Uz Rīgas lidostu atsūtītai "lidojošajai slimnīcai" neizdodas glābt ar Covid-19 sasirgušo "Gazprom" agrāko vadītāju (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kāds no raidījuma "Nekā personīga" skatītājiem pamanījis, ka pirms nepilnām divām nedēļām Rīgas lidostā bija uz dažām stundām nosēdies kāds īpašs lidaparāts. Tā bija Krievijas ārkārtējo situāciju ministrijas par "lidojošo hospitāli" dēvētā "Sukhoi SuperJet" tipa lidmašīna. Kā noskaidroja raidījums - tā bija atlidojusi glābt kāda Krievijā ietekmīga cilvēka radinieku. Viņš vēl nesen Rīgā vadīja "Gazprom" filiāli.

Krievijas ārkārtējo situāciju ministrijas īpašās lidojošās slimnīcas izmantotas glābjot cilvēkus, kuri cietuši lielās katastrofās, dabas stihijās vai, piemāram, transportēti smagi slimi pacienti.

Nesen avioparku papildināja ar jaunām "Sukhoi SuperJet" tipa lidmašīnām. Tām operatīvi iespējams piemērot dažādām mediciniskām manipulācijām nepieciešamo aprīkojumu. Covid laikā tās kā izrādās sākts izmantot, lai daži izredzētie spētu nokļūt vietās, kur iespējams saņemt pašu labāko veselības aprūpi.

3. novembrī viena no lidmašīnām ar borta numuru RA-89066 tika pamanīta lidlaukā Krievijas pilsētā Brjanskā. Portālā "Flight radar" iespējams izsekot, ka lidmašīna atlidojusi no Maskavas un pēc kāda laika tur arī atgriezās. Vietējiem medijiem dienesti informāciju par iespējams kādu prominentu pacientu atteicās sniegt, jo tāda esot bijiusi pavēle no Maskavas.

Pēc vairākām dienām noskaidrojās, ka uz borta bija agrākais Brjanskas apgabala gubernatora vietnieks tagad par pierobežas būvobjektiem atbildīgā valsts uzņēmuma "Рос-гран-строй" vietējais vadītājs Anatolijs Terebunovs. Viņš inficējies ar Covid-19, stāvoklis smags un tāpēc amatpersona pieslēgts elpināšanas iekārtām un kopā ar sievu pārvests uz Maskavu. 

Bet dienu pirms transportēt Brjanskas agrāko vicegubernatoru, šī pati lidmašīna bija atlidojusi uz Rīgas lidostu. Kā liecina avioreģistros pieejamās ziņas, tā Latvijas teritorijā uzturējusies vairākas stundas. 

Kā izdevās noskaidrot Nekā personīga, lidojošais hospitālis bija atsūtīts, lai uz Krieviju transportētu Jevgēņiju Rolduginu. Mediji par viņu plašāk uzzināja, kad 2009.gadā Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" Rīgā kā pirmajā Eiropas valstī atvēra savu pārstāvniecību. Par tās vadītāju iecēla Rolduginu. Pat žurnālisti Maskavā bija pārsteigti - lai arī Rīgā nolīgti 6 darbinieki, GAZPROM par 3 miljoniem dolāru Mažparkā Sudrabu Edžus ielā 1 pārstāvniecībai nopirka trīsstāvīgu māju. 

Roldugins pirms tam bija ilgadējs Latvijas gāzes darbinieks. Bet padomju laikos Latvijas PSR VDK strādājis nodaļā, kas pretdarbojas ārvalstu specdienestu interesei par padomju iekšlietu struktūrām. Pirms tam mācījies PSRS Valsts drošības komitejas institūtā - kā ziņo mediji - bijis Vladimira Putina draugs un kursabiedrs.

Kā pirms 4 gadiem atklāja Panamas ofšoru dokumentu noplūde - viņa brālis slavens čellists Sergejs Roldugins Vladimira Putina vecākās meitas Marijas krusttēvs ir īpašnieks vairākiem ofšoriem, kam lielas Krievijas kompānijas skaitīja simtiem miljonu eiro. 

Piemēram, starptautiskā žurnālistu izmeklēšana atklāja kā čellistam uz īsu brīdi izdevās iegādāties akciju sabiedrības “Bank Rossiya” akcijas par 6 dolāriem un 50 centiem gabalā. Divas dienas vēlāk tās pārdotas kādam nezināmam investoram 32 reizes dārgāk. Bet no ofšora akcijas atpirka GAZPROM, samaksājot jau 169 reizes dārgāk. Līdz gāzes koncerns vērtspapīrus pārdeva tālāk, bet jau tikai par puscenu. Putins teica - Roldugins tikai strādājis kādā valsts kompānijā. Un visu savu naudu iztērējis pērkot mūzikas instrumentus. Pārējais esot muļķības.

Iespējams ciešās attiecības ar Kremli pirms gada no darba Gazprom pārstāvniecībā Rīgā aizgājušajam Jevgeņijam Rolduginam nodrošināja īpašu aprūpi, kad tā bija nepieciešama. Pareizāk sakot kā mums apstiprināja Latvijas gāzes vadītājs Aigars Kalvītis - palīdzība no Maskavas tika atsūtīta. Bet par vēlu. 

"Ja viņš ir bijušais Latvijas gāzes darbinieks. 10 gadus nostrādāja. Bet tas jau bija senākos laikos. Viņa dēļ tā kā ir Krievijas speciālā lidmašīna sūtīta uz Latviju. Tāpēc, ka viņam ir bijušas veselības problēmas," pastāstīja A/S Latvijas gāze Valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

"Nu, viņš nomira. Viņu apglabāja trešdien. Jā, viņš nomira. Ar Covid-19. Neko vairāk es jums nemācēšu pateikt, Tas, ka lidmašīna sūtīta. Nu, iespējams. Viņam jau ir ļoti augstu stāvošs draugs Sanktpeterburgā. Konservatorijā rektors." 

"Gazprom" pārstāvniecību šobrīd vada agrākais Roldugina vietnieks Pāvels Ļitvinovs. Iepriekš stāstīts, ka Ļitvinovs kādā iekšējā pārstāvniecības sarakstē ar priekšniecību Maskavā sūdzējies, ka "Gazprom" Latvijā "visu laiku esot jāstrādā nedraudzīgā vidē un jāatrodas nemitīgā likumsargu uzraudzībā".

Neoficiālas ziņas liecina, ka iespējams tuvāko gadu laikā "Gazprom" varētu apsvērt plānu par pārstāvniecības Rīgā slēgšanu. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu