Ungārija uzlika veto ES budžetam "šantāžas" migrācijas jautājumos dēļ, paziņo Orbāns

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ungārija šonedēļ uzlika veto Eiropas Savienības (ES) ilgtermiņa budžetam un bloka tautsaimniecības atveseļošanas paketei pēc Covid-19 izraisītās krīzes, jo uzskata, ka finansējuma piešķiršanas saistīšana ar likuma varas ievērošana nozīmē, ka var tikt šantažētas dalībvalstis, kuras iebilst pret migrantu uzņemšanu, trešdien paziņojis Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

"Šodien Briselē par valstīm, kurās valda likuma vara, tiek uzskatītas tikai tādas, kuras ielaiž migrantus," sacīts Orbāna izplatītajā paziņojumā.

"Tiklīdz šis priekšlikums tiks pieņemts, vairs nebūs šķēršļu, lai saistītu dalībvalstu daļu no kopējiem fondiem ar atbalstu migrācijai (..), lai šantažētu valstis, kuras ir pret migrāciju,"  norādījis Ungārijas premjers.

"Pēdējos gados ar migrāciju saistītajās debatēs likuma vara pārvērtusies politiskā un ideoloģiskā ierocī," uzsvēris Orbāns.

"Pēc mūsu domām, ekonomikas un finanšu jautājumu saistīšana ar politiskajām debatēm būtu liela kļūda, kas grautu Eiropas vienotību," sacīts Ungārijas valdības vadītāja paziņojumā.

Kā vēstīts, bija paredzēts, ka dalībvalstu vēstnieki pirmdien Briselē apstiprinās pagājušajā nedēļā ar Eiropas Parlamentu (EP) panākto kompromisu par 1,8 triljonus eiro lielo finanšu paketi, taču tas nebija iespējams Varšavas un Budapeštas veto dēļ, vēsta diplomāti.

Vācija, kas rotācijas kārtībā ir ES prezidējošā valsts, informējusi, ka vēstnieki vispirms apstiprinājuši ar EP saskaņoto mehānismu, kas paredz ES fondu līdzekļu piešķiršanu saistīt ar likuma varas ievērošanu attiecīgajā dalībvalstī, jo tam pietika ar kvalificēto vairākumu.

Taču balsojumā par 1,1 triljonu eiro lielā budžeta un 750 miljardus lielā tautsaimniecības atveseļošanas fonda apstiprināšanu, kam nepieciešams visu dalībvalstu vienprātīgs atbalsts, "divas dalībvalstis izteica iebildumus", pavēstīja Vācija.

Diplomāti apstiprināja, ka šīs valstis ir Polija un Ungārija.

Abas valstis atkārtoti draudējušas uzlikt veto ES budžetam un tautsaimniecības atveseļošanas paketei, jo tās iebilst pret likuma varas principu ievērošanu sasaistīšanu ar ES finansējuma saņemšanu.

Veto piemērošana, visticamāk, aizkavēs ES finansējuma piešķiršanu, jo nākamais daudzgadu budžets sāksies jau 1.janvārī. Kāda ES amatpersona izteicās, ka Polija un Ungārija ar šo soli ir sagrābusi ES daudzgadu budžetu par ķīlnieku.

Mehānisms, kas sasaistītu likuma varas principu ievērošanu ar ES finansējuma sadali, varētu tikt iedarbināts gadījumos, kad ES līdzekļi tiek izšķērdēti, piemēram, korupcijas gadījumā. Mehānisms sasaistītu ES finansējuma sadali ar tiesu sistēmas neatkarību, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, cilvēktiesību ievērošanu un citām pamattiesībām.

Tiek uzskatīts, ka šis mehānisms galvenokārt domāts, lai novērstu atkāpšanos no demokrātijas Polijā un Ungārijā.

Pret Ungāriju un Poliju Eiropas Komisija ir ievadījusi pārkāpuma procedūras par ES demokrātijas standartu neievērošanu, kas, pēc Briseles domām, apdraud tiesu un mediju neatkarību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu