Deputāts Riekstiņš: Ir skaidri jāpasaka, ka kopā ar Baltkrieviju neorganizēsim hokeja čempionātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja izlase
Latvijas hokeja izlase Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijai skaidri jāpasaka, ka kopā ar Baltkrieviju hokeja čempionātu 2021.gadā nerīkosim, aģentūrai LETA pauda Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš (JKP).

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu par to, vai Latvijai būtu jāatsakās no dalības čempionātā, ņemot vērā Baltkrievijas režīma veiktās slepkavības un cilvēku varmācīgu piekaušanu un to, ka Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) joprojām pauž atbalstu čempionāta rīkošanai arī Baltkrievijā.

Sporta apakškomisijas vadītājs uzsvēra, ka šajā jautājumā "nevaram koķetēt" un skaidri jāpasaka, ka kopā ar Baltkrieviju neorganizēsim hokeja čempionātu. Jānosaka datums, līdz kuram gaidām IIHF atbildi, un, ja tā turpinās uzstāt uz čempionāta organizēšanu arī Baltkrievijā, tad Latvijai jāpaziņo, ka nepiedalīsies hokeja čempionāta rīkošanā, akcentēja Riekstiņš.

Tas būtu arī signāls baltkrievu tautai, ka mēs to atbalstām laikā, kad Baltkrievijas varas iestādes pret iedzīvotājiem pielieto vardarbību, norādīja Riekstiņš. Viņš arī vērsa uzmanību, ka Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlanas Cihanouska jau par Eiropas Savienību (ES) ir izteikusies diez gan neglaimojoši par to, ka ES reakcija uz Baltkrievijā notiekošo bija tik ilgi jāgaida.

Politiķim ES iepriekšējā kavēšanās nav pieņemama, un Riekstiņš uzsver, ka Latvijai laikus ir ir jāpieņem lēmums attiecībā uz hokeja čempionātu.

Taujāts, vai valdībai ir juridiskās iespējas un vai drīzāk Saeimai būtu jālemj šajā jautājumā, Riekstiņš norādīja, ka jāsagaida tuvākajās dienās gaidāmais IIHF skatījums šajā jautājumā. Pēc tam arī Sporta apakškomisija varētu spriest, kā rīkoties, pieļāva tās vadītājs.

Riekstiņš pauda cerību, ka IIHF neignorēs arī Somijas un citu pušu pausto skepsi par hokeja čempionāta rīkošanu Baltkrievijā.

Politiķis norādīja, ka saistībā ar izskanējušo iespēju zaudēt ap nepilnu miljonu eiro ir jāņem vērā, ka demokrātija maksā naudu. Viņš uzsvēra, ka, pat ja Latvijas Hokeja federācijas līgumā ar Baltkrievijas hokeja federāciju ir paredzētas kādas sankcijas čempionāta nerīkošanas Latvijā gadījumā, tad nevalstisko organizāciju līgumam tomēr nevajadzētu būtu izšķirošam jautājumā par čempionāta norises vietu.

Kā ziņots, demonstrācijās pret Aleksandra Lukašenko režīmu kopš augusta miruši vismaz četri cilvēki. Saskaņā ar Cihanouskas ziņoto Baltkrievijā kopš protestu sākuma aizturēti aptuveni 18 000 cilvēku.

Jau vēstīts, ka pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) paustā, sarunā ar IIHF prezidentu Renē Fāzelu viņš atkārtoti izklāstījis apsvērumus, kāpēc uzskata, ka čempionāta rīkošana Baltkrievijā nav iespējama, un uzsvēris, ka sagaida atbildīgu IIHF lēmumu. Pēc attiecīgā lēmuma saņemšanas Latvijas valdība lemšot par tālāko rīcību.

Savukārt Fāzels uzsvēris, ka organizācija darbojas apolitiski un cenšas darīt visu iespējamo, lai pasaules čempionāts notiktu abās divās valstīs, par kurām balsoja IIHF kongress. 

IIHF ģenerālsekretārs Horsts Lihtners oktobra beigās pauda, ka federācija neļausim sevi Latvijai šantažēt jautājumā par pasaules hokeja čempionāta rīkošanu Baltkrievijā. "Esmu pārliecināts, ka, ja valsts atgriezīsies normālās sliedēs, tas būs fantastisks pasaules čempionāts gan, Rīgā, gan Minskā," izteicās Lihtners.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu