Trīskāršais krāteris uz Marsa - kā tas radies?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ESA/DLR/FU Berlin

Savā 4,6 miljardus gadu ilgajā vēsturē Marss ir saņēmis neskaitāmus asteroīdu un komētu triecienus, tāpēc tagad uz planētas virsmas ir ne mazāk kā 43 tūkstoši trieciena krāteru, kas ir lielāki par pieciem kilometriem. 

Ir zināms, ka dažus senos Marsa reģionus objektu triecieni skāruši vairāk nekā citus. Piemēram, seno Marsa kalnu reģionu "Noachis Terra" pirms aptuveni četriem miljardiem gadu asteroīdu un citu objektu triecieni izraibinājuši pamatīgi. Tagad astronomi tur pamanījuši trīs krāterus, kas savā starpā pārklājas, rakstīts vietnē "Science Alert".

Šie krāteri nav tik lieli kā citi šajā vietā (daži no tiem ir pat 140 kilometru diametrā), tiesa, par maziem tos arī nevarētu nosaukt, proti, mazākais no tiem ir 25 kilometrus plats. Savukārt lielākais – 45 kilometrus plats. 

Vai šis trīskāršais krāteris ir radies sadursmes rezultātā vai kā citādi, ir grūti pateikt. Pētnieki saka, ka objekts pirms ietriekšanās Marsā varētu būt sadalījies trīs gabalos, tomēr trūkst pierādījumu, lai šo teoriju varētu apstiprināt. 

Dubultos un trīskāršos krāterus negadās redzēt bieži, tomēr tie nav nekas nedzirdēts. Tie eksistē uz Marsa un pat uz Zemes, tiesa, ne visi no tiem ir veidojušies vienāda iemesla pēc. 

2015. gadā, piemēram, astronomi pamanīja līdzīgu trīskāršo krāteri netālu no Marsa ekvatora. Tajā laikā astronomu komanda secināja, ka tas varētu būt veidojies asteroīda sadalīšanās atmosfērā dēļ, vai arī mazāka asteroīda dēļ, kas atradies divu lielāku asteroīdu orbītā. 

2017. gadā Marsa orbītā esošā zonde savukārt pamanīja iegarenu ieplaku, kuru veido trīs savā starpā savienoti krāteri. Astronomi domā, ka to, iespējams, izveidoja trīs tuvu lidojoši objekti. 

"Vēl viens skaidrojums varētu būt sakritība, proti, trīs dažādos laikos trīs dažādi objekti ietriekušies Marsā šajā vietā, izveidojot šādu krāteru pozīciju pilnīgi nejauši," rakstīts Eiropas Kosmosa aģentūras paziņojumā. 

Ņemot vērā, cik ļoti šo reģionu reiz bombardēja kosmiskie objekti, zinātnieki saka, ka nejaušība tiešām ir visticamākā iespēja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu