"Kustība "Par!"" un koalīcijas partneri pagaidām nekomentē Pleša kandidatūras izvirzīšanu ministra amatam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Partija "Kustība "Par!"" un koalīcijas partneri pašlaik vēl nepauž pozīciju, vai atbalsta sadarbības partijas "Latvijas attīstībai" (LA) pieteiktā Saeimas deputāta Artūra Toma Pleša (AP) kandidatūras virzīšanu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam kā partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) kopīgo pretendentu.

"Par!" līderis, AP līdzpriekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts aģentūrai LETA norādīja, ka partija komentārus šajā jautājumā sniegs pirmdien, 16.novembrī.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Krišjānis Feldmans aģentūrai LETA pauda, ka būtu svarīgi sagaidīt, ka par kandidatūru ministra amatam koalīcijas partneriem paziņotu AP vadība, jo koalīcijā pārstāvēta apvienība, nevis tikai partija "Latvijas attīstībai", kas lēmusi ministra amatam virzīt Plešu. Savukārt pēc šāda paziņojuma JKP kandidatūru apspriedīs partijas valdē un Saeimas frakcijā.

Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA atzina, ka ar Plešu politiskajam spēkam parlamentā ir bijusi laba sadarbība, taču pirms lēmuma par atbalsta izteikšanu, NA gribēs tikties ar ministra amatam virzīto kandidātu, lai pārrunātu interesējošos jautājumus.

Ja Pleša kandidatūru izvirzīs AP, tad "KPV LV" valde un frakcija lems par savu nostāju, aģentūrai LETA pavēstīja "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

Paužot personīgo viedokli, politiķis atzinīgi izteicās par Plešu, ar kuru kopā ir strādāts pie administratīvi teritoriālās reformas un citiem likumprojektiem gan ministra amata kandidāta vadītajā Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā, gan parlamenta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā. Pucens norādīja, ka Plešs ir uzcītīgs kolēģis, kuram kā jaunam cilvēkam ir jauns redzējums par valsts attīstību.

Reizē procesam jānotiek atbilstoši lietu kārtībai un kandidāts ir oficiāli jāizvirza partiju apvienībai AP, ar kuru ir noslēgts koalīcijas līgums, norādīja politiķis. Tāpēc ir ļoti interesanti, ka pretendentu virza "Latvijas attīstībai", bet apvienību arī veidojošā partija "Kustība "Par!"" vēl nav paudusi savu nostāju, norādīja "KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks. Pucenam tas rada jautājumu, vai AP partijām nav kādas iekšējas domstarpības.

Vaicāts par Pleša kandidatūru, ja arī AP kopīgi lemtu viņu izvirzīt, Saeimas opozīcijā strādājošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis norādīja, ka tad frakcija un valde lemtu, vai kā opozīcijas partijai atbalstīt vai neatbalstīt Plešu.

Augulis personīgi Plešu vērtē kā cienījamu cilvēku, kurš Saeimā "ugunskristības" piedzīvojis, vadot administratīvi teritoriālās reformas pieņemšanas procesu. Līdz ar to, neskatoties uz viņa jaunību, Plešam ir bijusi pietiekoši liela pieredze, arī esot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra amatā un kā Bauskas domes deputātam, atzīmēja Augulis.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka Pleša kandidatūras izvirzīšanas gadījumā, politiskais spēks vēlēsies iepazīties ar viņa redzējumu par pašvaldībām, to darbu un finansējuma pieejamību. Augulis atzīmēja, ka ATR veidošanas laikā izteiktie solījumi par papildu līdzekļiem pašvaldībām neesot piepildījušies.

Kā vēstīts, LA valde vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam virzīs Pleša kandidatūru, aģentūru LETA informēja politiskajā organizācijā.

1992.gadā dzimušais Plešs ir AP un "Latvijas attīstībai" valdes loceklis, Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs.

"Latvijas attīstībai" valdes locekļi uzsver, ka tieši Plešs, kurš līdz šim bijis VARAM parlamentārais sekretārs, patlaban spētu vislabāk pildīt ministra pienākumus, jo pilnībā pārvalda šīs ministrijas darbu un varēs nodrošināt pēctecību sāktajām politiskām iniciatīvām, tai skaitā pabeigt sākto administratīvi teritoriālo reformu.

Tagad jau bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Pūce atkāpās no amata pēc tam, kad publiski sameloja, ka nav izmantojis vai nopietni lūdzis partijas biedriem sarūpēt viņam Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi.

Pirms tam Pūces bijušais partijas biedrs Māris Mičerevskis bija paziņojis, ka Pūce viņam prasījis sagādāt Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi, taču Pūce taisnojās, ka tas esot bijis tikai joks.

Nākamajā dienā Pūce tomēr atzina, ka tas nav bijis joks, un ka viņš ir samelojis un tādā veidā pieļāvis kļūdu, par kuru viņam tagad kauns. "Es par savu rīcību patiesi atvainojos un to no sirds nožēloju. Es esmu kļūdījies Rīgas pašvaldības autostāvvietu jautājumā, esmu patiesi izdarījis ļoti neveiksmīgu izvēli. Es esmu maldinājis savus kolēģus un Latvijas sabiedrību," pauda Pūce, paziņojot par atkāpšanos no ministra amata.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicinājis AP uz ministra posteni virzīt jaunu kandidātu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu