Ar jaunu stratēģiju plāno nodrošināt LGBTIK problēmu ievērošanu ES politikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Eiropas Komisijas (EK) ar jaunu stratēģiju plāno nodrošināt lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu, nebināru personu, interseksuāļu un kvīru (LGBTIK) problēmu ievērošanu ES politikas veidošanā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļas pārstāve Kristīne Liepiņa.

EK atzīmēja, ka ES aizvadīto gadu laikā ir izdevies panākt pakāpenisku progresu LGBTIK līdztiesības jomā, tomēr pret LGBTIK vērsta diskriminācija joprojām pastāv, proti, 43% LGBTIK norādījuši, ka jūtas diskriminēti. Savukārt Covid-19 krīzes rezultātā situācija ir pasliktinājusies.

Pieņemtā stratēģija pievēršas nevienlīdzībai un problēmām, kas skar LGBTIK, un tajā noteiktas vairākas darbības, ieskaitot juridiskus un finansēšanas pasākumus, kas jāīsteno nākamo piecu gadu laikā. Stratēģijā ierosināts paplašināt ES noziegumu sarakstu un iekļaut tajā naida noziegumus, tostarp homofobisku naida runu un naida noziegumus, un nākt klajā ar tiesību aktiem, citu starpā par vecāku statusa savstarpējo atzīšanu pārrobežu situācijās.

Stratēģijā ir izklāstīta virkne mērķtiecīgu darbību, kas aptver tādus četrus galvenos pīlārus kā diskriminācijas apkarošana, drošības garantēšana, iekļaujošu sabiedrību veidošana un vadošā loma cīņā par LGBTIK līdztiesības nodrošināšanu visā pasaulē.

Pēc EK paustā, LGBTIK līdztiesības veicināšanas nolūkā nepieciešams nodrošināt tiesisko aizsardzību pret diskrimināciju. EK veiks izvērtēšanu, it īpaši nodarbinātības jomā. Līdz 2022.gadam tiks publicēts ziņojums par Nodarbinātības vienlīdzības direktīvas piemērošanu. Pamatojoties uz šo ziņojumu, EK pieņems nepieciešamos tiesību aktus, it īpaši ar mērķi stiprināt līdztiesības iestāžu lomu. Tāpat EK nāks klajā ar tiesisko regulējumu, kurā īpaša uzmanība būs pievērsta neobjektivitātes un diskriminācijas riskam saistībā ar mākslīgā intelekta (MI) sistēmām.

EK akcentēja, ka LGBTIK daudz biežāk cieš no naida noziegumiem, naida runas un vardarbības, turklāt nopietna problēma joprojām ir nepietiekama ziņošana par naida noziegumiem. Lai saskaņotu aizsardzību pret naida noziegumiem un naida runu, kas vērsti pret LGBTIK, EK 2021.gadā nāks klajā ar iniciatīvu paplašināt "ES noziegumu" sarakstu un iekļaut tajā arī pret LGBTIK vērstus naida noziegumus un naida runu. Turklāt EK nodrošinās finansēšanas iespējas iniciatīvām, kuru mērķis ir apkarot pret LGBTIK vērstus naida noziegumus, naida runu un vardarbību.

Tāpat EK atzīmēja, ka starp dažādās dalībvalstīs pieņemtajiem tiesību aktiem pastāv atšķirības, kuru dēļ, "varavīksnes ģimenēm", šķērsojot kādas citas ES valsts robežu, radniecības saites var netikt atzītas. Plānots, ka EK nāks klajā ar likumdošanas iniciatīvu par vecāku statusa savstarpējo atzīšanu dalībvalstīs un izpētīs iespējamus pasākumus, ar kuriem atbalstīt viendzimuma partnerattiecību savstarpējo atzīšanu dalībvalstīs. EK regulāri uzraudzīs stratēģijā izklāstīto darbību īstenošanu un 2023.gadā iesniegs vidusposma pārskatu.

Ceturtdien iesniegtā stratēģija ir pirmā EK stratēģija LGBTIK līdztiesības jomā, un ar to tiek īstenota priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas apņemšanās veidot Līdztiesības savienību. Stratēģijas pamatā ir LGBTI līdztiesību veicinošo pasākumu kopums. Tā ir saistīta ar citiem EK stratēģiskajiem satvariem un stratēģijām, ieskaitot nesen pieņemto ES Rīcības plānu pret rasismu 2020. līdz 2025.gadam, Stratēģiju par cietušo tiesībām un Dzimumu līdztiesības stratēģiju.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu