Politologs pieļauj, ka Pūce neatkāpās labprātīgi, bet partijas spiests (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) no amata, visticamāk, neatkāpās labprātīgi, bet partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) un "Progresīvie" spiests, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Eksperts norādīja, ka, viņaprāt, šī atkāpšanās no amata nav tik "skaista un cēla", kā varbūt izskatās. Viņš domā, ka Pūce izjutis zināmu spiedienu partiju apvienības iekšienē, īpaši ņemot vērā faktu, ka Rīgas domē AP ir izteiktā mazākumā iepretim partijai "Progresīvie", lai gan viņi ir vienā frakcijā.

Politologs uzskata, ka "Progresīvie" varētu būt ļoti daudz jautājumu un grūti strādāt kopā ar AP, ņemot vērā šo notikumu. Tāpat viņš uzskata, ka jāņem vērā fakts, ka Pūce ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs, un tā ir pašvaldību ministrija.

"Protams, ļoti iespējams, saprotot to, ka ar sīku blēdību viņi ir smagi iekrituši, faktiski, lai nezaudētu Rīgu, Pūce bija spiests atkāpties," pauda Ikstens, vienlaikus piebilstot, ka arī sākotnējā politiķa retorika bijusi, ka tas bijis vien joks, un viņš neko nav prasījis.

Politologa ieskatā, tas liecinājis par pilnīgi skaidru un stingru noliegumu, tomēr šodien viņš nonācis pie šāda lēmuma.

Ikstens arī uzsvēra, ka "Kustības "Par!"" priekšsēdētājs Daniels Pavļuts minējis, ka turpmākajās dienās plānots diskutēt, kā turpināt kopīgo darbu apvienībā "Attīstībai/Par!", tomēr viņš atgādināja, ka arī tad, kad tiesa pieņēma Mārtiņam Bondaram (AP) nelabvēlīgo lēmumu ar "Latvijas Krājbanku" saistītajā civillietā, partija vērtēja kopīgo darbu un no tā nekas neiznāca, ņemot vērā, ka Bondars vada Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Ikstena ieskatā, tas sāk palikt nedaudz komiski. Tāpat viņš uzsvēra, ka kopumā ir labi, ka šādi mēri tiek pieņemti, jo, lai arī ar novēlošanos, bet politiķi saprot, ka viņiem ir jāpamet savi amati, "tāpēc, ka nedrīkst šādas lietas darīt principā, kā arī vēl bērnišķīgi melot".

Eksperts atzina, ka "dziesma par Pūci kā nākamo premjeru ir nodziedāta". Viņaprāt, būtisks ir jautājums, kurš no AP tiks virzīts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā, un ļoti iespējams, šis trieciens Pūcem ir premjera Krišjāņa Kariņa (JV) valdību stiprinošs. "Brīdī, kad Pūce ir faktiski neitralizēts kā potenciālais Kariņa konkurents, saglabājas jautājums, vai ir kādi nākamie cilvēki [kas ieņemtu šo amatu]," teica eksperts.

Ikstens arī minēja, ka AP uz āru šo rādīs kā bezprecedenta godprātības piemēru un ārkārtīgi vīrišķīgu rīcību. "Ļoti iespējams kāds tam noticēs, bet patiesība būs redzama pēc mēneša diviem. Galvenais būs stāsts, ko teiks vēlētāji, kad būs jābalso," piebilda politologs.

Šī notikuma ietekmi uz gaidāmajām vēlēšanām ekspertam bija grūti komentēt, vienlaikus viņš atzina, ka, ja Pūce nebūtu atkāpies, tad to pieminētu daudz vairāk. "Tagad atkārtojot, cik viņš pareizi rīkojies, kaut ar novēlošanos, izsit kaut kādus argumentus no politisko konkurentu rokām," uzskata Ikstens.

Pūce ir AP līdzpriekšsēdētājs un apvienību veidojošās partijas "Latvijas attīstībai" vadītājs. Vaicāts, vai Pūcem nevajadzētu aiziet arī no šiem vadošajiem amatiem, Ikstens pauda, ka šis jautājums būtu jāadresē viņam pašam un partijai. Tomēr, ņemot vērā, ka partijai bija pieņemami, ka Bondars kā "sertificēts nevīža" Saeimā vada Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, tad kāpēc lai tai pašai partijai nešķistu pieņemami, ka partiju vada cilvēks, kas mēģināja "izblēdīt caurlaidi", retoriski vaicāja eksperts.

Viņš arī uzsvēra, ka šajā gadījumā nav ievērota laba pārvaldība - visticamāk, bijis iekšējs spiediens, taču uz āru to demonstrē, kā ārkārtīgi atbildīgu rīcību. Vaicāts, vai šāds solis varētu celt partijas reitingu, politologs atbildēja noraidoši.

Vaicāts, kādas izredzes ir Pūcem vēl kādreiz kļūt par ministru vai ieņemt nozīmīgus amatus valstī, eksperts atbildēja, ka, visticamāk, Pūcem nāksies iziet cauri kādai "politiskai šķīstītavai", kas nozīmētu, ka viņam jāpiedalās nākamajās vēlēšanās un tajās jāuzvar, lai varētu teikt, ka "vēlētāji tomēr grib mani un mani novērtē, esmu vainu izpircis".

Jau ziņots, ka Pūce nolēmis atkāpties no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata, aģentūru LETA informēja partijā "Latvijas attīstībai".

Šādu lēmumu Pūce pieņēmis pēc bijušā partijas biedra Māra Mičerevska paziņojuma, ka Pūce viņam prasījis sagādāt Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi.

"Es esmu pieļāvis kļūdu. Man ir kauns, ka es esmu tā rīkojies Latvijas sabiedrības priekšā un manu kolēģu partijā, un partiju apvienībā priekšā. Arī draugu un ģimenes priekšā," paziņojumā par atkāpšanos no amata saka Pūce.

"Es par savu rīcību patiesi atvainojos un to no sirds nožēloju. Es esmu kļūdījies Rīgas pašvaldības autostāvvietu jautājumā, esmu patiesi izdarījis ļoti neveiksmīgu izvēli. Es esmu maldinājis savus kolēģus un Latvijas sabiedrību," pauž no amata aizejošais ministrs, uzsverot, ka par izdarītām kļūdām ir jāuzņemas atbildība un tieši to viņš arī darīs.

Pūce uzskata, ka radusies situācija liedz viņam pilnvērtīgi pildīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, tāpēc viņš šodien lūdzis Kariņu atbrīvot viņu no amata.

"Nevēlos, lai jau tā sarežģītā politiskā vide mazinātu sabiedrības uzticību, jo tikai un vienīgi ar sabiedrības atbalstu un sapratni valsts ir spējīga attīstīties, pārvarot grūtības. Šobrīd, cīnoties ar pandēmiju un tās sekām, sabiedrības uzticība valdībai ir ļoti svarīga," uzskata Pūce.

LETA jau vēstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs publiski izskanējušo informāciju Pūces, iespējams, prettiesisku SIA "Rīgas satiksme" autostāvvietas caurlaides izmantošanu.

Birojā aģentūrai LETA apliecināja, ka atbilstoši savai kompetencei izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par amatpersonas, iespējams, prettiesisku "Rīgas satiksme" autostāvvietu caurlaižu izmantošanu.

Otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" Rīgas domes deputāts Mičerevskis apgalvoja, ka Pūce, no kura vadītās partijas "Latvijas attīstībai" pagājušajā nedēļā izstājās Mičerevskis, prasījis Mičerevskim sagādāt viņam Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi.

Jau nākamajā dienā pēc Rīgas domes vēlēšanām Mičerevskis, kurš strādāja par Pūces kā ministra padomnieku komunikācijas jautājumos, no viņa esot saņēmis īsziņu: "Klausies, Tev būs viens uzdevums Rīgas domē no manis personisks! Tev būs tomēr tā auto "Rīgas satiksmes" caurlaide jāņem."

Mičerevskis Pūcem jautājis, vai caurlaide nepieciešama viņam, un ministrs atbildējis apstiprinoši, piebilstot, ka iepriekš "kādu laiku" izmantojis partijas biedra, Rīgas domes deputāta Andra Bačkura (LA), bet pēc tam - Rīgas domes pagaidu administrācijas pārstāvju sagādāto caurlaidi.

Mičerevskis kā pierādījumu savam apgalvojumam par caurlaidi sociālajā tīklā "Twitter" ievietojis ekrānšāviņu no viņa un ministra sarakstes lietotnē "Whatsapp". Pūce šodien "Twitter" nav noliedzis "Whatsapp" rakstīto, taču "tas ir acīmredzams joks".

Pūce sākotnēji noliedza, ka kopš Rīgas domes deputāta amata atstāšanas būtu mēģinājis iegūt Rīgas domes izsniegtu stāvvietas atļauju. Ministrs norādīja, ka jau divus gadus, kopš neesot Rīgas domes deputāts, viņam nav Rīgas domes izsniegtas stāvvietu atļaujas un viņš arī tādu nelietojot, kā arī nav centies tādu iegūt.

Pūce nenoliedza "Whatsapp" rakstīto, taču sākotnēji apgalvoja, ka "tas ir acīmredzams joks". "Mana komunikācija gan klātienē, gan "Whatsapp" ar Māri pamatā ir bijusi jokošanās un apcelšanās. Gan viņš tāds, gan es tāds. Un es esmu pārliecināts, ka viņš to tā arī saprata," iepriekš norādīja Pūce.

Mičerevskis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nolēmis izstāties no "Latvijas attīstībai", jo viņam neesot pieņemama partijas līderu aizkulišu tirgošanās.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu