Basketbolistes EČ kvalifikācijas turnīra mačā zaudē Vācijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturtdien Rīgā 2021.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē piekāpās Vācijai.

Latvija ar 67:73 (20:13, 12:13, 16:21, 19:26) piekāpās Vācijai un I apakšgrupā atkāpās uz trešo pozīciju.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 21 punktu un sešām rezultatīvām piespēlēm bija Elīna Babkina, bet par punktu mazāk guva Anete Šteinberga, kuras rēķinā arī desmit atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles. Vēl desmit punktus un piecas bumbas zem groziem pievienoja Ungārijā spēlējošā Kristīne Vītola.

Vācijas izlasē 20 punkti Luīzei Geiselsoderei, kamēr Marija Geliča guva 18 punktus un iekrāja 11 atlēkušās bumbas.

Spēli veiksmīgāk iesāka mājinieces, jau pašā sākumā uzbrukumā piespiežot kļūdīties Vācijas izlasi. Vēlāk vienu no diviem soda metieniem iemeta Kitija Laksa, bet šādu pašu bilanci pirmās minūtes beigās iekrāja Babkina, kura neilgi pēc tam ar tālmetienu jau panāca 5:0. Pēc kļūdām uzbrukumā, tuvojoties ceturtdaļas vidum, divpunktu metienus realizēja Šteinberga un Babkina, taču uz maiņu nākusī Ieva Pulvere ar tālmetienu pārsvaru palielināja līdz astoņiem punktiem (15:7).

Mārtiņš Gulbis jau spēles sākumā nevairījās veikt regulāras spēlētāju maiņas, pirmajām desmit minūtēm noslēdzoties ar Vītolas bloķētu metienu (20:13).

Otrajā puslaikā teju divas minūtes komandas punktus nespēja gūt, bet Laksa ar vienu precīzu soda metienu pārtrauca šo sēriju. Turpmākās minūtes Latvijas izlasei uzbrukums nevedās, bet pēc Lauras Hebekeres precīzā tālmetiena, mājinieču pārsvars otrās ceturtdaļas vidū vairs bija +3 (23:20). Pirmā puslaika izskaņā Šteinberga pārkāpa noteikumus, bet vēlāk pati stājās uz soda metienu līnijas, realizējot abus metienus (27:22). Puslaiks noslēdzās par labu Latvijai - 32:26.

Trešās ceturtdaļas ievadā Latvijas izlase izpildīja četrus tālmetienus, bet tikai Laksa bija precīza, panākdama 35:26. Pēc nepilnām trim spēlētām minūtēm Kate Krēsliņa ar divi precīziem soda metieniem pārsvaru palielināja (39:29), bet līdz piektajai minūtei rezultāta tablo jau vēstīja 41:34. Turpinājumā vienu punktu guva Šteinberga, bet vēl divus Babkina (44:36), bet ceturtdaļas izskaņā Geiselsodera guva grozu, sadeldējot mājinieču pārsvaru līdz vienam grozam - 44:42.

Pēdējā minūtē Šteinberga guva otro grozu īsā laikā, bet Laura Hebekere realizēja visus trīs brīvmetienus un Vācijas izlasi pietuvināja viena punkta attālumā - 47:48. Arī šī trešdaļa noslēdzās ar Vītolas bloķētu metienu.

Noslēdzošajā ceturtdaļā Vācijas izlasei pēc Geličas diviem precīziem divpunktu metieniem ātri izdevās iegūt vadību (51:48), bet Babkinas tālmetiens atgrieza viena punkta deficītu. Babkinai ceturtdaļas vidū bija iespēja vēlreiz panākt -1, bet metiens no tālienes nebija precīzs - 53:57 par labu Vācijai.

Tuvāk spēles beigām abas komanda nevairījās pārkāpt noteikumus, bet Babkinai vēlreiz iemeta vienu no diviem "sodiņiem" (54:59). Sākoties pēdējām divām minūtēm, Vītola sekoja Babkinas piemēram, gūstot trīs punktus (65:67), kamēr Laksa bija neprecīza, nespējot atgriezt vadībā Latviju. Pirmspēdējā uzbrukumā latvietēm neizdevās "pick and roll" sadarbība, vācietes otrā laukuma galā guva grozu, bet pēdējās astoņās sekundēs -4 atspēlēt neizdevās.

Voltam Hopkinsam šī bija pirmā spēle pie Vācijas izlases stūres.

Kopš pirmajām kvalifikācijas turnīra spēlēm pirms gada Vācijas izlase nebija spēlējusi, kamēr Latvija eksperimentālā sastāvā vasarā divreiz zaudēja Somijai - 63:68, 66:74.

Salīdzinot komandu varēšanu pirms gada, Vācija pret savām pretiniecēm nospēlēja nedaudz labāk, ar 105:40 mājās pārspējot Ziemeļmaķedoniju un viesos ar 86:93 piekāpjoties Horvātijai. Latvija mājās zaudēja Horvātijai ar 65:83, bet viesos pārspēja Ziemeļmaķedoniju ar 98:39.

Iepriekšējās divās savstarpējās spēlēs ar Latvijas sieviešu "zelta paaudzi" ierindā 2005.gada Eiropas meistarsacīkšu finālturnīra grupu turnīrā Latvija uzvarēja ar 77:67, bet divus gadus vēlāk finālturnīrā Itālijā Latvija otrajā grupu turnīrā bija pārāka ar 60:47.

Dienas pirmajā spēlē Horvātija ar 80:62 (28:17, 18:18, 21:16, 13:11) uzvarēja Ziemeļmaķedoniju. Sestdien vispirms Ziemeļmaķedonija spēlēs ar Vāciju, bet tad tiksies Latvija un Horvātija.

Pēc trim kārtām I grupā Horvātijas izlasei ir trīs uzvaras, Vācijai divas, Latvijai viena, kamēr Ziemeļmaķedonija palikusi bešā.

Latvijas izlase pirms pirmā sabraukuma mača aizvadījusi sešus treniņus. Nedēļas sākumā treneru kolektīvs veltīja daudz laika, lai atrādītu spēlētājām video ar pretinieču pēdējām spēlēm.

Latvijas izlases pretiniece Vācija ieradusies ar 14 spēlētājām, kamēr Latvijas valstsvienībai pieejamas 12 basketbolistes. Tas saistīts ar to, ka "burbulī" basketbolistes drīkst piedalīties tikai pēc trim negatīviem Covid-19 testiem, bet mājinieces pēdējā brīdī piemeklēja savainojumi.

Šoruden vairākām Latvijas izlases basketbolistēm (Elīna Babkina, Paula Strautmane) bija jāpavada laiks pašizolācijā, dažām no viņām klubu līmenī aizvadot vien pāris mačus.

Finālturnīram, kas paredzēts 2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Jau ziņots, ka šī gada beigās un nākamā gada sākumā valstsvienības FIBA rīkotās spēles aizvadīs vienā norises vietā, nevis mājās vai viesos, kā tas notika ierasti. Jaunie noteikumi paredz, ka spēles netiks aizvadītas viesos vai mājās, bet gan vienā norises vietā, par ko iepriekš FIBA būs jāvienojas ar konkrēto valsti, kas apņēmusies uzņemt mačus. Norises vietā būs jāveic Covid-19 testi, kā arī jāievēro strikts pārvietošanās režīms, jo komandas dzīvos "burbulī".

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā: Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga") Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray: , Turcija), Zenta Meļņika (Upsalas "KFUK-KFUM", Zviedrija), Kristīne Vītola (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu