"Nekā personīga": Bijušo policistu notiesā par dzīvokļa izkrāpšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Policists. Ilustratīvs attēls.
Policists. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Būtiska virzība notikusi kādā krāpšanas lietā, par ko Nekā personīga stāstīja pirms vairākiem gadiem. Ar notāres gādību blēžu īpašumā nonāca kāds dzīvoklī Rīgā Mežciemā. Tiesa šogad to atdevusi likumīgajam mantiniekam un par vainīgu īpašuma izkrāpšanā un testamenta viltošanā atzinusi bijušo policistu Anatoliju Butorinu. Viņš nodarījumā neatzinās un par citiem grupas dalībniekiem neliecināja. Lai gan šādas shēmas īstenošanā bija vajadzīga gan nepubliska informācija no datu bāzēm, gan iemaņas, vēstī raidījums "Nekā personīga".

Pēkšņā Igora Prokopova nāve 2015.gada  vasarā  draugus satrieca tikpat stipri, kā notikumi, kas risinājās uzreiz pēc tam. 

Jaunais vīrietis, kurš dzīvoja viens un kuram nebija radu Latvijā, izrādījās uzrakstījis testamentu. Un visu iedzīvi, tai skaitā dzīvokli Mežciemā novēlējis nevienam  nepazīstamajam Anatolijam Butorinam.

Darbību ķēde  bija raita un saskaņota. Divus mēnešus pēc Igora nāves, Butorins ieradās pie notāres. Uzrādīja pirms diviem gadiem it kā Igora sastādīto, kā tagad zināms viltoto  testamentu. Un neskatoties uz to, ka pati notāre bija ielikusi sludinājumu, ka uz Igora mantu var pieteikties mantinieki, fiktīvais testaments tika nolasīts un stājās spēkā jau oktobrī.

Un vienas dienas laikā Butorinam bija uz rokām zemesgrāmata. Sajūtot nepatikšanas, Butorins nekavējoties dzīvokli pārdeva. Shēma kopumā tika īstenota īsā laikā- četros mēnešos.

Pret Ināru Dobbermani notāri ar 44 gadus stāžu sāka disciplinārlietu, atklājās rupji pārkāpumi. Viņa, nesagaidot lietas iznākumu, atkāpās no notāres amata

Šis ir Anatolijs Butorins. Igora draugi 2015.gada rudenī safilmēja ar telefonu kā viņš no dzīvokļa met laukā Igora mantas, tajā skaitā fotoalbumus, vēstules un pierakstus. Butorins padomju gados strādāja milicijā, atlaists par kukuļņemšanu. 90. gados bija viens no Pārdaugavas grupējuma dalībniekiem. Sodīts par reketu, ieroču tirdzniecību, krāpšanu. 

Pēc vairākkārtējiem atteikumiem policija tomēr  ierosināja krimināllietu, kad  no Krievijas ieradās Igora  māsīca, likumīgā mantiniece. Lieta nonāca tiesā un uz apsūdzēto sola sēdās viens pats Butorins.Viņš uzturēja leģendu, ka ar Igoru kopā strādājuši policijā, Igors bijis parādā naudu un tāpēc vienojušies par testamenta sastādīšanu. Neviens no  šiem  faktiem neapstiprinājās.

Tiesā pēkšņi liecības sniedza arī attāli Butorina radi. Viņi stāstīja, ka Butorins vaļsirdīgi atklājis, ka dzīvoklis iegūts krāpnieciskā veidā. Viņam esot savi cilvēki, kas visu izdarot, noformējot. Tas ticis darīts jau pēc Igora nāves, kuram viņš nolicis sveci baznīcā.Viņiem Butorins piedāvājis iegādāties mantas no mirušā dzīvokļa.  Un teicis, ka esot iespējas iegūt citus īpašumus nelikumīgā veidā no cilvēkiem, kuriem nav mantinieku.

Testamentu pie notāra par īstu uzdeva divas liecinieces Jeļena Martjanova un Nataļja Zeiļa. Zeiļa ir nekustamo īpašumu māklere. Un pēc vairākiem atrodamiem publiskiem ierakstiem, var pārliecināties, ka strādājusi kopā ar notāri Dobbermani.

Tomēr neviens cits pie kriminālatbildības šai lietā saukts netika.

Pārdodot mirušā Igora dzīvokli tālāk, daļu no saņemtās naudu Butorins skaitīja uz kāda Artūra Vasiļčuka mātes kontu. Vasiļčuks figurē citās krāpšanās, cilvēku nolaupīšanas krimināllietās kā apsūdzētais. 

Tomēr šajā lietā nav pierādīts  viņa noziedzīgs nodarījums. 

Pirmās instances tiesa šogad Butorinu atzina par vainīgu dzīvokļa izkrāpšanā, piesprieda viņam 3 gadus cietumā. Un nolēma, ka dzīvoklis jāatdod Igora Prokopova māsīcai.

Lai īstenotu šo pārdrošo krāpšanu, bija jāzina gan tas, ka Igoram Prokopovam nebija radu Latvijā, gan tas, ka privatizēto dzīvokli viņš nebija reģistrējis zemesgrāmatā. Testamenta viltotājiem bija jāiegūst Igora pase, paraksta paraugs un līgums par dzīvokļa privatizāciju. Tie visi glabājās viņa dzīvoklī, kur viņš mira, un kura atslēgas ilgu laiku bija policijas rīcībā. 

Pirmās instances spriedumu šovasar  pārsūdzēja. Tomēr lietas virzībā liela loma bija mirušā Igora Prokopova draugu, paziņu, kaimiņu un citu iesaistīšanās. Un viņi negrasās atkāpties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu