Brazīlijā izceļas protesti pēc melnādaina vīrieša piekaušanas līdz nāvei lielveikalā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Brazīlijā piektdien izcēlās protesti pēc tam, kad kādu melnādainu vīrieti līdz nāvei bija piekāvuši lielveikala apsargi.

Ceturtdienas vakarā notikušais incidents lielveikalā "Carrefour" Portualegri pilsētā tika fiksēts ar aculiecinieka mobilo tālruni uzņemtā videoierakstā, kas izplatījās sociālajos tīklos un Brazīlijas medijos. 

Tas nāca klajā piektdien, kad Brazīlijā tika atzīmēta Melnādaino apziņas diena.

Apmēram 1000 protestētāju Sanpaulu pilsētā devās uz Francijas lielveikalu ķēdes "Carrefour" vietējo filiāli, kur viņi ar akmeņiem izdauzīja stikla fasādi un iebruka telpās, demolējot un dedzinot preces.

""Carrefour" rokas ir aptraipītas ar melnādaino asinīm," bija rakstīts uz viena no plakātiem, kurus turēja demonstranti.

 Policija Portualegri pilsētā lietoja asaru gāzi un apdullināšanas granātas, lai izklīdinātu demonstrantus, kas bija sapulcējušies pie lielveikala, kurā bija noticis minētais incidents.

Protesti izcēlās arī valsts galvaspilsētā Braziljā, Beluorizonti pilsētā un Riodežaneiro, kur pūlis piketēja pie lielveikala "Carrefour", lai neļautu klientiem nokļūt līdz pašapkalpošanās kasēm. 

""Carrefour" var vērties ciet, tas ir nogalinājis mūsu brāli, tas nestrādās!" skandēja jaunieši, turot plakātus un maskas ar saukli "Black Lives Matter" ("Melno dzīvībām ir nozīme").

Sociālo mediju demonstrētajā video bija redzams, kā 40 gadus veco metinātāju Žuanu Albertu Silveiru Freitašu piekāva viens apsargs, vairākkārt sitot pa seju un galvu, kamēr viņu turēja cits apsargs. Blakus viņiem stāvēja kāda sieviete, kas filmēja notiekošo ar savu mobilo tālruni.

Militārā policija Riugrandi du Sulas štatā paziņoja, ka melnādainais vīrietis bija draudējis kādai lielveikala darbiniecei, kura izsauca apsardzi.

Silveira Freitašs piekaušanas laikā zaudēja samaņu un nomira, kamēr mediķi mēģināja viņu atdzīvināt.

Upura draugs pastāstīja medijiem, ka Silveira Freitašs piekaušanas laikā esot kliedzis, ka nevar paelpot.

Abi incidentā iesaistītie apsargi tika aizturēti. Viens no viņiem bija militārās policijas loceklis, kurš lielveikalā strādāja uz nepilnu slodzi.

"Carrefour" Brazīlijas meitsabiedrība izteica nožēlu par Silveiras Freitaša "brutālo nāvi" un solīja veikt "attiecīgus pasākumus, lai sauktu pie atbildības tos, kas iesaistīti šajā krimināllietā".

"Carrefour" paziņoja, ka izbeigs attiecības ar apsardzes uzņēmumu, kas bija šo  apsargu darba devējs.

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru līdz piektdienas vakaram nebija publiski komentējis šo incidentu, bet viceprezidents Amiltons Mourans to nosauca par "nožēlojamu".

Mourans sacīja, ka Silveiru Freitašu piekāva "apsargs, kurš bija nesagatavots darbam", un noliedza, ka būtu noticis rasisma akts.

"Manuprāt, Brazīlijā rasisma nav. Tas ir kaut kas tāds, ko grib importēt Brazīlijā. Tas šeit neeksistē," teica viceprezidents.  

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu