Eksperti vērtē prezidenta uzrunu: Himnas analīze nav tas, ko sabiedrība gaida 18. novembrī (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Valsts prezidents Egils Levits dodas nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa par godu Latvijas proklamēšanas gadadienai.
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Valsts prezidents Egils Levits dodas nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa par godu Latvijas proklamēšanas gadadienai. Foto: Zane Bitere/LETA

Covid-19 pandēmijas dēļ šogad izpalika Valsts prezidenta tradicionālā uzruna pie Brīvības pieminekļa. Egils Levits iedzīvotājus, 18. novembrī, sveica videouzrunā.

18. novembrī pirmo reizi videouzrunā sveicot iedzīvotājus svētkos, Valsts prezidents Egils Levits sacīja, ka ārkārtējās situācijas dēļ valsts dibināšanu nākas svinēt klusāk, un iedzīvotājiem uz laiku jāpalēnina dzīves temps, kas nav viegli. Taču tas nepieciešams, lai glābtu dzīvību, sargātu veselību un neļautu ekonomikai vēl vairāk slīdēt lejup, norādīja Levits, vēstī TV3 Ziņas.

Video: Valsts prezidenta uzruna

Bet par runas galveno motīvu prezidents bija izvēlējies valsts himnas vārdus.

Politoloģe Ilga Kreituse uzskata – ir labi atgādināt himnu. Tomēr viņa šaubās, vai prezidents izvēlējies situācijai piemērotāko tās sadaļu.

"Man šķiet, ka pats himnas sākums "Dievs, svētī Latviju" ir tas, kas mums ir devis spēku. Bet laimē diešana, tas jau ir pakārtots jēdziens situācijās, kad mēs tik daudz nedomājam par nepieciešamību, lai svētī kāds no augšas. Bet, kad mums ir patiešām prieks un laime, kurā mēs varam diet, kur tā ir pienākusi beidzot.

Šobrīd šo vārdu izmantošana, manuprāt, varbūt nebija tas veiksmīgākais," norādīja Kreituse.

Izvēloties analizēt himnu, Levits "nav trāpījis desmitniekā", tāds ir sabiedrisko attiecību eksperta Filipa Rajevska viedoklis.

"Man šķiet, ka tomēr bija vairāk jākoncentrējas runāt par to, ar ko viņš sāka, ka šobrīd ir grūts tomēr brīdis.

Ir Covid-19 brīdis, kas ir īpaša situācija, kādu, es ceru, mēs vairāk arī nepiedzīvosim. Un tas beigu, kur ir jāiedod kaut kāds cerību stars. Bet šī himnas analīze, es domāju, nav tas, ko sabiedrība gaida 18. novembrī," bilst Rajevskis.

Abi komentētāji arī vērš uzmanību, ka runā iztrūka aktualitātes politikā, lai gan valdību satricinājusi pašvaldību ministra skandalozā atkāpšanās.

"Šobrīd mēs varam runāt par zināmu morāles un ētikas krīzi politikā, dzirdēt no prezidenta arī svētku reizē stingrāku nostāju, stingrāku vērtējumu. Svētki ir viena lieta, bet šie svētki ir valsts pamatu apspriešanas laiks arī un mūsu pašu izpratnes laiks par politiku," saka Kreituse.

Savukārt Rajevskis norāda: "Mēs redzam. Ir Covid-19. Ir valdības krīze. Ir situācija, kad cilvēkiem vajadzētu kaut ko, kas rada tādu patīkamu tomēr sajūtu ārpus ikdienas pelēcības. Un šajā gadījumā, man šķiet, šī runa nebija tā, kas iedeva šo kaut kādu lādiņu ar emocionālo kaut kādu piepildījumu."

Tikmēr prezidents runu noslēdza ar aicinājumu būt pacietīgiem, apzināties, ka grūtības ir pārejošas, un izsakot pateicību.

Video: TV3 Ziņu sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu