Covid-19 antivielu uzkavēšanās ilgums organismā sievietēm un vīriešiem ir atšķirīgs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs attēls.
Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Covid-19 antivielu līmenis vīriešiem, šķiet, samazinās ātrāk nekā sievietēm, liecina Francijā veikts pētījums. Šis atklājums būtiski varētu ietekmēt vakcīnas izpēti, vēstī medijs "The Guardian".

Tāpat arī pētījumā atklājies, ka sievietes biežāk inficējas, bet vīrieši līdz pat divām reizēm biežāk mirst no vīrusa.

Pētījumā teju sešus mēnešus novēroja 308 darbiniekus Strasbūras universitātes slimnīcās Francijā, kuriem bija apstiprināts pozitīvs Covid-19 tests. Lielākajai daļai pētījuma pacientu bija viegla slimības gaita.

Antivielas tika mērītas divos piegājienos 172 stundu laikā, izmantojot trīs dažādus testus. Pirmajā asins paraugu ņemšanā vīriešiem, kuri ir vecāki par 50 gadiem, un kuriem ķermeņa masas indekss pārsniedz 25, konstatēts visaugstākais antivielu līmenis.

Otrajā asins paraugu ņemšanā antivielu līmenis vīriešiem bija samazinājies straujāk nekā sievietēm neatkarīgi no vecuma un ķermeņa masas indeksa.

Viena no pētījuma autorēm - Strasbūras Universitātes slimnīcas Virusoloģijas nodaļas vadītāja un viena no pētījuma autorēm Samira Fafi-Krēmere pastāstīja, ka "citi pētījumi ir uzrādījuši, ka vīriešiem ir augstāka antivielu atbildes reakcija nekā sievietēm vīrusa akūtajā fāzē".

"Taču mūsu pētījums parāda, ka, lai arī sākumā vīriešiem ir augstāka atbildes reakcija, viņu antivielu līmenis laika gaitā samazinās daudz ātrāk, savukārt sievietes, šķiet, līmeni saglabā stabilāk," norāda Fafi-Krēmere.

Izpratne par imunitāti pret Covid-19 nebūt nav pilnīga. Zinātnieki ir brīdinājuši, ka, lai gan antivielas ir cilvēka aizsardzības arsenāla atslēga, tās nav vienīgie imūnsistēmas izmantotie ieroči.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu