Politologs: Pūces demisijas pieņemšana ar steigu ir Kariņa vēlme saglabāt valdību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) demisijas pieņemšana ar steigu ir Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vēlme saglabāt valdību, aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Pūces lēmumu atkāpties no amata Skudra sauc par pašsaglabāšanos, lai varētu turpinātu darbu politikā, jo, ņemot vērā pēdējos notikumus gan saistībā ar SIA "Rīgas satiksme" autostāvvietu caurlaižu izmantošanu, gan "saķeršanos" starp valdības vadītāju un veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) ministru varētu atsaukt no amata.

"Izskatās, ka pēc Pūces dalības radio raidījumā "Krustpunktā" "Attīstībai/Par" iekšienē bijis kaut kāds skandāls," komentēja eksperts, neizslēdzot, ka apvienības biedri ir pieprasījuši Pūces demisiju.

Viņš pieļāva, ka dziļākas nesaskaņas ir arī valdībā, īpaši ņemot vērā, ka tiek izskatīts nākamā gada budžets un likums "Par pašvaldībām". "Demisijas pieņemšana ar steigu ir Kariņa vēlme saglabāt valdību," pārliecināts Skudra.

Vienlaikus viņš pauda, ka Pūcem būtu jāpamet partijas "Latvijas attīstībai" vadītāja amats. "Pretējā gadījumā tas nav loģiski, ne no politiskā, ne no atbildības viedokļa," piebilda profesors.

Vērtējot to, vai Pūce varēs turpināt veiksmīgu politisko karjeru, Skudra atzina, ka tas būs atkarīgs no tā, vai pret viņu tiks ierosināta lieta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). "Ja lieta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tiks ierosināta, viņš tiks politiski aprakts," uzskata politologs. Tāpat esot svarīgi, vai apvienības iekšējā opozīcija ļaus viņam atgriezties Saeimā.

Skudra atturējās prognozēt, kurš varētu ieņemt demisionējošā ministra vietu, pieļaujot, ka tas varētu būt kāds no pašvaldību vadītājiem, turklāt pēdējā laikā partijas "Latvijas attīstībai" rindas papildinājuši vairāki domju priekšsēdētāji. Apvienība "Attīstībai/Par" ir kļuvusi trauslāka, tāpēc "spēlei" par jaunā ministra izvēli no kādas no apvienībā ietilpstošajām organizācijām jābūt uzmanīgai, secināja Skudra.

Jau ziņots, ka Pūce nolēmis atkāpties no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata, aģentūru LETA informēja partijā "Latvijas attīstībai".

Premjers mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja, ka viņš pieņem Pūces demisiju un atbilstoši sadarbības līgumam sagaida, ka "Attīstībai/Par" izvirzīs jaunu kandidātu uz ministra amatu.

Šādu lēmumu Pūce pieņēmis pēc bijušā partijas biedra Māra Mičerevska paziņojuma, ka Pūce viņam prasījis sagādāt Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi.

"Es esmu pieļāvis kļūdu. Man ir kauns, ka es esmu tā rīkojies Latvijas sabiedrības priekšā un manu kolēģu partijā, un partiju apvienībā priekšā. Arī draugu un ģimenes priekšā," paziņojumā par atkāpšanos no amata saka Pūce.

"Es par savu rīcību patiesi atvainojos un to no sirds nožēloju. Es esmu kļūdījies Rīgas pašvaldības autostāvvietu jautājumā, esmu patiesi izdarījis ļoti neveiksmīgu izvēli. Es esmu maldinājis savus kolēģus un Latvijas sabiedrību," pauž no amata aizejošais ministrs, uzsverot, ka par izdarītām kļūdām ir jāuzņemas atbildība un tieši to viņš arī darīs.

Pūce uzskata, ka radusies situācija liedz viņam pilnvērtīgi pildīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, tāpēc viņš šodien lūdzis Kariņu atbrīvot viņu no amata.

"Nevēlos, lai jau tā sarežģītā politiskā vide mazinātu sabiedrības uzticību, jo tikai un vienīgi ar sabiedrības atbalstu un sapratni valsts ir spējīga attīstīties, pārvarot grūtības. Šobrīd, cīnoties ar pandēmiju un tās sekām, sabiedrības uzticība valdībai ir ļoti svarīga," uzskata Pūce.

LETA jau vēstīja, ka KNAB izvērtēs publiski izskanējušo informāciju Pūces, iespējams, prettiesisku "Rīgas satiksme" autostāvvietas caurlaides izmantošanu.

Birojā aģentūrai LETA apliecināja, ka atbilstoši savai kompetencei izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par amatpersonas, iespējams, prettiesisku "Rīgas satiksme" autostāvvietu caurlaižu izmantošanu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu