz kļūt par ministru vai ieņemt nozīmīgus amatus, Metla-Rozentāle norādīja, ka tas ir atkarīgs no sabiedrības politiskās kultūras, un no tā, cik negatīvi mēs šo gadījumu vērtējam.

"Ja vēlētāji saka, ka nekas tāds jau nav noticis, viņš kandidē vēlēšanās un tiek ievēlēts, tad viņam ir tiesības kļūt arī par ministru. Ja no mediju un sabiedrības puses būs jūtams nosodījums, tad tur vajadzēs diezgan lielu publisku nožēlu un sajūtu, ka viņš ir sapratis vainu un ir gatavs publiski izpirkt grēkus, lai sabiedrība viņam šo soli piedotu," klāstīja politoloģe.

Viņa skaidroja, ja cilvēki šādu rīcību nosodīs un partija nākamajās vēlēšanās saņems mazāk balsu, partijā redzēs sasaisti, un sapratīs, ka jāņem vērā sabiedrības viedoklis. Tomēr, ja sabiedrība nereaģē, kā tas Latvijā parasti notiekot, tad politiskā elite atļaujas tā rīkoties, tur nekāda nožēla neseko, un persona, šādā gadījumā, turpinātu strādāt partijas valdē.

LETA jau ziņoja, ka Pūce nolēmis atkāpties no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata, aģentūru LETA informēja partijā "Latvijas attīstībai".

Šādu lēmumu politiķis pieņēmis pēc bijušā partijas biedra Māra Mičerevska paziņojuma, ka Pūce viņam prasījis sagādāt Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi un iepriekš izmantojis kāda cita deputāta caurlaidi.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu