FOTO ⟩ Pompejos atrasti 2000 gadu seni bagātnieka un verga skeleti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Pompejos atrasti divu vīriešu skeletu fragmenti, no kuriem viens, iespējams, bijis bagātnieks, bet otrs - viņa vergs, sestdien paziņojuši arheoloģiskā parka ierēdņi, vēsta aģentūra AP. Viņi gājuši bojā, mēģinot izbēgt no Vezuva izvirduma pirms gandrīz 2000 gadiem.

Veicot izrakumus vietā, kur reiz bija eleganta villa ar panorāmas skatu uz Vidusjūru, atrasti abu vīriešu galvaskausu un kaulu fragmenti. Šajā pašā rajonā 2017. gadā atrastas trīs iejūgtu zirgu atliekas.

Ierēdņi pastāstīja, ka vīrieši acīmredzot izbēga no sākotnējiem Vezuva pelniem, bet gāja bojā spēcīgā vulkāniskā sprādzienā, kas notika nākamajā rītā. Tas "acīmredzot ieskāva apkārtni no daudzām pusēm, ielencot un aprokot upurus pelnos", sacīts paziņojumā.

Upuru atliekas atrastas divu metru dziļā pelnu slānī.

Tāpat, kā darīts ar citām Pompejos atrastām mirstīgajām atliekām, arheologi satrūdējušo ķermeņu atstāto tukšumu pelnos piepildīja ar šķidru kaļķi. Šī tehnika, kas izstrādāta 1800. gados, ne tikai ļauj redzēt upuru formu un pozu, bet liek atliekām "izskatīties kā statujām", sacīja arheologs Masimo Osanna.

Foto: AFP / Scanpix

Spriežot pēc galvaskausa un zobiem, viens no vīriešiem bija jauns, visticamāk, 18-25 gadus vecs. Viņam bija mugurkaula diska trūce, kas arheologiem lika izvirzīt hipotēzi, ka vīrietis bijis fiziska darba darītājs.

Otram vīrietim, kurš bija 30-40 gadus vecs, bija izturīga kaulu struktūra. Netālu no viņa sejas atrasti baltas krāsas fragmenti, kas, iespējams, ir paliekas no sabrukušas sienas.

Abi skeleti atrasti sānu istabā blakus pazemes ejai, kas kas veda uz villas augšstāvu.

"Upuri, iespējams, meklēja patvērumu šajā pazemes telpā, kur, viņiem likās, bija labāk pasargāti," sacīja Osanna.

Taču tā vietā mūsu ēras 79. gada 25. oktobrā rītā "degošs vulkānisko materiālu mākonis nonāca Pompejos un nogalināja visu tā ceļā", sacīja arheologs.

Foto: AFP / Scanpix

Vezuvs joprojām ir aktīvs vulkāns. Lai gan izrakumi Pompejos turpinās, Covid-19 ierobežojumu dēļ tūristiem pašlaik liegta ieeja arheoloģiskajā parkā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu