Novembra naktīs līst Leonīdu lietus - krītošas zvaigznes ar spilgti zaļām astēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krītoša zvaigzne. Ilustratīvs attēls.
Krītoša zvaigzne. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Ja tuvākajās naktīs debesīs novēro krītošas zvaigznes ar spilgti zaļām astēm, neuztraucies, tie nav NLO. Novembra naksnīgajās debesīs ir iespējams novērot krītam Leonīdas. Kas šie ir par meteoriem, atklāj portāls "Business Insider".

Visstiprākais meteoru lietus gaidāms naktī no 16. novembra uz 17. Spožais Mēness varētu aizēnot krītošos meteorus, taču, iespējams, rūpīgākam vērotājam izdosies ieraudzīt, jo šajās naktīs var gaidīt ap 15 krītošiem meteoriem stundā.

Leonīdas ir bagātīga meteoru plūsma katra gada novembrī. Plūsmas radiants atrodas Lauvas zvaigznājā. No tā arī cēlies meteoru nosaukums.

Leonīdas izraisa Tempela—Tatla komēta. Šie meteori ir bagātīgi ar dzelzi un magniju, tāpēc Leonīdas bieži aiz sevis atstāj koši zaļas astes.

Ik pēc 33 gadiem (lai arī ne vienmēr) novērojamas ļoti krāšņas Leonīdas, piemēram, 1833. gadā un 1966. gadā varēja novērot līdz 60 000 meteoru stundā. Tad arī bija pēdējais spēcīgais meteoru lietus.

"Lielā 1833. gada Leonīdu meteoru plūsma bija viens no galvenajiem iemesliem meteoru izpētes aizsākumam," norāda Amerikas meteoru pētnieku biedrība.

Tik spēcīgu meteoru plūsmu kā tad, varam gaidīt tikai 2099. gadā, liecina "EarthSky" dati.

Kā vērot Leonīdas?

Atrodiet tumšu vietu ar skaidru skatu uz debesīm, ideāli, ja tālu no pilsētas gaismām. Meteoru lietus vislabāk ir redzams pēc pusnakts, kad Zeme ir pavērsusies pret komētas griešanās virzienu. Tādā veidā būs lielāka iespēja, ka jūs redzēsiet meteorītus, kad tie saduras ar mūsu atmosfēru, radot košus sprādzienus.

Jums Mēness būs jāatstāj ārpus redzamības lauka. Paskatieties, vai varat stāvēt kādas ēkas ēnā, lai paslēptos no Mēness stariem. Pretējā gadījumā aizgriezieties no tā.

Debesīs jāskatās ar skatu uz Lauvas zvaigznāju. Apsēdieties un vērojiet, kā uzmirdz zaļas krāsas svītras naksnīgajās debesīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu