Vitenbergs: Lielo būvniecības un saimniecības preču veikalu slēgšana brīvdienās ir kompromisa variants (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Foto: Evija Trifanova / LETA

Lielo būvniecības preču, saimniecības preču un mēbeļu veikalu slēgšana brīvdienās ir kompromisa variants un šāds lēmums pieņemts, lai novērstu ārkārtējās situācijas laikā pieņemto ierobežojumu interpretācijas, aģentūrai LETA atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Atsakoties uz valdības lēmumiem attiecībā uz tirdzniecības vietu darba laika ierobežošanu, Vitenbergs aģentūrai LETA skaidroja, ka 6.novembra sēdē valdība jau lēma par ierobežojumiem un papildu prasībām lielveikalu darbībai brīvdienās. Par to esot bijusi spraiga diskusija un epidemiologi, balstoties uz pavasara pieredzi, rosināja ierobežot darbību tiem veikaliem, kuru platība pārsniedz 10 000 kvadrātmetrus, tostarp, būvniecības preču sektorā un mēbeļu tirdzniecībā. 

Rezultātā 6.novembrī tika nolemts, ka arī ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros strādās tikai pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas, dzīvnieku barības veikali, grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, optikas veikali, higiēnas un saimniecības preču veikali, telekomunikāciju preču pakalpojumu vietas.

Ministrs stāstīja, ka sākotnēji tika sagatavots saraksts ar lielveikaliem, kuri varēs strādāt un tika identificētas pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas. Tomēr zem saimniecības precēm parādījās arī tādas preču grupas kā sadzīves tehnika, virtuves piederumi, apgaismes ķermeņi, mēbeles un tā tālāk.

"Ņemot vērā, ka parādījās iespēja valdības noteiktos ierobežojumus interpretēt un signāli par šādas interpretācijas izmantošanu, valdība šo piektdien pieņēma papildu ierobežojumus," situāciju izskaidroja ministrs.

Vitenbergs arī atsaucās uz piektdien veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) pausto, ka lielveikaliem apejot valdības noteiktos ierobežojumus, veselības resors varētu nākamnedēļ rosināt radikālākus ierobežojumus.

"Redzot, kā vīruss attīstās, mēs nevaram pieļaut cilvēku drūzmēšanos šajos veikalos, tāpēc šī ir kompromisa versija, ko vakar panācām. Valsts dod veikaliem iespēju strādāt, ja tie ievēro epidemioloģiskās drošības prasības,"

norādīja Vitenbergs, piebilstot, ka veikalu, kuru platība ir mazāka par 10 000 kvadrātmetru, darbība netiek ierobežota.

Tagad svarīgi, lai veikali ievēro šīs normas, jo "pretējā gadījumā viņi savu iespēju nebūs izmantojuši un epidemiologi varētu arī rosināt slēgt šos veikalus," piebilda ministrs.

Arī ministre Viņķele šodien sociālajā tīklā "Twitter" raksta, ka katra iepirkšanās veikalā ar ģimeni, ja preču iegādei nav objektīvas vajadzības, "pieliek kādu dienu klāt striktākiem ierobežojumiem, vairāk inficētiem un stacionētiem".

Ministre uzsver, ka komersanta atbildība ir nodrošināt epidemioloģisko ierobežojumu ievērošanu, piemēram, veikalā atļauto cilvēku skaitu.

"Ja nespēj, būs jāsāk piemērot sodi, kas motivē. Patērētāju uzvedībai pandēmijas laikā jāmainās, jo bez tā mēs vienkārši uzrausim gaisā veselības aprūpes sistēmu," uzsvēra ministre.

Viņa aicina sabiedrību padomāt, pirms doties uz veikalu.

Jau ziņots, ka Covid-19 ierobežošanai no 9.novembra līdz 6.decembrim Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija.

Šajās un arī citās brīvdienās un svētku dienās līdz pat ārkārtējās situācijas beigām tirdzniecības centri Latvijā darbosies ierobežotā režīmā, bet lielie būvniecības preču, saimniecības preču un mēbeļu veikali būs slēgti, paredz valdībā pieņemtie lēmumi saistībā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Ārkārtējās situācijas laikā no 9.novembra līdz 6.decembrim brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros strādās tikai pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas un dzīvnieku barības veikali. Tāpat tirdzniecības centros darbosies grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, optikas veikali, higiēnas preču veikali, kā arī telekomunikāciju preču pakalpojumu vietas.

Saskaņā ar piektdienas vakarā valdības ārkārtas sēdē papildus pieņemto lēmumu, brīvdienās un svētku dienās nedrīkstēs darboties arī tādi veikali kā "Jysk", "Cenu klubs" un citi, kas atrodas tirdzniecības centros. Savukārt higiēnas preču veikalu, piemēram, "Drogas", darbība būs atļauta gan tirdzniecības centros, gan ārpus tiem.

Ārkārtējās situācijas laikā tādi veikali kā "Depo","K-Senukai", "Kurši", "Ikea" un citi, kuru kopējā tirdzniecības platība ir virs 10 000 kvadrātmetru, brīvdienās un svētku dienās strādāt nedrīkst. Savukārt, ja veikalu platība ir zem 10 000 kvadrātmetru, to darbība ir atļauta.

EM norādīja, ka veikalu, kuru platība ir mazāka par 10 000 kvadrātmetru, darbība netiek ierobežota un tādos veikalos drīkst tirgoties ar visplašāko un dažādāko preču sortimentu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu