"Pabaro mani!", "Es esmu dusmīgs!" un "Liec mani mierā!" Izstrādāta lietotne, kas "tulko" kaķa ņaudienus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķis. Ilustratīvs attēls.
Kaķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kādreizējais "Amazon Alexa" inženieris izstrādājis lietotni, kuras mērķis ir tulkot kaķa ņaudienus, vēsta britu raidorganizācija BBC.

"MeowTalk" ieraksta skaņu un tad cenšas identificēt tās nozīmi. Tulkojumu noteikšanā piedalās arī kaķa īpašnieks, radot datubāzi, no kuras mākslīgā intelekta programmatūrai mācīties.

Pašlaik lietotnē ir 13 frāzes, tai skaitā: "Pabaro mani!", "Es esmu dusmīgs!" un "Liec mani mierā!".

Pētījumi liecina, ka atšķirībā no cilvēkiem kaķiem nav kopīgas valodas. Katrs ņaudiens ir unikāls un pieskaņots īpašniekam.

Tādēļ vispārējas kaķu skaņu datubāzes vietā, tulkojums atšķiras katram lietotājam. Ierakstot un dodot skaņām nosaukumus, mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās programmatūra var labāk saprast katra kaķa balsi - jo vairāk to lieto, jo precīzāka tā var kļūt.

Ilgtermiņa mērķis ir izveidot viedo kaklasiksniņu, sacīja lietotņu izstrādātājs Havjers Sančezs. Tad tehnoloģijas uzreiz iztulkotu kaķa ņaudienu, un caur kaklasiksniņu skanētu cilvēka balss.

Lietotājiem dalītas jūtas

Lietotne bezmaksas pieejama gan "Google Play", gan "App Store". Tā joprojām ir izstrādes sākumposmā, līdz ar to lietotāju atsauksmes ir dalītas.

"Es kļūstu diezgan aizkaitināts. Es to tikko lejupielādēju un nespēju to lietot, jo tā man saka, ka nav wifi/ir savienojuma kļūda," rakstīja kāds lietotājs.

"Man iztulko "Es esmu iemīlējies!" 90% gadījumu," rakstīja cits. "Kaut gan ir jauki domāt, ka mani kaķi mani tik ļoti mīl, es ierakstīju vienu no viņiem šņācot un rūcot spēlējoties - un arī tad viņa esot sacījusi, ka mani mīl."

Taču kopumā lietotne novērtēta pozitīvi, "Google Play" tās vidējais vērtējums ir 4,3.

"Pagaidām, ja to neuztver nopietni, ir tiešām jautri," sacīja kāds lietotājs.

Tiesa, lietotāji pauduši satraukumi par privātumu, saistībā ar to, kā lietotnē ierakstītie dati tiek glabāti un lietoti.

Lietotnes privātuma politikā sacīs, ka tā ir "izstrādāšanas fāzē" un ikviens, kurš "satraukts par datu paturēšanu", aicināts to atinstalēt, līdz lietotne būs pilnīgā saskaņā ar Eiropas Savienības Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

Kaķi ņaud, lai komunicētu ar mums

"Vairums kaķu izdvesto skaņu patiesībā domātas, lai komunicētu ar cilvēkiem, jo lielākā daļa īpašnieku uz tām atbild," sacīja kaķu uzvedības speciāliste Džuljeta Džounsa.

Tā kā lietotne paļaujas uz lietotāju nosaukumiem tulkojumos, pastāv nepareizas komunikācijas iespējas, viņa piebilda.

"Var būt neprecizitātes, kas īpašniekiem varētu radīt nepareizu iespaidu par to, kā kaķis jūtas.

Tas varētu būt kaitīgi kaķim, īpašniekam un viņu attiecībām - piemēram, ja kaķis murrā, tas obligāti nenozīmē, ka viņš ir laimīgs un mierīgs.

Ar murrāšanu var meklēt pieķeršanos vai izrādīt diskomfortu. Pašreizējā veidā lietotni vajadzētu izmantot tikai izklaides nolūkos," sacīja Džounsa.

Kaķu uzvedības eksperte un grāmatas "Parunāsim par kaķiem" (Let's Talk About Cats) autore Anita Kelsija norādīja, ka "visticamāk, mēs nekad nebūsim spējīgi kaķa ņaudienu pārvērst vārdos".

"Viss, ko varam darīt, ir izklaidēties, domājot, ko viņi varētu sacīt, no mūsu pašu - cilvēku - perspektīvas. Lietotne šķiet jautra un nav nekā kaitīga, izklaidējoties ar savu kaķi," sacīja Kelsija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu