"Redzam ballīšu sekas!" Uga Dumpis skarbi komentē pulcēšanās riskus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis
Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējo dienu augstais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits ir aizvadītās piektdienas un sestdienas ballīšu sekas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" komentēja Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Viņš skaidroja, ka inkubācijas periods Covid-19 ir piecas dienas. Pēc viņa teiktā, šodien un rīt varēs redzēt, kurš piektdien vai sestdien ir gājis ciemos.

"Nekādā veidā nevarējām sagaidīt, ka gadījumi samazināsies. Stiprie ierobežojumi sākās pirmdien, bet tie, kas nedēļas nogalē gāja ciemos vai ballējās, saslimst tagad," pauda Dumpis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šobrīd ir pārāk agrs, lai vērtētu jauno ierobežojumu efektu. Viņaprāt, ierobežojumu nav par maz, bet problēma ir tajā, kā cilvēki tos ievēro. "Ierobežojumus var uzlikt visādus, bet, ja tos neievēros pēc būtības, efekta nebūs," pauda eksperts, uzsverot, ka tā ir problēma visā Eiropā.

Dumpis skaidroja, ka cilvēki, īpaši vecumā no 15 līdz 40 gadiem, vairs nav īpaši gatavi ievērot ierobežojumus. Viņa ieskatā, ja nepanāks cilvēku izpratni, tad arī ar policiju un armiju to nevarēs paveikt. Viņš uzsvēra, ka ir jāpanāk cilvēku sadarbība.

"Nav jau daudz jādara. Jāievēro distancēšanās un lozungs "mājas, darbs, svaigs gaiss," teica infektologs.

Kā ziņots, trešdien Latvijā atklāts līdz šim vienā diennaktī lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits - 533 sasirgušie, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Līdz ar to otro dienu pēc kārtas uzstādīts jauns Covid-19 gadījumu negatīvais rekords.

Pagājušajā diennaktī veikti 6833 Covid-19 izmeklējumi, kuri 7,8% gadījumu bijuši pozitīvi. Šis ir viens no līdz šim augstākajiem Covid-19 pozitīvo testu īpatsvariem. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu