Matu izkrišanas cēloņi un veidi, kā to novērst

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Visiem cilvēkiem ikdienā izkrīt mati, un tas ir pilnīgi normāli. Tomēr, ja matu izkrišana neapstājas, jums jākonsultējas ar ārstu, lai noteiktu cēloni, vēsta portāls "Today".

Matu izkrišana var signalizēt par vairogdziedzera problēmām, stresu vai galvas ādas infekcijām. Katrā ziņā ir lietas, ko katrs mājas apstākļos var darīt savu matu labā, lai tie būtu veseli un spēcīgi.

Regulāra mazgāšana

Dažreiz mēdzam būt slinki un nemazgājam matus pietiekami bieži - vienkārši sasienam tos zirgastē vai izmantojam sauso šampūnu. Tomēr, ja jūs saskaraties ar matu izkrišanu, tad labāk neaizmirst par regulāru matu mazgāšaņu, šī procedūra palīdzēs saglabāt galvas ādu veselīgu un tīru, kas stiprinās pašus matus.

Galvenais ir izmantot maigu šampūnu. Skarbākas šampūnu formulas var sausināt matus un izraisīt to bojāšanos.

Matu ieveidošana

Izvairieties no spēcīgas un regulāras matu ieveidošanas (piemēram, bizēm vai augstām zirgastēm), kas var izstiept matus pie saknēm un potenciāli izraisīt pārmērīgu matu izkrišanu.

Pēc mazgāšanas ļaujiet matiem dabiski nožūt, lai nekairinātu galvas ādu. Arī matu veidošanas ierīces, piemēram, lokšķēres vai taisnotāji, var sabojāt matus.

Matu procedūras

Ķimikālijas, piemēram, taisnošana ar keratīnu vai krāsošana, var sabojāt matus un galvas ādu. Ja jūs nevarat izvairīties no krāsošanas vai citām procedūrām, jums jāizmanto īpaša piesardzība.

Kāpēc mati izkrīt?

Mati iziet savas dzīves ciklu, kas ietver augšanu, eksistenci un atdalīšanos. Parasti cilvēki zaudē apmēram 100 matu dienā. Ja pamanāt bagātīgāku matu izkrišanu, jums, iespējams, būs jāvēršas pie ārsta.

Daži matu izkrišanas cēloņi ir īslaicīgi un var labi reaģēt uz dzīvesveida, šampūnu izmaiņām un īpašu kopšanas līdzekļu lietošanu. Matu izkrišana citu iemeslu dēļ var neapstāties, kamēr netiek ārstēta pamatslimība.

Citi matu izkrišanas cēloņi:

  • medicīniski iemesli, piemēram, galvas ādas infekcijas vai trihotilomanija (matu augšanas traucējumi)
  • hormonālas izmaiņas grūtniecības, dzemdību, menopauzes vai vairogdziedzera problēmu rezultātā
  • zāļu vai ārstēšanās blakusefekti
  • fizisks vai emocionāls stress

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu